Με αιτιολογία τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και της… Λιβύης
Από την περασμένη χρονιά και συστηματικά οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών Υγείας εργάζονται παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι. Αυτό καταγγέλλουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Δημήτρης Γάκης σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
Σύμφωνα με την ερώτηση οι 2.200 εργαζόμενοι άμεσα και οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι έμμεσα στις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που διατηρεί η Euromedica πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, που κυμαίνονται από τρεις έως και πέντε μήνες.
Οι αιτιολογίες που προβάλλει η επιχείρηση είναι οι συσσωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για παρεχόμενες υπηρεσίες προς ασφαλισμένους του. Οι ανεκπλήρωτες οφειλές του χρεοκοπημένου από τη σύστασή του οργανισμού προς όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου δημιουργούν πράγματι σοβαρά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά μια επιχείρηση του όγκου της Euromedica με κερδοφόρα αποτελέσματα και μάλιστα ανοδική κερδοφορία και έσοδα πολλών εκατομμυρίων δεν μπορεί να αφήνει τους εργαζόμενούς της απλήρωτους και μάλιστα ανθρώπους που εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Η θέση της εταιρίας στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας είναι καταλυτική. Μόνο στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί τέσσερις γενικές κλινικές, επτά διαγνωστικά κέντρα και τέσσερις επιπλέον μονάδες που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες. Μάλιστα σε κτίριο της Euromedica στεγάζεται και το Νοσοκομείο «Παναγία», που τον Ιούνιο του 2011 συγχωνεύτηκε με το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», περνώντας από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Κι εκεί το ΕΣΥ δεν καταβάλλει τα ενοίκια που οφείλει στην επιχείρηση και έτσι δεν πληρώνονται και οι 65 εργαζόμενοί της σε αυτό το νοσοκομείο.
Πέρα όμως από τις οφειλές του ελληνικού κράτους, η Euromedica επικαλείται και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του… λιβυκού κράτους. Πρόκειται για χρέη που άφησε η Λιβύη σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές (πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής) που περιέθαλψαν τραυματίες της εξέγερσης που έγινε στη χώρα αυτή την άνοιξη του 2011.
Βέβαια, και στην εφημερίδα Κέρδος που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, τον Θ. Λιακουνάκο, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί –παράνομα όπως λένε τα σωματεία, αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας- κρατήσεις από τον μισθό τους, χωρίς εκεί να υπάρχουν χρέη από τον ΕΟΠΥΥ και τη Λιβύη…
Γ.Κ.