Καθαρίζει το σχολείο καθημερινά και παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Η περίπτωση της καθαρίστριας στο Ηράκλειο, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την τοπική εφημερίδα Τόλμη, σοκάρει αλλά δεν είναι η μόνη στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Αντίθετα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας αλλά και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον ευαίσθητο τομέα του καθαρισμού.

Η σημερινή κατάσταση
Περισσότερες από τις μισές καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων -Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων- είναι συμβασιούχοι και όχι μόνιμο προσωπικό, παραμένοντας επί χρόνια όμηροι των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στην εξουσία. Ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων ανέρχεται στις 7.500. Το καθεστώς εργασίας τους αποτελεί την αποθέωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων καθώς αμείβονται ανάλογα με τις ώρες που «απασχολούνται» κάθε ημέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα εισοδήματος 52 ευρώ το μήνα, όπως το τελευταίο στο Ηράκλειο.
Ωστόσο, ακόμα κι αν υποτεθεί πως «πληρώνονται για όσες ώρες δουλέψουν» παραμένει το ερώτημα που απεγνωσμένα απευθύνουν εδώ και χρόνια «ποια υπουργός μπορεί να καθαρίσει ένα σχολείο σε δύο ώρες…». Τελικό χτύπημα είναι οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους από το υπουργείο Παιδείας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για χρωστούμενα δύο ετών σε κάποιες από αυτές.

Ο σχεδιασμός για το μέλλον
Τα σχέδια της Άννας Διαμαντοπούλου για το «έξυπνο σχολείο» δεν περιλαμβάνουν τις καθαρίστριες. Το «κόλπο» προβλέπει μετάταξη όλων των συμβασιούχων αλλά και των μονίμων στους δήμους, έτσι ώστε να απαλλαγεί το υπουργείο από την υποχρέωση της μισθοδοσίας τους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά χωρίς να διασφαλίζεται η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, πράγμα που σημαίνει πως δεν αναμένουν καμία σοβαρή μισθολογική αναπροσαρμογή και ασφαλώς συνέχιση της ανασφάλιστης εργασίας στην οποία τις έχουν καταδικάσει επί χρόνια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται δε, με τις αλλαγές που θα επιφέρει στις θέσεις εργασίας των ΟΤΑ ο Καλλικράτης, είναι ένα ακόμα ερωτηματικό.

Αντιδράσεις
Στις 10 Ιουνίου οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και απαίτησαν συνάντηση με την υπουργό. Μέχρι σήμερα η κ. Διαμαντοπούλου αρνείται έστω και να τις δεχτεί, αποβλέποντας στο οριστικό τέλος της σχολικής χρονιάς, ώστε το πρώτο κουδούνι της επόμενης να βρει τις καθαρίστριες υπαλλήλους των δήμων.
Ανακοινώσεις καταδίκης των σχεδίων της υπουργού εξέδωσαν τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), όσο και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Η ΟΙΥΕ τονίζει ότι η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί ευθύνη του υπουργείου και απαιτεί να σταματήσει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία των συμβασιούχων καθαριστριών με άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (σχολικό έτος 2009-2010), την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη, καθώς και τη διασφάλιση της εργασιακής τους συνέχειας. Το ΕΚΑ ζητά από την υπουργό να ορίσει άμεσα συνάντηση με βάση το Κοινό Υπόμνημα ΓΣΕΕ – ΟΙΥΕ – ΕΚΑ για την επίλυση των αιτημάτων των καθαριστριών, ώστε οι λύσεις να είναι προς όφελος των εργαζομένων στην καθαριότητα και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ζητείται, επίσης, να μην επιχειρηθεί εν κρυπτώ, εκ μέρους της υπουργού, η ψήφιση ουδεμίας τροπολογίας, η οποία θα αφορά τον κλάδο των καθαριστριών, τη στιγμή που δεν έχει μέχρι σήμερα προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
«Το έξυπνο σχολείο οφείλει να είναι και καθαρό», καταλήγουν και οι δύο ανακοινώσεις.

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!