Αρχική διεθνή Εκουαδόρ: Τα παίρνουν από τις τράπεζες και τα δίνουν στους φτωχούς

Εκουαδόρ: Τα παίρνουν από τις τράπεζες και τα δίνουν στους φτωχούς

«Βοήθημα για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη».

Έτσι έχει ονομάσει η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ την παροχή οικονομικής βοήθειας σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά ή ανθρωπιστικά κριτήρια (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.), με βασικό στόχο την πρόσβαση αυτών των κοινωνικών ομάδων στη μόρφωση, στην εργασία και, εν γένει, στην επίτευξη μιας θετικότερης κοινωνικής ανέλιξης. Σύμφωνα με μερίδα του Τύπου, το πρόγραμμα έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Για παράδειγμα, παιδιά φτωχών, περιθωριοποιημένων οικογενειών, αποκλεισμένα μέχρι πρότινος από το εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν καταφέρει να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.
Το θέμα ξαναήρθε στην εσωτερική επικαιρότητα όταν πριν από λίγες μέρες ο Κορέα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αυξήσει το ποσό αυτής της μηνιαίας παροχής από 35 δολάρια που είναι τώρα σε 50 – διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν αναλογιστούμε ότι ο βασικός μισθός αυτήν τη στιγμή στο Εκουαδόρ είναι 292 δολάρια το μήνα. Σημείωσε, ακόμα, ότι στη χρηματοδότησή του θα συμβάλει η αύξηση στη φορολογία των τραπεζών.
Μέσω ενός νομοσχεδίου που προβλέπεται να έχει ψηφιστεί στη Βουλή του Εκουαδόρ εντός ενός μήνα, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τη φορολογία επί των κερδών των ιδιωτικών τραπεζών αλλά και το δημόσιο έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγών και αμοιβών των ανώτερων στελεχών τους. Και όλα αυτά με στόχο την καλύτερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου μέσω του Βοηθήματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης αλλά και άλλων κοινωνικών παροχών.
Προφανώς οι αντιδράσεις των τραπεζιτών ήταν άμεσες και έκαναν λόγο για «δήμευση» των εισοδημάτων τους και αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Για να λάβουν την απάντηση ότι στο παρελθόν ιδιωτικοποιήθηκαν τα κέρδη από τα χρήματα των πολιτών και τώρα είναι ώρα να κοινωνικοποιηθούν τα κέρδη από τα χρήματα των τραπεζών.
Δηλαδή, όταν η στόχευση παύει να είναι η «οικονομική ανάπτυξη» και η περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» ευημερούντων μονοπωλίων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, η ανθρώπινη ανάπτυξη και ζωή μπορούν να μπουν σε πρώτο πλάνο…
Φούλη Ζαβιτσάνου

 

Σχόλια

Exit mobile version