Πυροβολούν όπου βρουν οι βαρόνοι των Μέσων και οι παπαγάλοι τους
Του Ηλία Σταθάτου
Πολύς αχός ακούστηκε σε όλη τη χώρα, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στους εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ και αφορούσε την ίδρυση και τις πρώτες προγραμματισμένες δράσεις της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Το ίδιο και μετά την «επίσημη πρώτη» της Επιτροπής σε μια διαδικασία που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων επί τρεις ημέρες και κατά την οποία πολιτειακοί παράγοντες, μέλη της κυβέρνησης, κοινωνικοί φορείς, θεσμικοί παράγοντες, αλλά και απλοί πολίτες, συνέπραξαν και συνέβαλαν στην ιστορικής σημασίας ίδρυσή της.
Διαδικασίες πρωτόγνωρες και ανοικτές σε όλους. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωσταντοπούλου, «θέλω να το πω καθαρά. Ήταν εντυπωσιακή η προσπάθεια, απ’ αρχής της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής, να συκοφαντηθεί η Επιτροπή και η λειτουργία της, με διάφορα σενάρια δήθεν κλειστής και απομονωμένης διαδικασίας. Για πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξε επιτροπή του Κοινοβουλίου που στην εναρκτήρια συνεδρίασή της μπορούσαν να προσέλθουν οι πάντες. Ήταν ανοικτή η συνεδρίαση. Προσήλθαν, πράγματι, και απλοί πολίτες που ζήτησαν να παρακολουθήσουν, όπως και εκείνοι οι δημοσιογράφοι που ενδιαφέρθηκαν να την παρακολουθήσουν».
Κάτι, φυσικά, που δεν ικανοποίησε τα ΜΜΕ της διαπλοκής, που πραγματικά επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή πόλεμο προπαγάνδας ενάντια στην Επιτροπή και στη Ζ. Κωσταντοπούλου προσωπικά, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν τα πιο εξωφρενικά επιχειρήματα. Είναι φανερό ότι η κ. Κωσταντοπούλου είναι στο στόχαστρο. Αναμένουμε τα επόμενα «ολισθήματα» της προέδρου της Βουλής, τα οποία θα ανακαλύψουν τα Μedia των Ελλήνων ολιγαρχών…
Η απαγωγή, η βάρκα και το… κουπί
Όσον αφορά το έργο της, η Επιτροπή, αφού εργάστηκε καθ’ όλο αυτό το τετραήμερο, οργανώνει πλέον τη δουλειά της, η οποία έχει κατανεμηθεί σε ομάδες εργασίας και δρομολογεί τις διαδικασίες εμπλουτισμού συγκεκριμένων ομάδων εργασίας και συγκεκριμένης έρευνας και χρονοδιαγραμμάτων. Και σε σχέση με αυτά τα χρονοδιαγράμματα, υπάρχουν δύο επόμενες ημερομηνίες. Στις 20 και 21 Απριλίου, γίνεται στη Ρώμη η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 4-7 Μαΐου, σε ένα μήνα από σήμερα, χρόνος κατά τον οποίο η Επιτροπή θα συναντηθεί και θα εργαστεί ξανά.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση στην «κλειστή επιτροπή» ενός νέου παιδιού, φοιτητή Οικονομικών, του Σταύρου, ο οποίος περιέγραψε τη συνειδητοποίηση του τι σημαίνει η οφειλή αποπληρωμής του χρέους. Την περιέγραψε ως μια εμπειρία εκείνου ο οποίος απήχθη, τον πέταξαν σε μια βάρκα στη μέση του ωκεανού και αντελήφθη ότι πρέπει να κάνει κουπί χωρίς να ξέρει το γιατί.
Όπως τόνισε με νόημα η κ. Κωσταντοπούλου, «νομίζω θα το χρησιμοποιήσουμε σε ένα από τα επόμενα σποτ, απ’ αυτά που ενοχλούν πολύ, για να δείξουμε τι θα πει αυτή η υποχρέωση για τις νέες γενιές, τι θα πει το να γεννιέσαι έχοντας προγραμμένη οφειλή. Αυτό είναι ο ορισμός της αδικίας και η αδικία είναι συνθήκη αφόρητη και για την κοινωνία και για τη δημοκρατία και για τον οικουμενισμό».
«Όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή»
«Απέναντι στην πολεμική, θα αντιτάξουμε την υπεράσπιση της αλήθειας και του δημόσιου συμφέροντος. Απέναντι στην επιδίωξη για συγκάλυψη, θα αντιτάξουμε την πολιτική βούληση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτή, άλλωστε, είναι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, η Επιτροπή Αλήθειας του χρέους. Η δύναμή της πηγάζει από αλήθειες αντιστρόφως ανάλογες από τις μέχρι τώρα κρατούσες», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η Σοφία Σακοράφα για να σημειώσει: «Από αύριο, από την επόμενη ημέρα, ο πολιτικός μας στόχος είναι ένας και μοναδικός: Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία του ελέγχου. Οργανώσεις, σύλλογοι, συλλογικότητες και φορείς από το χώρο της Υγείας, από το χώρο της Παιδείας και του πολιτισμού, από τον καθημαγμένο χώρο του αθλητισμού, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το χώρο των κοινωνικών κινημάτων, από ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών που πληρώνει με τον πλέον αμείλικτο τρόπο ένα χρέος που άλλοι το παρήγαγαν και μάλιστα με τους πλέον ειδεχθείς, απεχθείς, επαχθείς και μη νόμιμους τρόπους, αποτελούν τα πολιτικά υποκείμενα, τους πρωταγωνιστές αυτού του ελέγχου».
Αυστηρός έλεγχος
Τέλος, όπως ανέφερε ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, και ειδήμων σε ζητήματα δημοσίου χρέους, Ερίκ Τουσέν, «πρόκειται να αναλύσουμε με τρόπο πολύ αυστηρό τα ποσά που απαιτούνται σήμερα από την Ελλάδα. Μετά από μια αυστηρή εξέταση, θα υποβάλουμε έκθεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που θα επιτρέψει να εντοπίσουμε τα τμήματα του δημοσίου ελληνικού χρέους που μπορούν να θεωρηθούν ειδεχθή, επαχθή, απεχθή, επονείδιστα και μη βιώσιμα, γνωρίζοντας ότι ένα παράνομο χρέος είναι εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος μιας μειονότητας προνομιακής».
Ανέλυσε πως ένα χρέος μη βιώσιμο είναι ένα χρέος του οποίου η αποπληρωμή εμποδίζει τις δημόσιες Αρχές να εγγυηθούν στους πολίτες της ενδιαφερόμενης χώρας την άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, γνωρίζοντας και επίσης ότι ένα επονείδιστο χρέος έχει τρία συμπληρωματικά κριτήρια, που έχουν αναφερθεί από πολλούς διεθνείς νομικούς και επίσημες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και είναι τα εξής: Έλλειψη συναίνεσης του ενδιαφερόμενου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της σύναψης του χρέους. Έλλειψη οφέλους για τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό κατά τη διάρκεια της σύναψης ή μετά τη σύναψη του δανείου και γνώση, συνειδητοποίηση από τους πιστωτές των δύο προηγούμενων όρων.
Συμπλήρωσε πως «θα εξετάσουμε, λοιπόν, τα ποσά που απαιτούν από την Ελλάδα οι θεσμοί που μέχρι πρότινος απάρτιζαν την τρόικα και θα δούμε αν κατά τη διάρκεια της σύναψης αυτών των δανείων ο πληθυσμός της Ελλάδας έδωσε τη γνώμη του, αν υπήρξαν διαβουλεύσεις και αν οι εκπρόσωποι του λαού έχουν δώσει τη γνώμη τους για τους όρους της σύναψης του δανείου αυτού. Υπήρξε συναίνεση, συγκατάθεση του λαού; Θα αναλύσουμε τον αντίκτυπο του χρέους και θα δούμε αν το χρέος αυτό χρησίμευσε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού, αν ο ελληνικός πληθυσμός ωφελήθηκε και θα δούμε επίσης αν οι πιστωτές που απαιτούν αυτήν την αποπληρωμή είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι όροι που είχαν οριστεί όταν συνάφθηκαν τα δάνεια, θα κατέληγαν ή θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ζημιές, σε βλάβες για τον ελληνικό πληθυσμό. Θα προβούμε, λοιπόν, σε μια πολύ αυστηρή κι ενδελεχή εξέταση και θα περιμένουμε το τέλος των εργασιών μας για να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα».