Γράφει από την Λευκωσία ο Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα κινείται με τρόπο ώστε να διαμορφώσει συνθήκες επιβολής τετελεσμένων διά διλήμματος σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι πρόδηλο ότι όσο αυξάνεται η πίεση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τόσο θεωρεί η Άγκυρα ότι μπορεί το εκβιαστικό δίλημμά της να λειτουργήσει: Είτε Ελλάδα και Κύπρος θα αποδεχθούν τη φιλανδοποίησή τους, είτε θα υπάρξει σύγκρουση. Η Τουρκία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τις δυο χώρες, να τις χρησιμοποιεί ως δορυφόρους, συντηρώντας την απειλή πολέμου.

Είναι προφανές πως η Τουρκία ξεκινά βαθμηδόν την εφαρμογή του παράνομου μνημονίου, που υπέγραψε με το καθεστώς της Τρίπολης, υλοποιώντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του μεγαλεπήβολου οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τα ψέματα ακόμη και για τους κατευναστές σε Αθήνα και Λευκωσία λογικά θα πρέπει να έχουν τελειώσει. Ούτε πίσω από τα… μετεωρολογικά δελτία, μπορούν να κρυφτούν ούτε ασφαλώς μέσα από τη δημοσιοποίηση διαλόγων, που επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των εξελίξεων (πρωθυπουργός Μητσοτάκης με υπουργό Εθνικής Άμυνας).

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», έκανε ένα πέρασμα και θα επανέλθει. Δεν χρειάζονται μαγικές ικανότητες για να το αναφέρει κανείς. Η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους έχει τεστάρει για δεύτερη φορά τα ελληνικά ανακλαστικά, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται στα αζήτητα, στο τρίγωνο Μαξίμου-ΥΠΕΞ-Κολωνάκι. Το πρώτο τεστ έγινε όταν έστελνε, πέρσι τον Μάιο, τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. Τότε, η Ελλάδα δεν αντέδρασε. Αντίθετα άρχισε να διοχετεύει το αφήγημα πως η στάση και συμπεριφορά της Λευκωσίας προκαλεί προβλήματα και μπελάδες στην Αθήνα. Ακόμη και μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, η λεγόμενη ελλαδική ελίτ τα φόρτωνε όλα στους Κυπρίους. Δεν ήταν δύσκολο για την Άγκυρα να αντιληφθεί πως κάθε παράνομη, επιθετική ενέργεια της Τουρκίας προκαλούσε πανικό στην Αθήνα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με το πέρασμα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, «Oruc Reis».

Η Τουρκία έχει διαμορφώσει τα επόμενα βήματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος εντάσσεται στις επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας. Είναι σαφές πως υπάρχει χαραγμένη μια πορεία χωρίς επιστροφή. Αρμοδίως στην Άγκυρα ανακοινώθηκε (Γενικός Διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ και αρμόδιος για αεροναυτιλιακές υποθέσεις Τσαγατάι Ερτσιγιές στη διάρκεια πρόσφατου σεμιναρίου στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας) πως, μόλις η Τουρκία ανακηρύξει ΑΟΖ, στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε με την Τρίπολη, εντός ελληνικής περιοχής δηλαδή, τότε θα απαγορεύσει κάθε διακίνηση. Κοντολογίς, η Άγκυρα δεν θα επιτρέπει και σε ξένα αλιευτικά, σε σκάφη ερευνών ή γεωτρύπανα να διακινούνται. Όποιος δεν θα συμμορφώνεται προς τις τουρκικές υποδείξεις θα συλλαμβάνεται, το σκάφος θα κατάσχεται και θα οδηγείται στην Αττάλεια. Με βάση, λοιπόν, τον τουρκικό σχεδιασμό, μετά την παράνομη ανακήρυξη της ΑΟΖ θα ανατεθούν στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ οι έρευνες και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε διάστημα έξι μηνών θα σταλεί ερευνητικό σκάφος, το οποίο ήδη έκανε την εμφάνισή του. Προφανώς την επόμενη φορά η παρουσία θα είναι πιο συστηματική και μεθοδευμένη.

Τα ψέματα ακόμη και για τους κατευναστές σε Αθήνα και Λευκωσία λογικά θα πρέπει να έχουν τελειώσει. Ούτε πίσω από τα… μετεωρολογικά δελτία, μπορούν να κρυφτούν ούτε ασφαλώς μέσα από τη δημοσιοποίηση διαλόγων, που επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των εξελίξεων

Τι γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα με τις κινήσεις στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, στην κυπριακή ΑΟΖ τίποτε δεν αλλάζει. Μόνιμη είναι η παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου και των δυο ερευνητικών σκαφών, «Μπαρμπαρός» και «Oruc Reis». Το «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 8, που ειρήσθω εν παρόδω έχει αδειοδοτηθεί στη γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ, θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί μέχρι και τις 24 Μαΐου. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που βρίσκεται στην περιοχή, θα σταθμεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού αργότερα αυτόν τον μήνα. Η Λευκωσία εκλαμβάνει την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου ως μήνυμα προς την Άγκυρα.

Στο πεδίο της Ε.Ε., μετά από μεγάλες προσπάθειες, έντονο παρασκήνιο, υπήρξε μια πρώτη κίνηση ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όπως έχει αποφασισθεί, δύο Τούρκοι είναι τα πρώτα πρόσωπα που τοποθετούνται στη λίστα κυρώσεων της Ένωσης. Πρόκειται για «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η φύση των κυρώσεων που θα επιβληθούν στους δύο Τούρκους πολίτες, αφορά σε δύο άξονες: 1) Δέσμευση όλων των κεφαλαίων και των οικονομικών πόρων που ενδεχομένως ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από τα εν λόγω πρόσωπα στο έδαφος της Ε.Ε., υπό το φως της εμπλοκής τους στις έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. 2) Λήψη από όλα τα κράτη-μέλη των αναγκαίων μέτρων για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους στα εν λόγω φυσικά πρόσωπα.

Επιστροφή στον… γνωστό Αναστασιάδη

Δεν θέλει και πολλά ο πρόεδρος Αναστασιάδης να επιστρέψει στις παλιές κακές εποχές του στο Κυπριακό. Κοντολογίς, να επιστρέψει σε λογικές στο Κυπριακό, που συνδέει τη διαχείρισή του με παραχωρήσεις. Μεσούσης της τουρκικής επιθετικότητας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλαμβάνει δήθεν πρωτοβουλίες για να σπάσει το αδιέξοδο. Οι Τούρκοι τσιμεντώνουν το αδιέξοδο, προελαύνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, πλην όμως ο Κύπριος πρόεδρος αναζητεί σωσίβιο στην επανάληψη διαδικασίας στο Κυπριακό, σε μια περίοδο που είτε οι Τούρκοι θα απορρίψουν είτε θα αποδεχθούν με δικούς τους όρους. Όρους, που θα ικανοποιούν την κατοχική δύναμη, η οποία θέτει ως προτεραιότητα ως κορυφαίο θέμα διαπραγμάτευσης το θέμα της Ενέργειας.

Είναι σαφές πως ο Αναστασιάδης επιχειρεί με κινήσεις τακτικής να «αγοράσει» ειρήνη και εκτόνωση της έντασης. Αυτό το γνωρίζουν στην Άγκυρα πολύ καλά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!