Ελάχιστες είναι οι φορές που στα προεκλογικά παιχνίδια έχουν εμπλακεί οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Και έτσι προκαλεί εντύπωση ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο κάδρο της δημοσιότητας είτε με κατηγορίες για μίζες (αγορά σπιτιού με μαύρο χρήμα) είτε γιατί φέρεται να ήταν στη λίστα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Η κατηγορία για τις μίζες φαίνεται να έχει σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα των πολλών δισ. που έχουν υλοποιηθεί επί κυβέρνησης της Ν.Δ. – βέβαια το ίδιο το πόρισμα της ΕΥΠ απλά υπαινίσσεται εμπλοκή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων και αφήνει μετέωρη την κατηγορία περί μαύρου χρήματος. Πάντως μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η στιγμή που έγινε κίνηση εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πέρα από το προφανές ότι αυτές τις μέρες αποφασιζόταν η παράταση ή όχι της θητείας του Κ. Φλώρου και αρκετοί θα ήθελαν (ο υπουργός Άμυνας, κύκλοι εντός του στρατού, ο ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) να αλλάξουν γνώμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην ανανεώσει τη θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πολλοί συσχετίζουν αυτή την κίνηση και με τις προμήθειες των εξοπλιστικών και τους ομίλους που δεν κατάφεραν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Από την άλλη είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κάνει προεκλογικό παιχνίδι με το θέμα των υποκλοπών και ειδικά στην περίπτωση Φλώρου κατηγορεί, όχι ανοιχτά, την κυβέρνηση ότι τον παρακολουθούσε για να τον εκβιάζει αναφορικά με τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων που ήθελε να ελέγχει το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση από τη μεριά της, ενώ αφήνει διάφορες αιχμές (για «υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ με ατεκμηρίωτο και απολύτως αναξιόπιστο υλικό από ρυπαρά δίκτυα» σε μια περίοδο «κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια»), δεν απαντάει στο κρίσιμο ερώτημα για το αν παρακολουθούσαν ή δεν παρακολουθούσαν και ποιοι τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ – την ίδια στιγμή που θεωρεί ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας.

Όσο και αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι ανάλογο στην πρόσφατη ιστορία του πολιτικού βίου της χώρας μας αλλά ίσως και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Η αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι παρακολουθείται ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, η κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν ξέρει κάτι και όλο μαζί το πολιτικό σύστημα να συμπεριφέρεται σαν να μην «τρέχει κάστανο». Όπως προκαλεί επίσης έκπληξη ότι τόσο η Κουμουνδούρου όσο και το Μαξίμου κάνουν πολιτική αντιπαράθεση με υπονοούμενα και μισόλογα, δίνοντας την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές ξέρουν περισσότερο από όσα λένε δημοσίως.

Σε κάθε περίπτωση τα παιχνίδια, για προεκλογικούς ή και άλλους σκοπούς, με τις ένοπλες δυνάμεις σε μια συγκυρία όπου η ένταση με την Τουρκία έχει χτυπήσει κόκκινο είναι πολύ επικίνδυνα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!