Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων σε Χίο και Βόρειο Έβρο κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και Ε.Ε., για δημιουργία νέων ή επέκταση των ήδη υπαρχόντων δομών, και τη μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στις περιοχές αυτές.

Στο πόδι η Χίος

Την Δευτέρα 17/1, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, οργάνωσε ανοιχτή ομιλία στην πόλη της Χίου, για να διαφημίσει τα σχέδια του για δημιουργία γιγάντιας μόνιμης δομής στην περιοχή Θολός, στον απόηχο του μπλόκου στα μηχανήματα της αναδόχου εταιρίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τους κατοίκους του νησιού την προηγούμενη βδομάδα. Με απειλές σε όσους αντιδρούν και με υποσχέσεις στους φίλα προσκείμενους, ο υπουργός θέλει να χτίσει ένα δίκτυο άμεσα ωφελούμενων (εργολάβοι, ΜΚΟ και λοιποί παρατρεχάμενοι) από τη μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στο νησί. Σε απάντηση, οι κάτοικοι του νησιού, υπό την ομπρέλα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, διοργάνωσαν αυτοκινητοπορεία μήκους 6 χιλιομέτρων, στην οποία με πάνδημη συμμετοχή δήλωσαν τη δυσαρέσκεια τους με κόρνες και συνθήματα. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους «Σήμερα η Χίος μίλησε για μια ακόμη φορά. Σήμερα ο xιώτικος λαός έκανε τη δική του πραγματική δημοσκόπηση καταρρίπτοντας τα fake παιχνίδια της κυβέρνησης και του υπουργού της, που για μια ακόμη φορά επιστράτευσε τα ΜΑΤ! (…) H Χίος δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν σχεδιασμοί ερήμην της τοπικής κοινωνίας».

Αναταραχή και στον Έβρο

Με αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα και τα ίδια τα σώματά τους, οι κάτοικοι του Β. Έβρου, ύψωσαν ασπίδα προστασίας και υπεράσπισης του τόπου τους, κόντρα στα μηχανήματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (και πάλι οι εθνικοί μας εργολάβοι ανέλαβαν το εν λόγω έργο ύψους 22 εκατ. ευρώ) και τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν να συνδράμουν την έναρξη των εργασιών επέκτασης του Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ), που αυξάνει τη χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου από 700 σε 960 άτομα. Ένα χρόνο πριν, ο υπουργός κ. Μηταράκης, απειλούσε πως μπορεί να φέρει και δέκα χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο αν θέλει, με την κυβέρνηση (με «εντολή Μητσοτάκη») να σπεύδει σε αναδίπλωση μετά την κατακραυγή των κάτοικων και όχι μόνο, ανακοινώνοντας τη ματαίωση των σχεδιασμών για επέκταση του ΚΥΤ, επικαλούμενη ορθά λόγους εθνικής ασφάλειας. Για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις αυτές αποδείχθηκαν κενό γράμμα, και από την προηγούμενη Πέμπτη 13/1 οι κάτοικοι είδαν τα μηχανήματα του τοπικού υπεργολάβου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ξεκινούν χωματουργικές εργασίες στην περιοχή του ΚΥΤ Φυλακίου, πάντα υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Αμέσως σήμανε συναγερμός με τους κατοίκους να οργανώνουν τις πρώτες κινητοποιήσεις τους, που κορυφώθηκαν τη Κυριακή 16/1 με συγκέντρωση περισσότερων από 1.000 ατόμων στο χωριό Φυλάκιο, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ. Μετά την εξέλιξη αυτή ο τοπικός υπεργολάβος αποσύρθηκε από το έργο, ενώ και η τοπική υπηρεσία της Πολεοδομίας ανακάλεσε τη σχετική άδεια που είχε δοθεί στις 14/1, με την κυβέρνηση και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ανακοινώνουν την αναβολή του έργου μέχρι νεοτέρας.

Εκτελούν συμβόλαια

Παρά την ξεκάθαρη άρνηση των τοπικών κοινωνιών να επιτρέψουν τη μετατροπή του τόπου τους σε αποθήκη μεταναστευτικών ροών, για λογαριασμό της Ε.Ε., παρά το ξεκάθαρο επιβαρυντικό ρόλο που παίζουν τα γιγάντια αυτά hot-spot, στο γκριζάρισμα και τη ρευστοποίηση της κυριαρχίας στις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, παρά το πολιτικό κόστος που έχει για την κυβέρνηση αυτή η επιλογή κυρίως στους πολίτες των άμεσα πληττόμενων περιοχών, η κυβέρνηση επιμένει.

Εκτελούν συμβόλαια εκχώρησης της κυριαρχίας της χώρας, στα πλαίσια των γεωπολιτικών μνημονίων που έχουν δέσει τη χώρα μας, μοιράζοντας την πίτα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό σε διαπλεκόμενους φίλους όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που με τις γνωστές διασυνδέσεις τηε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη πρωταγωνιστεί στα μεγάλα έργα ρευστοποίησης της χώρας (βλ. πράσινη ανάπτυξη και μεταναστευτικό).
Η Ν.Δ. μπορεί να παρουσιάζει ένα επίπλαστο success story για το μεταναστευτικό. Ο Μηταράκης μπορεί προεκλογικά να έλεγε πως δεν θα υπάρξει νέα δομή στη Χίο (συμπωματικά είναι η περιφέρεια εκλογής του). Εμμονικά όμως επιμένουν στη δημιουργία γιγάντιων hotspot σε τουλάχιστον έξι ακριτικές περιοχές. Οι μόνιμες δομές, μικρές πόλεις μεταναστών, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο και Έβρο, που έχουν κατασκευαστεί ή δρομολογηθεί, σε συνεργασία με την Ε.Ε., και στα πλαίσια της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, μετατρέπουν τη μεθοριακή γραμμή της χώρας μας σε περιοχή μειωμένης κυριαρχίας, όπου ΜΚΟ, Frontex και άλλοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί «αλληλεγγύης», δίκτυα διακινητών, τοπικά συμφέροντα, μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών, δρουν ανεξέλεγκτα και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Αν συνυπολογίσει κανείς πως οι ίδιες περιοχές στοχοποιούνται διαρκώς από την αναθεωρητική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν, γίνεται φανερό, πως η μόνιμη εγκατάσταση μουσουλμανικών πληθυσμών στα σύνορα της χώρας, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της εθνικής μας κυριαρχίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!