Για το παλαιστινιακό ζήτημα έχουν γραφτεί πολλά βιβλία που είτε προσπαθούν να αναλύσουν τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία την ισραηλινo-παλαιστινιακής διαμάχης είτε, εν είδει μαρτυρίας, περιγράφουν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το θέμα αυτό, αποτελεί το βιβλίο του Ισρηλινού ιστορικού Ilan Pappe Η σύγχρονη ιστορία της Παλαιστίνης (Εκδόσεις Κέδρος 2007), όπου επιχειρεί μια ιστορική αφήγηση διατυπωμένη από την οπτική γωνία του ανθρωπισμού και όχι του εθνικισμού, του εθνοτισμού ή της θρησκείας. Λαμβάνει υπόψιν του διάφορους παράγοντες, εξετάζοντας κριτικά τη μεταξύ τους διαπλοκή: τις πολιτικές ελίτ, τις θέσεις των κατώτερων κοινωνικά ομάδων, τις ενδοεθνικές συγκρούσεις, το ρόλο της Δύσης, τις διαδικασίες του εκσυγχρονισμού, της εκκοσμίκευσης και της πολιτικοποίησης και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Με αφετηρία την Παλαιστίνη της ύστερης Οθωμανικής περιόδου αναφέρεται διεξοδικά στην καθοριστική εποχή της διχοτόμησης (1948-1967), στο Μείζον Ισραήλ και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη της περιόδου 1967-1987, για να σκιαγραφήσει εν κατακλείδι τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του Όσλο, καθώς και κάποιες παραμέτρους της μετά Αραφάτ εποχής και της διακυβέρνησης Σαρόν.
Από την άλλη, η Παλαιστίνια αρχιτέκτων Σουάντ Αμίρι, καθηγήτρια πανεπιστημίου στα Κατεχόμενα, στο βιβλίο της Ο Σαρόν και η πεθερά μου (Εκδόσεις ΤΥΠΩΘΥΤΩ) κάνει λογοτεχνία την καθημερινότητα της χώρας της: σαρκάζοντας, ειρωνευόμενη, μην αφήνοντας απ’ έξω ούτε καν τους δικούς της ανθρώπους. Με μοναδικό της όπλο ένα πληκτρολόγιο (κι ένα τηγάνι τεφλόν…), αντιστέκεται στους Ισραηλινούς στρατιώτες, αψηφά τα σημεία ελέγχου, μιλάει στο κομμένο της τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπους, καγχάζει, σατιρίζει, πολεμάει την Κατοχή, τη βαρβαρότητα και την τρέλα. Μέσα στη σκόνη, τους πυροβολισμούς και τον παραλογισμό, ψάχνει για μία διέξοδο. Γραφή απλή, χωρίς στολίδια, γυμνή. Ένα βιβλίο που εξηγεί, πληροφορεί, διδάσκει, τέρπει και συγκινεί. Θα ήταν πολύ καλό να ήταν μόνο λογοτεχνία. Δυστυχώς, είναι μαρτυρία.
Άλλα βιβλία που κυκλοφορούν για το παλαιστινιακό είναι:
• Άνθρωποι στον ήλιο, Ghassan Kanafani, (Εκδόσεις Καστανιώτης)
• Οδηγός για μπερδεμένους, Γκίλαντ Άτζμον (Εκδόσεις Εξάντας)
• Καλωσήρθατε στη Ραμάλα, Θεοδώρα Οικονομίδου (Εκδόσεις Κριτική)
• Επιστρέφοντας στο Kafr Bir’ im, ερευνητικό κέντρο BADIL, έκδοση του συλλόγου ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ
• Ανταπόκριση από τη Ραμάλα, Amira Hass, (ΑΙΩΡΑ)
• Το Ισραήλ και ο αγώνας των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση, Γκάς Χοροβιτς, (Διεθνές Βήμα)
• Παλαιστίνη: αιτίες και μύθοι, Νασίμ Αλάτρας, (ΚΨΜ)
• Ένα παιδί στην Παλαιστίνη-σκίτσα του Naji al-Ali (Εκδόσεις Α/συνέχεια)
• Palestine, Joe Sacco (ΚΨΜ)
• Ο μύθος του φιλελεύθερου σιωνισμού. Οι «συγγραφείς της ειρήνης» στο Ισραήλ, Yitzhak Laor (Εκδόσεις Άγρα)
• Συνθήματα στους δρόμους της Τζαμπαλίγια, Ουζί Ντεκέλ (Εκδόσεις Φανταστικός κόσμος)

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!