Αρχική πολιτική Ένας παγκόσμιος πόλεμος σε πακέτο δύο πολέμων

Ένας παγκόσμιος πόλεμος σε πακέτο δύο πολέμων

Με αφορμή το Ουκρανικό πολλοί μιλούσαν για έναν παγκόσμιο πόλεμο. Με τη σύγκρουση στη Γάζα φαίνεται ότι χρειάζονται δύο. Τυπικά πρόκειται για δύο τοπικούς πολέμους. Στην ουσία, όμως, το διακύβευμα είναι ένα: Ποιος θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Η σύγκρουση στη Γάζα συμπληρώνει και επεκτείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκεί το άμεσο ζητούμενο ήταν να μετατραπεί η Ρωσία από παγκόσμια σε περιφερειακή δύναμη. Στόχος που είχε θέσει ο Μπρζεζίνσκι στη Μεγάλη Σκακιέρα. Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο, η Ρωσία παραμένει μεγάλη δύναμη. Η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μετράει μια μεγάλη ήττα. Αν χαθεί και στη Γάζα ο πόλεμος, τότε αλλάζει η έως τώρα παγκόσμια ισορροπία. Η Δύση καταγράφεται στους χαμένους, στους ανίκανους να υπερασπιστούν το «έχει τους». Αυτή η εξέλιξη δεν έχει φτάσει στο σημείο που δεν έχει γυρισμό. Η Γάζα, όμως, είναι σημείο αποφασιστικής καμπής.

Με αυτή την έννοια, οι δύο «τοπικοί» πόλεμοι αποτελούν έναν Παγκόσμιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ρωσία έχει κάνει ήδη δύο στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης έκτασης με πρόβλεψη (νίκης) ότι οι νεκροί στη χώρα θα φτάσουν το 1/3 του πληθυσμού (σύνολο περίπου 150 εκατ.), ενώ μεγάλο μέρος του εδάφους θα καταστεί ακατοίκητο λόγω ραδιενέργειας. Μπορούμε να φανταστούμε την κατάσταση στο υπόλοιπο μέρος του πλανήτη – αν η Ρωσία, όπως πιστεύει, είναι ο νικητής.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι δήλωσε την 1η Νοεμβρίου: Η Κίνα δεν βοηθάει τη Ρωσία απέναντι στις 50 χώρες που την πολεμούν τώρα. Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη Δύση, ότι αν το έκανε ούτε ο Θεός θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Και κατέληξε λέγοντας ότι αν η Κίνα θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή Παγκοσμίου Πολέμου θα παρέμβει υπέρ της Ρωσίας.

Όλα αυτά (ευτυχώς…) οδηγούν (σύμφωνα με δημόσιες πληροφορίες) σε επαφές των ΗΠΑ με τη Ρωσία (και Κίνα), κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Η υπόθεση της Γάζας δεν έχει τελειώσει. Ένας από τους παίκτες, όχι από τους πιο σημαντικούς αυτή τη στιγμή, είναι η Τουρκία. Ο Ερντογάν, με τις ανοιχτές καταγγελίες του, κινείται σαν είναι (σχεδόν) βέβαιος ότι η Δύση χάνει, το άλλο μπλοκ (Ρωσία-Κίνα-BRICS) κερδίζει. Οι επιπτώσεις για μας θα είναι μοιραίες, αν επαληθευθούν.

Σχόλια

Exit mobile version