Στη Βουλή η ακτινοβολία
Η Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στην ανεξέλεγκτη ακτινοβολία επισημαίνει, για πολλοστή φορά σε ανακοίνωσή της, ότι σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι εταιρίες ασύρματων δικτύων της κινητής τηλεφωνίας προκαλεί μόνιμα και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αύξηση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου και ιδιαίτερα λευχαιμίας, μόνιμες βλάβες στη λειτουργία του εγκεφάλου, που είναι ακόμα πιο συχνές και έντονες στα παιδιά, γιατί το νευρικό τους σύστημα είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης (παιδιά που εκτίθενται συστηματικά σε ακτινοβολίες λόγω της ύπαρξης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζουν πιο συχνά επιληψία, καρκίνο του νευρικού συστήματος, αυτισμό, άσθμα, μείωση μνήμης και συγκέντρωσης κ.ά.). Αυτό ευαισθητοποίησε, επιτέλους, μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να αποτραπεί η καταχρηστική εγκατάσταση σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές και να διασφαλιστεί η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και να απαγορευτεί ρητώς η τοποθέτησή τους σε κατοικημένες περιοχές εντός του αστικού ιστού, να υπάρξει απαγόρευση οποιασδήποτε νέας εγκατάστασης καθώς και να επανεξεταστεί το καθεστώς λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις μέχρι τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Παράνομη η αλληλεγγύη;
Παράνομη «κηρύχθηκε» από το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας, επειδή λειτουργεί «με ατομική ευθύνη των γιατρών που συμμετέχουν σ’ αυτό, ενδεχόμενα σε σχέση εξαρτημένης εργασίας και δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα λοιπά μέλη του Συλλόγου». Επισημαίνει, μάλιστα, η ανακοίνωση ότι «από 28-6-2014 σύμφωνα με Π.Δ. έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις Δημόσιες Δομές Υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής ή ξένοι νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα». Το ΚΙΦ Άρτας απάντησε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είναι μια ανεξάρτητη δομή αλληλεγγύης που παρέχει εντελώς δωρεάν (όπως και άλλες 51 σε όλη τη χώρα) υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους συμπολίτες μας. Δεν είναι ιατρείο ή πολυϊατρείο, στο χώρο του οποίου διενεργούνται ιατρικές πράξεις έτσι ώστε να απαιτείται αδειοδότηση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Μέχρι σήμερα, βέβαια, δεν γνωρίζαμε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι παράνομη ενέργεια. Κρίμα για όσους το πιστεύουν αυτό!
Οδηγοί στον… μεσαίωνα
Ανασφάλιστοι εργάζονται οι περισσότεροι από τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων της Αχαΐας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου τους, Άκης Κυπριανίδης. «Αυτή τη στιγμή σε τοπικό επίπεδο, η πλειοψηφία των οδηγών είτε είναι με τετράωρες συμβάσεις εργασίας, που κανονικά απαγορεύεται από τη νομοθεσία, αλλά οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων εκμεταλλεύονται παραθυράκι του νόμου και τους προσλαμβάνουν 6 με10 το πρωί. Υπάρχουν όμως και οδηγοί από άλλα επαγγέλματα, οι οποίοι ουσιαστικά για το κράτος είναι αόρατοι, αφού υπάγονται εξ ολοκλήρου στη μαύρη εργασία!», ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης και κατέληξε: «Και όλα αυτά ενώ το κράτος θεωρεί τον τουρισμό τη μεγαλύτερη σε έσοδα βιομηχανία της χώρας… Πώς; Με ανασφάλιστο και μαύρο προσωπικό, με ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς εργαζομένων;»…