Μια θέση με νόημα στην κυβέρνηση – Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας των ΗΠΑ

 

Και δεύτερο ομογενή απέκτησε η ελληνική κυβέρνηση, αφού μετά την κ. Ράνια Αντωνοπούλου (που παρέμεινε και μετά τον ανασχηματισμό στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας), στη σύνθεσή της υπάρχει πλέον και ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι δυο τους μάλιστα τυγχάνει να είναι σύντροφοι.

Ο διορισμός κ. Παπαδημητρίου αποτέλεσε σε γενικές γραμμές έκπληξη:

Πρώτον, γιατί το όνομά του δεν είχε ακουστεί κατά την παραφιλολογία που είχε επικρατήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες γύρω από τον επικείμενο ανασχηματισμό και, δεύτερον, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του ο «Ε.Κ.», η κ. Αντωνοπούλου είχε κουραστεί (και ενδεχομένως απογοητευθεί) από την κατάσταση στο υπουργείο της αρμοδιότητάς της και σκόπευε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντ’ αυτού, και η ίδια παρέμεινε στη θέση της, αλλά και ο σύντροφός της κάνει το αντίστροφο ταξίδι εντασσόμενος στο δυναμικό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο 70χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου φέρει ένα πλούσιο βιογραφικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, της Νέας Υόρκης. Είναι πρόεδρος του Levy Economics Institute από την ίδρυση του το 1986 και επίτιμος αντιπρόεδρος. Παράλληλα, είναι καθηγητής του Bard College στη Νέα Υόρκη από το 1977 και αντιπρόεδρος του Bard College στο Simon Rock από το 1979 μέχρι και σήμερα.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει τη θέση του επίτιμου καθηγητή στην Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών της Σαγκάης το 2002 και τη συμμετοχή του στην επιτροπή αναθεώρησης του εμπορικού ελλείμματος του αμερικανικού Κογκρέσου (1999-2001). Διετέλεσε γραμματέας και ταμίας της εταιρείας ασφαλειών ζωής William Penn.

Επιπλέον, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της BARD Real Estate GmbH (2011-2015), και διευθύνων σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου GmbH (2011-2015)….

 

Το Levy Institute

To Levy Economics Institute of Bard College (όπως είναι το πλήρες όνομά του) είναι ένα think tank που ιδρύθηκε το 1986 με δωρεά του επενδυτή Leon Levy (το αρχικό όνομα του Ινστιτούτου ήταν Jerome Levy Economics Institute). Οι επαφές του Levy Economics Institute και του κ. Παπαδημητρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ιστορία κάποιων ετών.

Η σύνδεση έγινε το 2012 με την μεσολάβηση του αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη και της συζύγου του κ. Λούκα Κατσέλη. Η επαφή του αμερικανικού ιδρύματος με το Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) που είχε ιδρύσει ο Γεράσιμος Αρσένης αποτέλεσε δίαυλο πληροφοριών και έδωσε στοιχεία για την επίδραση των μνημονίων στην ελληνική οικονομία προς τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτους αποδέκτες τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά.

Τον Νοέμβριο του 2013 σε εκδήλωση, που έκανε στην Αθήνα το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και στο οποίο συμμετείχαν πολλά στελέχη του Ινστιτούτου Levy, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ήταν κεντρικός ομιλητής.

Με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, γίνεται η πρώτη μεταγραφή από το Bard College στο πρόσωπο της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου (συντρόφου του κ. Παπαδημητρίου), η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 37 χρόνια στις ΗΠΑ για να αναλάβει την ευαίσθητη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Ο Σόρος και ο Στίγκλιτς

Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου «άτομα όπως ο Σόρος και ο Στίγκλιτς έχουν συμβάλει στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη συγκρότηση μιας νέας χρηματοοικονομικής τεχικής».

Στη σύνθεση του ΔΣ του Ινστιτούτου Λέβι μετέχουν γνωστά ονόματα, όπως οι Joseph Stiglitz, Martin Leibowitz (σύμβουλος της Mοrgan Stanley), Leon Bostein κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρέα ανήκαν και οι Ελενα Παναρίτη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, Γιάνης Βαρουφάκης που είχαν συνεργαστεί παλαιότερα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!