Η ΗΔΙΚΑ, ο ΣΕΠΕ και ο τεχνοκράτης, πρώην επιχειρηματίας, υφυπουργός.
Του Γιώργου Κατερίνη.
«Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της ΗΔΙΚΑ αντιβαίνει βασικούς κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, αποδίδοντας σε μια δημόσια εταιρεία -διά νόμου και κατ’ αποκλειστικότητα- προνόμια, κεφάλαια και δικαιώματα, τα οποία δεν προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα». Ήταν Οκτώβριος του 2007 όταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αντιδρούσε έντονα σε σχετικό νομοθέτημα που αφορούσε την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. Το επιχείρημα που πρόβαλε ήταν καταλυτικό: Το κράτος φτιάχνοντας μια δική του εταιρία για την ηλεκτρονική αναβάθμιση των ασφαλιστικών φορέων, κάνει… αθέμιτο ανταγωνισμό στους ιδιώτες!
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΠΕ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης, από κατήγορος του κράτους χρίσθηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού επί θεμάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και τον περασμένο Ιούνιο ορκίστηκε υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Λίγο μετά η ΗΔΙΚΑ συγχωνεύεται με την Κοινωνία της Πληροφορίας και από το υπουργείο Εργασίας (Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων) όπου ανήκει, πρέπει να περάσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο νέος προϊστάμενος υφυπουργός είναι ο πρώην κατήγορος της υπηρεσίας. Όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος των εργαζομένων στην υπηρεσία «είναι ένα πλήγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΠΕ».
Οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, βλέποντας τη ραγδαία συρρίκνωση του οργανισμού. Από τις 616 οργανικές θέσεις, μέχρι πριν από την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου είχε καλυμμένες τις 401, ενώ διέθετε και 80 συμβασιούχους έργου. Μέσα σε 20 μήνες αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης -κατά κανόνα πρόωρης- 121 τακτικοί υπάλληλοι, έληξε η σύμβαση των 80 συμβασιούχων, ενώ άλλοι 50 τακτικοί υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν το 2012. Κι αυτοί οι 280 υπάλληλοι που απέμειναν και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες, θα μειωθούν κατά 28 με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Αυτή η υπηρεσία, την οποία πρόσφατα χρησιμοποίησαν για να προβάλουν με φανφάρες την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας, αναγκάζεται να προσφύγει σε εργολαβίες λόγω έλλειψης προσωπικού για να φέρει σε πέρας τη σάρωση των συνταγών φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το μέτρο της εφεδρείας «θα δώσει τη χαριστική βολή και στην πληροφορική των Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Μια παραγωγική επιχείρηση χωρίς ελλείμματα
Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως γράφουν στις ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι, τις υπηρεσίες της προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας τις χρεώνει σε τιμή κόστους και έτσι κάθε χρόνο παρουσιάζει απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και απολογισμό με μηδενικό κέρδος. Έτσι, η ΗΔΙΚΑ δεν δημιουργεί ελλείμματα. Άρα, στην περίπτωσή της, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις δημοσίων οργανισμών που συγχωνεύονται, το κράτος δεν έχει να εξοικονομήσει κάτι από την κατάργησή της. Αντίθετα, οι φορείς ασφάλισης θα επιβαρύνονται, εάν προσφεύγουν πλέον στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με υψηλότερο κόστος.
Κι όμως, μια τέτοια υπηρεσία, δεν διστάζει η κυβέρνηση να την τινάξει στον αέρα. Με την συγχώνευσή της σε έναν άλλο οργανισμό που δεν διαθέτει τέτοιο παραγωγικό προσανατολισμό, με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας που θα της αποστερήσει κι άλλους ειδικευμένους υπαλλήλους, με τον κίνδυνο να σταματήσουν ή να μην ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα. Η διάλυσή της ΗΔΙΚΑ είναι ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση.
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν και τον γενικότερο ρόλο που παίζει ένας τέτοιος φορέας στην απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην αυτονομία του Δημόσιου από τον ιδιωτικό τομέα στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Αλλά αυτά, στην εποχή του Μνημονίου είναι… ψιλά γράμματα.
Προέχει η απόσυρση του κράτους από τομείς που το ιδιωτικό κεφάλαιο θεωρεί αποκλειστικά δικούς του. Ο τεχνοκράτης υφυπουργός, μπορεί να καυχηθεί στους πρώην συναδέλφους του στον ΣΕΠΕ ότι έστω και μετά από τέσσερα χρόνια κατόρθωσε να… αποκαταστήσει συνθήκες «ελεύθερου ανταγωνισμού» των επιχειρήσεων πληροφορικής με το κράτος. Οι καταληστευμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με υπερκέρδη μια χούφτα επιχειρήσεις.