Ο Δρόμος έχει παρακολουθήσει στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην απεξάρτηση και την ψυχική υγεία. Οι αναγνώστες θα θυμούνται ότι με νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή, αποφασίστηκε η κατάργηση των έως τότε υφιστάμενων φορέων (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω κ.λπ.) και η συγχώνευσή τους σε έναν γραφειοκρατικό και αθηνοκεντρικό οργανισμό.

Το πεδίο εφαρμογής του νόμου ορίστηκε, μετά από αναστολή ενός μήνα, για την 1η Φεβρουαρίου. Έτσι, από τη Δευτέρα λειτουργεί ο νέος φορέας, ο ΕΟΠΑΕ, που υποτίθεται ότι θα καλυτέρευε το τοπίο και θα έφερνε τον εκσυγχρονισμό σε έναν κρίσιμο για την κοινωνία τομέα. Ας δούμε τι συνέβη στην πράξη όπως μας ενημερώνει με ανακοίνωσή του από τις 6/2 ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, ο οποίος, όπως επισημαίνει, έχει προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον νέο φορέα:

«Δυο εικοσιτετράωρα ζωής χρειάστηκε η διοίκηση του νεοσύστατου ΕΟΠΑΕ για να εφαρμόσει με σαρωτικό τρόπο και καθ΄ υπέρβαση των εξουσιοδοτήσεών της από το νόμο, ένα πρώτο κύμα αλλαγών, ανακατεύοντας το προσωπικό στις διοικητικές υπηρεσίες. Χωρίς καμία γνωστή διαδικασία, χωρίς καμία φανερή διαβούλευση με τον οποιοδήποτε, χωρίς να γνωρίσει και να ακούσει έστω τους μετακινούμενος εργαζόμενους, εντός δυο ήμερών έκρινε τα προσόντα και την καταλληλόλητα  των συναδελφισσών και των συναδέλφων, μέσα από κάποια άγνωστη σε μας διαδικασία, και τους τοποθέτησε στις νέες θέσεις τους. Εκ των υστέρων συναντήθηκε μαζί τους για να γνωριστούν.

Στην ταχύτατη προσπάθειά της βέβαια υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες που υποβαθμίζονται χωρίς αιτιολόγηση ως προς τα προηγούμενα καθήκοντά τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία και η προϋπηρεσία τους σε βαθμό που να πληρούνται οι όροι της βλαπτικής μεταβολής. Η προσωρινή διοίκηση του ΕΟΠΑΕ, η οποία οφείλει να κριθεί με βάση διαδικασίες ΑΣΕΠ, έρχεται να καθαιρέσει προϊσταμένους και να μετακινήσει εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονταν στις θέσεις που κατείχαν σε ενεργή θητεία μετά από προκηρύξεις και κρίσεις, με βάση, τουλάχιστον στο πρώην ΚΕΘΕΑ, κανονισμό εργασίας που εφαρμοζόταν μέχρι την τελευταία μέρα και για τον οποίο υφίσταται ενεργή διαπραγμάτευση με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην διαδικασία Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, μετά από τελεσίδικη δικαίωση του Συλλόγου.

Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε εκφράσει το προηγούμενο διάστημα πως ο υπερσυγκεντρωτισμός του ΕΟΠΑΕ θα οδηγήσει νομοτελειακά στον αυταρχισμό, επιβεβαιώνονται πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε φανταστεί. Επιβεβαιώνεται ότι όταν φτιάχνεις κάτι χωρίς συναίνεση, αυτό δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει αυταρχικά. Όταν δεν καταβάλλεται προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου ώστε να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαδικασίες που κάνουν τους ανθρώπους να δουλεύουν από κοινού για έναν σκοπό, η μόνη επιλογή που μένει είναι η επιβολή. Και ο αυταρχισμός και η επιβολή δημιουργούν ένα κλίμα ρευστού φόβου για το τι θα μας ξημερώσει αύριο. Δυστυχώς βέβαια για τους πολίτες με προβλήματα εξάρτησης, τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη, φοβισμένοι και υποταγμένοι άνθρωποι δεν προσφέρουν καλές θεραπευτικές κι επιστημονικές υπηρεσίες».

Και νομικές αντιδράσεις

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται:

«Ο θεσμικός μας ρόλος ως Σύλλογος Εργαζομένων, είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τέτοιου είδους συμπεριφορές, να προστατεύσουμε την παροχή πολύμορφων και ποιοτικών υπηρεσιών στις εξαρτήσεις, να εργαστούμε για την καλή, δίκαιη και σύννομη λειτουργία του χώρου εργασίας μας. Και αυτό θα πράξουμε.  Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που θίγονται τα δικαιώματά τους να έρθουν σε επαφή μαζί μας και θέτουμε στη διάθεσή τους τις νομικές  δυνατότητες του Συλλόγου για την προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης, από όποιον οργανισμό κι αν προέχονται κι ανεξάρτητα αν είναι μέλη του Συλλόγου».

Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Εντωμεταξύ, τα τελευταία 24ωρα προέκυψε κι άλλο κρούσμα θεσμικής παράλυσης και αδιαφάνειας. Όπως ενημερωνόμαστε, «η διοίκηση του ΕΟΠΑΕ δεν φρόντισε ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στον νέο φορέα (και συγκεκριμένα, όσοι εργάζονταν με ευέλικτες μορφές στο ΚΕΘΕΑ) να πληρωθεί εγκαίρως τα δεδουλευμένα του από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία! Συγκεκριμένα, ενώ το ΚΕΘΕΑ «κλειδώθηκε» από το σύστημα στις 30/1, ο νέος φορέας δεν έχει ανακτήσει ακόμα τη δυνατότητα να στέλνει τα στοιχεία για τις πληρωμές. Η νέα διοίκηση, ενώ γνώριζε ότι το θέμα θα προέκυπτε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, δεν φρόντισε να το επιλύσει εγκαίρως για όλους τους εργαζόμενους, αλλά μόνο για ένα τμήμα τους. Και όχι μόνο αυτό: Ενώ γνώριζε το θέμα που έχει προκύψει, δεν φρόντισε καν να ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι δεν θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους την ημερομηνία που πρέπει, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη υποχρεώσεις για όλους τους εργαζόμενους».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ καλεί τη διοίκηση να επιλύσει άμεσα και αυτό το πρόβλημα και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Θυμίζουμε σε όποιον δεν το έχει αντιληφθεί, ότι είναι εποχή που οι πολίτες ζητούν οξυγόνο παντού και όχι αυθαιρεσία και αδιαφάνεια. Αυτό ισχύει και για τους εργασιακούς χώρους».

Για ενιαίο σύλλογο

Τέλος, και επειδή στον ΕΟΠΑΕ πλέον βρίσκονται εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ που έως τώρα εκπροσωπούνταν από δύο συλλόγους εργαζομένων, έχουν ξεκινήσει διεργασίες για να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει ένας ενιαίος σύλλογος στον νέο φορέα.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!