Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης

Έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι αναλύσεις για τις επιπτώσεις του «όχι στην Ε.Ε.» εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Το σημερινό εράνισμα επιχειρεί να καταγράψει τις επιπτώσεις σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ευρωπαϊκός Νότος (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία): Η χρηματοοικονομική αστάθεια που προκλήθηκε διεθνώς από την απόφαση των Βρετανών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις ευάλωτες οικονομίες αυτών των χωρών. Τα επιτόκια δανεισμού ακολουθούν ανοδικές τάσεις ενώ η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος θα πλήξει τον τουρισμό των μεσογειακών χωρών. Επιπλέον, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ιταλικών τραπεζών (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ), τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία και η ελληνική οικονομική κρίση δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit.

Ιρλανδία: Η ιρλανδική οικονομία πρόκειται να επηρεαστεί σημαντικά καθώς το Η.Β. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας απορροφώντας το 14% των εξαγωγών της. Παρά το γεγονός ότι το Η.Β. θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ε.Ε. για τα επόμενα δύο, τουλάχιστον, χρόνια, οι εξαγωγές της Ιρλανδίας προβλέπεται να επηρεαστούν άμεσα λόγω της υποτίμησης του βρετανικού νομίσματος.

Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο: Καθώς το Η.Β. απορροφά το 9% των εξαγωγών και των τριών χωρών, οι επιπτώσεις και σε αυτές τις χώρες θα είναι ανάλογες με αυτές της Ιρλανδίας.  Επιπλέον, στην Ολλανδία δραστηριοποιείται ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ε.Ε. που ήδη προωθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Το Λουξεμβούργο, γνωστός παράδεισος για τις εταιρίες που φοροδιαφεύγουν, προβάλλεται, ήδη, ως εναλλακτική έδρα για τις επιχειρήσεις που θα αποχωρήσουν από το Λονδίνο.

Πολωνία: Δύο είναι τα προβλήματα που προκαλεί το Brexit: 1. το μέλλον των Πολωνών εργαζομένων που είναι εγκαταστημένοι στο Η.Β. και ο αριθμός τους υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο και 2. η απώλεια του βασικότερου συμμάχου στην προσπάθεια της Πολωνίας να μεταφερθούν εξουσίες από τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη.

Ουγγαρία και Τσεχία: Οι επιπτώσεις και σε αυτές τις χώρες θα είναι, κυρίως, πολιτικές και ανάλογες με αυτές της Πολωνίας. Στις δύο χώρες πρόκειται να διενεργηθούν δημοψηφίσματα για το μεταναστευτικό (στην Ουγγαρία έχει αναγγελθεί για τον Οκτώβριο) που προβλέπεται να ενδυναμώσουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Σουηδία και Δανία: Και στις δύο χώρες ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκεται σε άνοδο, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι Δανία και Η.Β. έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί στην εμβάθυνση της Ε.Ε. Ήδη στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Κύπρος και Μάλτα: Είναι δύο χώρες με ισχυρούς δεσμούς με το Η.Β. και οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές στις εξαγωγές (Κύπρος), τον τουρισμό (Κύπρος και Μάλτα) και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (κυρίως Μάλτα).

Γερμανία και Γαλλία: Οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν περισσότερο στη Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Η.Β. σε παγκόσμιο επίπεδο (ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα). Αντίθετα οι εμπορικές συναλλαγές Γαλλίας-Η.Β. ακολουθούν φθίνουσα πορεία μετά το 2011. Παρίσι και Φρανκφούρτη ανταγωνίζονται, ήδη, για την προσέλκυση των εταιριών που θα εγκαταλείψουν το Η.Β. μετά την οριστικοποίηση του Brexit. Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις θα είναι πολιτικές: το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και σε αντίστοιχη τροχιά κινείται και η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Οι εκλογικές αναμετρήσεις που πρόκειται να διεξαχθούν στις δύο χώρες την επόμενη χρονιά μπορεί να σημάνουν το τέλος της Ε.Ε. με τη σημερινή μορφή της.

Η έξοδος του Η.Β. πυροδοτεί πολικές και οικονομικές εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και καθιστά περισσότερο αναγκαία από ποτέ την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου αυτοδύναμης ανάπτυξης της χώρας μας.

 

www.gtozidis.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!