► Αιφνιδίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά σκληρές για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς – τους οποίους οι «νέοι» Εργατικοί ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 20 μονάδες. Μάλλον έρχονται πολλά πικρά ποτήρια προς κατάποση και, μιας και είναι γνωστό ότι οι Εργατικοί τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτό το αντιδημοφιλές άθλημα, ίσως ο Σούνακ αποφάσισε να μην τους στερήσει την εμπειρία…

► Προφανώς ξαλαφρωμένος, ο Σούνακ ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους Βρετανούς πολίτες για το τεράστιο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος, εξαιτίας του οποίου χιλιάδες Βρετανοί μολύνθηκαν από ηπατίτιδα, ιό HIV κ.λπ., και πέθαναν. Το σκάνδαλο (που προκλήθηκε από τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, το οποίο δεν ελεγχόταν για λόγους… οικονομίας) συγκαλυπτόταν επί δεκαετίες, όπως αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα δικαστής που είχε αναλάβει τη σχετική έρευνα.

► Απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στο πολύπαθο Κονγκό, με εκατοντάδες παραστρατιωτικούς να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο (απ’ όπου όμως έλειπε ο πρόεδρος Τσισεκέντι) και στην κατοικία του υποψήφιου προέδρου της νέας βουλής. Αφού αποκρούστηκαν με επιτυχία, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρέθηκαν και 3 Αμερικανοί. Η μητέρα ενός εξ αυτών διαβεβαίωσε ότι ο γιος της πήγε στο Κονγκό για… διακοπές. Μάλλον θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζε.

► Δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου να παραχωρήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ. Είναι βέβαια καλύτερη από μια έκδοση, και επιτεύχθηκε χάρη στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Δεν σημαίνει όμως ότι θα αφεθεί ελεύθερος, όπως θα έπρεπε: ο Νιλς Μέλτζερ (ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια), μετά την επιτόπια επίσκεψή του στη φυλακή Μπελμάρς, δήλωσε ότι ο Ασάνζ «υποβάλλεται σε μια εκτέλεση σε αργή κίνηση».

► Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας δημοσιογράφος του οποίου το μόνο «έγκλημα» ήταν η παροχή στοιχείων για εγκλήματα πολέμου και ψέματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ κ.α. Στα καλά νέα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας (πολίτης της οποίας είναι ο Ασάνζ) άνοιξε το στόμα του, και ζήτησε «να τερματιστεί επιτέλους αυτή η παρατεινόμενη και ανώφελη φυλάκιση».

► Μετά από μια σχεδόν δεκαετία φυλάκισης σε άθλιες συνθήκες [βλ. μεταξύ άλλων τα φύλλα 267 και 351], ο δρ Σαϊμπάμπα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δελχί που είχε κατηγορηθεί για «σχέσεις με τους μαοϊκούς τρομοκράτες», απελευθερώθηκε. Το Ανώτατο Δικαστήριο τον αθώωσε, ανατρέποντας τις προηγούμενες καταδίκες-σκευωρίες. Παραμένει όμως στη φυλακή ο… δικηγόρος του, Σουρέντρα Γκάντλινγκ – ο οποίος συνελήφθη με παρόμοιες κατηγορίες αφού (ή επειδή;) υπεράσπισε τον καθηγητή!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!