Αρχική δρόμος της αριστεράς Φιγκέν Γιουκσέκνταγ: Οι λαοί που είναι ελεύθεροι θα πρέπει να αγκαλιάζονται, να...

Φιγκέν Γιουκσέκνταγ: Οι λαοί που είναι ελεύθεροι θα πρέπει να αγκαλιάζονται, να είναι αλληλέγγυοι

 

Καλησπέρα σας, φίλοι μου συνοδοιπόροι

Σας χαιρετώ με πολύ σεβασμό εκ μέρους όλου του Κουρδικού λαού.

Συναγωνιστές μας,

Θέλω να πω το εξής: Δεν υπάρχουν σύνορα για την αντίσταση. Δεν υπάρχουν σύνορα για τον πόλεμο, για τους αγώνες για ελευθερία. Δεν γνωρίζουμε αυτά τα σύνορα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με όλη μας τη δύναμη. Οι λαοί πολλές φορές φυλακίστηκαν από σατράπηδες μέσα στα σύνορα κρατών. Και οι μεγαλύτεροι αγώνες δόθηκαν από λαούς που καταδυναστεύτηκαν. Θα γκρεμίσουμε αυτά τα σύνορα και θα γράψουμε δική μας ιστορία. Την ιστορία ενός ελεύθερου λαού.

Σήμερα ο Τουρκικός και ο Κουρδικός λαός γράφουν μια καινούργια δική τους ιστορία. Προσπαθούν να προσδιορίσουν τη μοίρα τους, το μέλλον τους, όπως κάνουν οι λαοί της Παλαιστίνης και του Πουέρτο Ρίκο.

Χιλιάδες χρόνια, γενιές ολόκληρες του Κουρδικού λαού, ζήσανε καταδυναστευμένοι μέσα σε μία χώρα. Εμείς, το φιλοκουρδικό κόμμα του HDP, κάτω από την μπότα του ρατσιστικού καθεστώτος Ερντογάν, δείξαμε μία άλλη εναλλακτική. Ότι μπορούν οι λαοί να συνυπάρξουν και να ζήσουν δημοκρατικά.

Αυτή η επιτυχία, να ενώσουμε όλους αυτούς υπό τη στέγη μας, αντιμετωπίστηκε τον τελευταίο χρόνο από το καθεστώς με μια μεγάλη επίθεση εναντίον μας. Το ρατσιστικό καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να δεχθεί την ύπαρξη και μιας άλλης δύναμης που θα συμμετέχει στη διοίκηση της χώρας ή και θα τη διοικήσει. Δεν μπορεί να δεχτεί την επιθυμία του Τουρκικού λαού για αλλαγή. Και μετά τη μεγάλη μας νίκη στις 7 Ιουνίου, πάτησε το κουμπί του πολέμου. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν περνά ούτε μία μέρα που να μη μετράμε νεκρούς. Όμως το βέλος πλέον έχει εκτοξευτεί. Είδαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ελεύθερο Κουρδιστάν και θα πολεμήσουμε γι’ αυτό.

Στην Τουρκία και στη Μ. Ανατολή υπάρχει ένα κλίμα που θέλει την αλλαγή. Στη Μεσόγειο, στη Μεσοποταμία, στη Μ. Ανατολή και στην Τουρκία οι λαοί τα τελευταία χρόνια δίνουν πολύ μεγάλους αγώνες για την ελευθερία. Αντιστέκονται και κερδίζουνε.

Ο Κουρδικός λαός στη Ροζάβα, καθημερινά δίνει έναν αγώνα ελευθερίας, πολιτικής δύναμης και ανοίγει νέους ορίζοντες. Αυτός ο αγώνας ενάντια στο ISIS, δεν είναι μόνο του Κουρδικού λαού. Είναι όλου του κόσμου. Στη Συρία, όχι μόνο οι Κούρδοι αλλά μαζί και οι Τούρκοι και οι Τουρκμένοι, καταφέρνουν, ενωμένοι υπό τη στέγη των Κούρδων, να αντιστέκονται σταθερά στο ISIS και να νικούν. Καταφέρνουν, σε μία γεωγραφία όπου είχαν φυλακίσει αυτούς τους λαούς, να τους ελευθερώσουν από τη φυλακή τους. Αυτό θα πει να διευρύνουμε τα σύνορα της ελευθερίας. Αυτό θα πει να έχουμε ελευθερία δίχως σύνορα.

Οι λαοί που είναι ελεύθεροι θα πρέπει να αγκαλιάζονται, να είναι αλληλέγγυοι. Οι φασιστικές δυνάμεις φοβούνται πάντα την αλληλεγγύη των λαών που μάχονται για ελευθερία. Αλλά δεν θα μπορέσουν να την αποφύγουν. Πάντοτε θα είμαστε μαζί με τους λαούς που αντιστέκονται.

Υπάρχει μια δυνατή φλόγα που κάποια στιγμή θα μας φωτίσει όλους. Η φλόγα της ελευθερίας. Η ελευθερία είναι η δύναμη που γεννάει την αντίσταση. Και ένας λαός εάν έχει ερωτευτεί την ελευθερία δεν μπορεί να την ξεχάσει. Αυτό το συναίσθημα ζούμε τώρα στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Είδαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε.

Θέλω από εδώ να στείλω ένα χαιρετισμό σ’ όλες τις πόλεις μας που είναι υπό κατοχή και στους κατοίκους τους που περνάνε δύσκολα. Στη Cizre, στο Sur, στη Nusaybin, στη Yuksekova κι αλλού. Με μια βαρβαρότητα που δεν χωρά ο νους σας, προσπάθησαν να σταματήσουν έναν λαό που επιθυμεί την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Δεν τα κατάφεραν. Γιατί η ελευθερία είναι η μοίρα του Κουρδιστάν. Το άλλο όνομα του Κουρδιστάν είναι ελευθερία.

Η αντίστασή μας είναι παντού. Στη Βουλή, στις επαρχίες, στα συμβούλια, στους δρόμους. Είμαστε η ίδια η ζωή που αντιστέκεται. Το δέντρο της ζωής θρέφεται από όλους τους λαούς που αγωνίζονται σε όλον τον κόσμο. Εμείς εδώ, όλοι μαζί, είμαστε τα κλαδιά του. Η ρίζα μας όμως είναι η ίδια. Πιστεύω από καρδιάς ότι όλοι οι λαοί που αντιστέκονται θα νικήσουν. Το δέντρο της ζωής θα νικήσει.

Στον 21ο αιώνα, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια, υπάρχουν λαοί που προσπαθούν να απελευθερωθούν από το ζυγό. Είναι μια βουή, ένας πρόηχος της ελευθερίας που όσο πάει γιγαντώνεται. Χαιρετώ όλους όσους πιστεύουν σ’ αυτή τη δύναμη της αντίστασης και της ελευθερίας.

Όλους σας χαιρετώ με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη.

 

* Η Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, είναι συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)

Φωτ.: Μάριος Λώλος

Σχόλια

Exit mobile version