Αναγνωρίζονται αλλά δεν… αγγίζονται οι σκανδαλώδεις συμπράξεις μεταξύ πολυεθνικών εταιριών και κρατών της Ε.Ε.

 

Οι σκανδαλώδεις συμπράξεις εταιριών και κρατών, παρά τους νομικούς και τους ηθικούς περιορισμούς, οι οποίοι τελικά σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο και μόνο για να… αποφεύγονται, αποτελούν χρόνια τώρα το «κοινό μυστικό» επιχειρήσεων και κυβερνήσεων εις βάρος των λαών και των πολιτών, αλλά χρειάστηκαν οι αποκαλύψεις του σκανδάλου LuxLeaks για να αναγκαστούν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να καταπιαστούν με το πρόβλημα.

Στην έκθεση, ωστόσο, που έφερε τη Δευτέρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ειδική Επιτροπή η οποία συστάθηκε πριν από έναν χρόνο για να εξετάσει τις επιπτώσεις των φορολογικών συμφωνιών πολυεθνικών εταιριών και κρατών-μελών, τα σοβαρά εμπόδια παραμένουν. Συγκεκριμένα, 13 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν ορισμένα κρίσιμα φορολογικά κείμενα και πολλές πολυεθνικές εταιρίες αγνόησαν προκλητικά τις προσκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ακρόαση ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής.
Στην Έκθεση εμπεριέχονται κάποιες γενικές και αόριστες προτάσεις περί φορολογικής δικαιοσύνης και περί εγκατάλειψης των πολιτικών λιτότητας, απουσιάζουν εντούτοις η διαφάνεια, η πλήρης δημοσιοποίηση των φορολογικών συμφωνιών και η πραγματική βούληση αναθεώρησης των φορολογικών καθεστώτων που επιτρέπουν τον φορολογικό ανταγωνισμό και τη νομιμοφανή φοροδιαφυγή.

Έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς στον Δρόμο τρανταχτές περιπτώσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες με αθέμιτες πρακτικές, μέσα από το σύστημα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών και με την αξιοποίηση «φορολογικών παραδείσων» εντός και εκτός Ε.Ε., καταφέρνουν κάθε χρόνο να αποφύγουν την καταβολή φόρων πολλών δισ. ευρώ στις χώρες από τις οποίες απομυζούν τα υπερκέρδη τους και είναι επίσης γνωστό ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία δίνουν κάλυψη σε γερμανικές και άλλες πολυεθνικές προκειμένου να φοροαποφύγουν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, μοιραία, αδυνατούν να φορολογήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών που αναπτύσσουν κερδοφόρες δραστηριότητες στο έδαφός τους και αυτό σημαίνει απώλεια τεράστιων φορολογικών εσόδων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε τη νομιμοφανή φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιριών και τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες που μεταφέρουν τα βάρη στους απλούς πολίτες, προσθέτοντας ότι η Ειδική Επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις τύπου tax-ruling θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συστηματική και ενεργό συμμετοχή των ευρωβουλευτών της Ευρωομάδας της Αριστεράς και να καταλήξει σε μια Έκθεση που θα απαιτεί από την Κομισιόν και το Συμβούλιο την πλήρη δημοσιοποίηση των φορολογικών συμφωνιών που συνάπτουν τα κράτη-μέλη με πολυεθνικές επιχειρήσεις, την χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στα πρακτικά της «Ομάδας Εργασίας για τη Φορολόγηση Επιχειρήσεων του Συμβουλίου» και τη μίνιμουμ εναρμόνισή της στη φορολογία επιχειρήσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!