Ενώ συνεχίζεται η αναταραχή σε μια σειρά λατινοαμερικάνικες χώρες, οι Βενεζουελάνοι καλούνται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα και διευρυμένη Εθνοσυνέλευση. Οι δυτικές δυνάμεις πάντως κατήγγειλαν και πάλι εκ των προτέρων τις εκλογές ως… «πιθανώς(!) νόθες»: την Ουάσιγκτον και τα φερέφωνά της όπως ακολούθησε και η Ε.Ε., που αρνήθηκε την πρόσκληση της κυβέρνησης Μαδούρο να στείλει παρατηρητές. Λογικό: αν έστελνε και διαπίστωναν ότι οι εκλογές είναι δίκαιες, πώς θα επέμενε στην αναγνώριση ως «μεταβατικού προέδρου» του εντελώς εξευτελισμένου πια Γκουαϊδό, στον οποίο κανείς δεν δίνει πια σημασία; Έχει γίνει σαφές πλέον ότι το μοναδικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα αναγνώριζε η Δύση στη Βενεζουέλα θα ήταν μια «νίκη» των αχυρανθρώπων της…

Ακριβώς σε αυτό το στρατόπεδο, της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, επικρατεί τεράστια αταξία αφότου βεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να ρίξει τον «δικτάτορα» με κανέναν τρόπο: ούτε με αιματοχυσία, ούτε με τις κάλπες. Το μπετονάρισμα γύρω από τον Γκουαϊδό ράγισε για τα καλά όταν δύο από τις επιφανέστερες φιγούρες της αντιπολίτευσης (ο Ενρίκε Καπρίλες και ο Στάλιν Γκονζάλεζ) δήλωσαν από το περασμένο καλοκαίρι ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να πάρει μέρος στις εκλογές. Η Ουάσιγκτον τους τράβηξε τα αυτιά, και τον Οκτώβριο υπαναχώρησαν, λέγοντας αρχικά ότι η απειλή αποχής μπορεί να εξαναγκάσει τον Μαδούρο σε υποχωρήσεις. Τελικά ευθυγραμμίστηκαν πλήρως και ανακοίνωσαν το «μποϊκοτάρισμα των νόθων εκλογών».

Αυτό όμως δεν έληξε τον εμφύλιο στη φιλοδυτική αντιπολίτευση: η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής ενός «φιλελεύθερου κεντροδεξιού» κόμματος, αρνήθηκε να συνταχθεί με τον Γκουαϊδό, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να ανατρέψει τον Μαδούρο. Δήλωσε μάλιστα ότι θα επανενταχθεί στη συμμαχία MUD, την ομπρέλα της αντιπολίτευσης, μόνο όταν αυτή ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την «εκδίωξη του δικτάτορα»! Αυτή τη… δημιουργική πολυφωνία των φιλοδυτικών συμπλήρωσε η «λιποταξία» πιο μετριοπαθών κομμάτων της αντιπολίτευσης που –παρά τις έξωθεν πιέσεις– επέμειναν στη συμμετοχή τους στις αυριανές εκλογές. Έτσι, τελικά υπάρχουν 14.400 υποψήφιοι για τις 277 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, εκ των οποίων περίπου 13.000 ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης! Στο τσαβικό στρατόπεδο υπάρχουν δύο πλέον μπλοκ: ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος» με κορμό το PSUV του Μαδούρο, και η «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική» με κύρια δύναμη το Κ.Κ. Βενεζουέλας και όλο και πιο κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!