Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία

Εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία

Σε δωρεάν εξετάσεις στο κοινό, προχώρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί την περασμένη Τρίτη στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ρεπορτάζ: Λευτέρης Αρβανίτης, Κατερίνα Καραβία.

Σε κατάληψη του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου Ιπποκράτειο προχώρησαν την Τρίτη το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΝΙΘ, σε μια προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης της ΟΕΝΓΕ για εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία. Μέλη της ΕΝΙΘ εμπόδιζαν την είσπραξη του αντιτίμου των 3 ευρώ για την είσοδο των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία υπογράφοντας το εισιτήριο με την σφραγίδα της ΕΝΙΘ. Έπειτα από περίπου μία ώρα ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χριστιανόπουλος έδωσε εντολή στους διοικητικούς υπαλλήλους να αποσύρουν τις σφραγίδες του νοσοκομείου, καθιστώντας τυπικά αδύνατη τη διενέργεια οποιασδήποτε εξέτασης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΝΙΘ, συνεπικουρούμενοι από συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων έκαναν κατάληψη του γραφείου του, καταγγέλλοντας τον διευθυντή του νοσοκομείου για παραβίαση του όρκου του Ιπποκράτη, του Συντάγματος και των νόμων τους οποίους το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει και αναφέρονται στην υποχρέωση των γιατρών να παρέχουν περίθαλψη και να εξετάζουν κάθε ασθενή ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης, κατήγγειλε ότι στο δερματολογικό νοσοκομείο εισπράττουν χρήματα ακόμα και στις εφημερίες. Επίσης ανέφερε ότι «λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού αναγκάζουν τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες -στους οποίους ήδη υπάρχει σοβαρή έλλειψηνα εισπράττουν τα χρήματα παρακωλύοντας με αυτόν τον τρόπο την εργασία τους». Ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών, Θοδωρής Σδούκος, δήλωσε ότι: «ο διοικητής του νοσοκομείου με τη στάση του απέδειξε πως έχει εντολές από τα πάνω να εφαρμόσει την πολύ βάρβαρη αυτή πολιτική -της είσπραξης χρημάτων για την εξέταση». Τέλος τόνισε ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί επιμένουν ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί και ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν τη φτώχεια και την ανεργία και το τελειωτικό χτύπημα να μην μπορούν να έχουν δωρεάν υπηρεσία υγείας που χρειάζονται έστω για να επιβιώσουν». Τα μέλη της ΕΝΙΘ κάλεσαν τους πολίτες να αρνηθούν να πληρώσουν το αντίτιμο για την εξέτασή τους και υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή για δωρεάν πρόσβαση στην υγεία γιατί είναι ζωτικής σημασίας «ειδικά σε καιρούς Μνημονίου και Τρόικας. Γι` αυτό απαιτείται, όπως δήλωσαν, ενεργοποίηση όλη της κοινωνίας πάνω στο ζήτημα αυτό».

 

Σημαντικές οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ο Άγιος Παύλος, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που καλύπτει την ανατολική πλευρά της πόλης (ο πληθυσμός της οποίας αυξάνεται), υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και χειρουργικών υλικών. Όπως τόνισε στο Δρόμο ο παθολόγος και πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης, «προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γίνονται εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών». Επιπλέον, λόγω της έλλειψης προσωπικού -τουλάχιστον 30 νοσηλευτές θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί κατά τις νυχτερινές βάρδιες υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια για 30 ασθενείς. Η έλλειψη προσωπικού είναι εντονότερη στην ΜΕΘ και στη χειρουργική κλινική. Προβλήματα, επίσης, υπάρχουν και με το χώρο που δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλους ορόφους ή κτίρια. Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, από την άλλη, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον εξοπλισμό και τα υλικά. Όπως αναφέρει ο νεφρολόγος Α. Σιούλης «γίνονται περικοπές στις προμήθειες υλικών και φαρμάκων». Αποτέλεσμα φθηνά υλικά, γάντια, γάζες κ.λπ., αλλά και αρκετές ελλείψεις. Επίσης, ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος. «Ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος. Το ίδιο και ο αξονικός στο ακτινολογικό, χαλάει συνέχεια, καθώς είναι 50 χρόνων μηχάνημα. Οι ασθενείς, αναγκαστικά, διακομίζονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για να εξυπηρετηθούν». Η κατάσταση με το μαγνητικό τομογράφο κρατάει 3 χρόνια, καθώς οι διαδικασίες προμήθειας νέων μηχανημάτων καθυστερούν συνεχώς. Μεγάλη είναι και η ανάγκη για νοσηλευτικό προσωπικό. Στην παθολογική και χειρουργική κλινική τη βάρδια καλύπτουν μόλις 3 νοσηλευτές για 50 ασθενείς. Το νοσοκομείο χρειάζεται ακόμα τουλάχιστον 250 νοσηλευτές. Επιπλέον, ενώ το ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, δεν διαθέτει ορθοπεδική κλινική. Τέλος, το κτίριο της δεκαετίας του 50 εκτός από παλιό έχει και χωροταξικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς σε φορεία από το παλιό στο νέο κτίριο μέσα από ένα τούνελ, μέσα στο κρύο ή τη ζέστη, για ένα χειρουργείο ή μια ακτινογραφία. «Αυτό είναι τραγικό. Μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή», τονίζει ο κ. Σιούλης.

Σχόλια

Exit mobile version