Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης
Τα δημοψηφίσματα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη του αντιδημοκρατικού τρόπου λειτουργίας της. Από το 1972, όταν ο νορβηγικός λαός απέρριψε την ένταξη στην Ε.Ε., μέχρι τον Ιούλιο του 2015 που ο ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ στη λιτότητα, στα μνημόνια και την τρομοκρατία των εγχώριων και ευρωπαϊκών ελίτ και την απόρριψη από τους Ολλανδούς της συμφωνίας Ε.Ε. – Ουκρανίας (Απρίλιος 2016), η προκήρυξη δημοψηφίσματος σε χώρα της Ε.Ε. αντιμετωπίζεται ως να έχει επέλθει η «συντέλεια του κόσμου». Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ότι τυχόν υπερψήφιση του Brexit «θα σημάνει την αρχή της καταστροφής όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά ολόκληρου του δυτικού πολιτικού πολιτισμού».
Οι ευρωπαϊκές ελίτ και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν τρέμουν άδικα. Ποιος δεν θυμάται την απόρριψη της συνθήκης του Μάαστριχτ και της ένταξης στην ευρωζώνη από τη Δανία (1992, 2000), την απόρριψη των συνθηκών της Νίκαιας και της Λισσαβόνας (2001, 2008) από την Ιρλανδία και την απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία (2005). Είναι βέβαιο ότι τα αρνητικά αποτελέσματα θα ήταν περισσότερα εάν η υποχρέωση κύρωσης των ευρωπαϊκών συνθηκών με δημοψηφίσματα ίσχυε για όλες τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Η διεξαγωγή στις 23.06 του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) έχει προκαλέσει πανικό στις ελίτ και τις αγορές ανάλογο με αυτόν του περσινού δημοψηφίσματος στη χώρα μας. Άλλωστε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να πεισθούν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. θυμίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τα αντίστοιχα που λέγονταν πέρσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών G. Osborne «υπολόγισε» ότι η έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε. θα προκαλέσει μία «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα συνολικού ύψους 43 δισ. δολαρίων, οπότε θα αναγκαστεί να προβεί στη λήψη μέτρων λιτότητας και περικοπής δημοσίων δαπανών (αύξηση φόρων εισοδήματος και κληρονομιάς, αύξηση φόρου στο αλκοόλ και στο πετρέλαιο, μείωση δαπανών για την υγεία, την παιδεία και την άμυνα). Η έλλειψη πρωτοτυπίας επεκτείνεται και στην τρομοκρατία που ασκούν οι επιχειρήσεις που προειδοποιούν ότι η έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε. θα τις «αναγκάσει» να προβούν σε απολύσεις και ακύρωση επενδυτικών προγραμμάτων.
Τα αποτελέσματα του πανικού, που διογκώνεται όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία υπεροχή του Brexit, φαίνονται και στις αγορές: η στερλίνα υποτιμάται έναντι του ευρώ και του δολαρίου, οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μόνο τις τέσσερις τελευταίες μέρες (το κείμενο γράφεται την Τετάρτη), ανέρχονται σε 141 δισ. δολάρια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου αυξάνονται και, όπως και στο ποδόσφαιρο, κερδισμένοι βγαίνουν οι Γερμανοί. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας βρίσκεται κοντά στο μηδέν (0,2%).
Η ανησυχία των ευρωπαϊκών ελίτ, δυστυχώς για αυτές, δεν τελειώνει με τη διενέργεια του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει δεσμευτεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για τη συμφωνία κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. Το ποσοστό των Δανών που ζητούν να γίνει και στη χώρα τους δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. αυξάνεται συνεχώς. Στην Ιταλία και τη Γαλλία το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού δυναμώνει και θέτει ως στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ευρωζώνη. Εάν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές στη Γερμανία που είναι προγραμματισμένες για το 2017, τότε η ανησυχία των ευρωπαϊκών ελίτ μετατρέπεται σε πανικό…
Οτιδήποτε αποφασίσουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι, η πορεία παρακμής της Ε.Ε. δύσκολα ανατρέπεται και ο πλούτος και η ισχύς θα συνεχίσει να μετατοπίζεται ανατολικά. Στο δημοψήφισμα του Η.Β., η απουσία της Αριστεράς είναι κραυγαλέα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη;
*Βλέπε και εράνισμα 27.02.2016
www.gtozidis.wordpress.com