Αρχική πολιτική Φατίχ Τερίμ: Το βαθύ κράτος, οι Γκρίζοι Λύκοι και η τουρκική διείσδυση

Φατίχ Τερίμ: Το βαθύ κράτος, οι Γκρίζοι Λύκοι και η τουρκική διείσδυση

Στην επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν είχε σύντομο τετ α τετ με τον προπονητή του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Ε. Αταμάν, για να περάσει και στο συμβολικό επίπεδο το κλίμα «φιλίας» των δύο χωρών – έκαναν μάλιστα λόγο για ελληνοτουρκικό φιλικό στο μπάσκετ, κατά την προσεχή επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Η ελληνοτουρκική «φιλία» φέρνει μαζί της και μεγάλες μπίζνες. Είναι το «καζαν-καζάν» που αναφέρει συχνά ο Ερντογάν, όχι απευθυνόμενος στους Έλληνες από τους οποίους μόνο να πάρει επιδιώκει, αλλά στους ολιγάρχες οι οποίοι έχουν ως μόνο οδηγό τα κέρδη.

Το ελληνοτουρκικό φλερτ στον αθλητισμό έχει και συνέχεια. Αυτή την φορά είναι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Τούρκο προπονητή Φατίχ Τερίμ. Θα μείνουμε μόνο σε δύο πλευρές σχετικές με τις πολιτικές προεκτάσεις της «μεταγραφής» αυτής. Η πρώτη αφορά το ρεσάλτο που ετοιμάζουν τουρκικά κεφάλαια, σε συνεργασία με Έλληνες ολιγάρχες στην ελληνική οικονομία, μέρος των οποίων είναι και οι «επενδύσεις» στο σύμπλεγμα ΜΜΕ, ΠΑΕ, εργολαβίες. Όχι τυχαία, ο παρουσιαστής, παραγωγός και επιχειρηματίας, Ατζούν Ιλίτζαλι, γνωστός για τις φιλικές σχέσεις του με το καθεστώς Ερντογάν, αποκάλυψε πως ο ίδιος έκανε τον μεσολαβητή για τη συνεργασία Τερίμ-Αλαφούζου. Άλλωστε ο Ατζούν έχει για χρόνια συνεργασία με τον Γ. Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ, ενώ το κανάλι του στην Τουρκία απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα της Superleague για τη γειτονική χώρα. Μάλιστα ο ίδιος ο Ατζούν έχει εμπλοκή και με μια ακόμη ομάδα στην Ελλάδα, αυτή του Βόλου (του εκλεκτού Αχ. Μπέου), την απόκτηση της οποίας βλέπει ως όχημα για ευόδωση των διαπραγματεύσεών του για την αδειοδότηση του σχεδίου του για την κατασκευή μαρίνας και ξενοδοχείων στη θεσσαλική πόλη.

Η δεύτερη αφορά το σκοτεινό παρελθόν του Φατίχ Τερίμ και τις ανοιχτές διασυνδέσεις του με το βαθύ κράτος και την εθνικιστική ακροδεξιά στη γειτονική χώρα. Δεν είναι κρυφές οι σχέσεις του Τούρκου τεχνικού με τον Μεχμέτ Αγάρ, γενικό διευθυντή της Ασφάλειας, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ το 1993, εκπρόσωπο του τουρκικού βαθέως κράτους και σχετιζόμενου με τους Γκρίζους Λύκους. Ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση Σουσουρλούκ που αποκάλυψε το τρίγωνο αστυνομίας-μαφίας-πολιτικής, ενώ κατά τη θητεία του ως διευθυντής ασφάλειας οργάνωσε παρακρατικές ομάδες που ευθύνονται για την δολοφονία και την εξαφάνιση δεκάδων αριστερών και Κούρδων. Ο Μ. Αγάρ υπήρξε κάτι σαν πατέρας-προστάτης για τον Τερίμ και ο Τερίμ η δημόσια εικόνα του πρώτου μέσω της δημοφιλίας του στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Σαν να μην έφταναν αυτά, το όνομα του Τεριμ εμπλέκεται πρόσφατα σε υπόθεση τραπεζικής απάτης ενώ στενός είναι ο εναγκαλισμός του με το καθεστώς Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα.

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version