Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην «ανάπτυξη»

Οι αριθμοί λένε ότι η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία αγγίζει το 25%, με τα πραγματικά στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι σε καμία περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώνει και τον κύριο όγκο της βιομηχανίας, δεν καταγράφεται κάτω από 30%. Αντίστοιχα στους νέους η ανεργία ξεπέρασε το 52%, ενώ μία στις τρεις γυναίκες είναι χωρίς δουλειά.
Και τώρα το περίφημο Fast track ξεκινά από τη Μακεδονία και μεγάλα επενδυτικά έργα είναι έτοιμα να μπουν μπροστά. Χώροι αποκομιδής σκουπιδιών, μεταλλεία χρυσού, κατασκευαστικά στις εθνικές οδούς, αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων. Και ξαφνικά οι κάτοικοι των περιοχών, με το φετίχ της ανάπτυξης να τους συνοδεύει λένε «όχι» σε όλα. Γίνονται οικολόγοι, υπερασπιστές της ιστορικής μνήμης, αρνητές της μαύρης εργασίας και των μεροκάματων της πείνας.
Κινήματα γειτονιάς, επιτροπές κατοίκων και φορείς κάνουν αλυσίδες και αποτρέπουν την έναρξη των εργασιών, συγκρούονται με τραμπούκους των μεγάλων πολυεθνικών και επιστρέφουν τα «δώρα» στους αποστολείς τους.
Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι άνεργοι, που φιλοξενούν τα 35χρονα παιδιά τους και έγραφαν ώρες αναμονής στα γραφεία βουλευτών για μια θέση συμβασιούχου, λένε «όχι» στις υποσχέσεις για θέσεις εργασίας και θέτουν ως προτεραιότητα τη διάσωση του τόπου τους.
Στη Μακεδονία η ανάπτυξη έχει αντικατασταθεί από την αποανάπτυξη και οι Fast track επενδύσεις από τα Fast track κινήματα. Οι προθάλαμοι των βουλευτικών γραφείων είναι πλέον άδειοι και οι πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. –των υπερασπιστών της ανάπτυξης δηλαδή- πήγαν άπατες. Οι άλλοτε οπαδοί είχαν συνέλευση την ίδια ώρα.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!