Με ένα ολιγόλογο δελτίο Tύπου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) μας ενημέρωσε ότι «Τη νύχτα της 15ης Απριλίου σημειώθηκε κλοπή αρχαίων αντικειμένων στην οικία Τραυλού, βοηθητικό κτίσμα εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας. Το Κέντρο Λήψης Σημάτων του ΥΠΠΟΤ ενημέρωσε αμέσως την Άμεση Δράση. Κατά πάγια τακτική το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ την υπόθεση ανέλαβε αμέσως το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ζήτησε απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνές του».

Τόσο απλά! Κι ακόμη καλύτερα, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι «την κλοπή έκαναν (συνήθεις ύποπτοι) αθίγγανοι» – υπονοώντας ότι γρήγορα θα μπορέσουν να τους βρουν και να τους συλλάβουν.
Όσο κι αν το ΥΠΠΟΤ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, στους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία δεν πάει άλλο. Δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται, ότι -παρά τις συνεχείς κομπορρημοσύνες του υπουργού για την ώθηση στον τουρισμό- ακόμη και τώρα που μπήκε ο Μάιος, οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώρο κλείνουν ακόμη στις 3 μ.μ. και μεγάλα μουσεία διατηρούν κλειστές αίθουσες λόγω έλλειψης εκτάκτου προσωπικού. Είναι κι αυτό που δεν φαίνεται: μνημεία που χρειάζονται συντήρηση, ανασκαφές που αναζητούν προσωπικό, το σοβαρότατο θέμα της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Ο περιορισμός του 24μήνου, πέραν του οποίου πετιούνται στην ανεργία έμπειροι συμβασιούχοι, η έλλειψη κονδυλίων και το πάγωμα των προσλήψεων συνθέτουν το σύνολο της εικόνας!
Τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο, αν δεν αισθάνεται υποχρεωμένο να δώσει μια εξήγηση για κλοπή 60 αρχαίων αντικειμένων από οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Και να απαντήσει μια ακόμη εύλογη απορία: γιατί δεν δίνονται οι εικόνες και η λίστα των αντικειμένων που «εξαφανίστηκαν», όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις; Είναι για λόγους μυστικότητας της επιχείρησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση ή μήπως η καταγραφή των ευρημάτων της Ελευσίνας είναι μια εργασία που δεν θεωρήθηκε τόσο αναγκαία, ώστε να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό για να την κάνει;
Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό είναι σαφές ότι οι προτεραιότητες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των εθνικών μας εργολάβων και κάθε λογής ιδιωτικού συμφέροντος βρίσκεται υπεράνω όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ακόμη και της ζωής μας. Η κρίση που βιώνουμε ξεφεύγει πολύ από το να είναι απλώς οικονομική: είναι βαθιά πολιτική και πολιτιστική κρίση. Ο κυνισμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ σε ένα τόσο λεπτό θέμα το αποδεικνύει περίτρανα!

Στ. Μαυροειδής

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!