Οι αιματηρές συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται στην Ουκρανία, και μαζί τους μαίνεται ο επικοινωνιακός πόλεμος. Είναι όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την αλήθεια μέσα στον βομβαρδισμό ψεύδους και προπαγάνδας και των δύο πλευρών. Αλλά κάτι που γίνεται σχετικά εύκολα κατανοητό είναι ότι ενισχύεται διαρκώς η τάση προς τον πόλεμο, και αυξάνονται οι κίνδυνοι «ατυχημάτων» με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Αυτό ισχύει στην Ουκρανία, αλλά και πολύ πέρα από αυτήν, καθώς η ένταση μεγαλώνει σε διάφορα μέτωπα και ανοίγουν νέα πεδία αντιπαράθεσης σε περιοχές άγνωστες ως τώρα στο ευρύ κοινό. Η τάση αυτή γεννήθηκε και δυναμώνει εξαιτίας της ολόπλευρης κρίσης που ταλανίζει ανισόμετρα μεν αλλά συνολικά το ενιαίο διεθνές σύστημα οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, και της αδυναμίας αντιμετώπισής της από τις αντιμαχόμενες Δυνάμεις – που επιδιώκουν είτε να διατηρήσουν είτε να κατακτήσουν την παγκόσμια ηγεμονία. Κάπως έτσι όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι ο πόλεμος, ακόμη και γενικευμένος, μπορεί να είναι μια κάποια λύση, μια ανάσα…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα των νέων πεδίων αντιπαράθεσης σε «άγνωστες» γειτονιές του κόσμου είναι η αναταραχή που εκδηλώνεται με επίκεντρο τις Νήσους του Σολομώντα στην Ωκεανία, αφότου η κυβέρνηση αυτής της νησιωτικής χώρας των 700.000 κατοίκων πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή στροφή προς την Κίνα. Η υπογραφή συμφωνιών οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας με το Πεκίνο έχει προκαλέσει την οργή του Δυτικού μπλοκ, με προεξάρχουσα την Αυστραλία, που είχε συνηθίσει να θεωρεί «πίσω αυλή της» αυτά τα νησιά. Η φιλοκινεζική στροφή πραγματοποιήθηκε μετά από διακριτικό φλερτάρισμα μηνών από το Πεκίνο, που και με αυτόν τον τρόπο απαντά στη συμφωνία AUKUS, η οποία στοχοποιεί την Κίνα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση από την πλευρά της απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με επέμβαση στις Νήσους ώστε «να πάψει η αποσταθεροποίηση»…

ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ, η ένταση διατηρείται υψηλή όσον αφορά την Ταϊβάν. Οι Αμερικανοί από τη μια διαβεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να σέβονται την αρχή της «μίας Κίνας», κι από την άλλη στέλνουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή – οι οποίες, μαζί με τον επανεξοπλισμό της Ταϊβάν, κλείνουν το μάτι στην ταϊβανέζικη κυβέρνηση, που επιδιώκει να οριστικοποιήσει την απόσχιση από την ηπειρωτική χώρα. Αυτό όμως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Πεκίνο, που ξεκαθαρίζει ότι μια τέτοια πιθανότητα δεν θα γίνει ανεκτή. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπροσώπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος προχθές κάθε άλλο παρά απέκλεισε μια κίνηση «δυναμικής» επανενσωμάτωσης του νησιού: «Ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας, αλλά εξακολουθεί να μιλά για πιθανή κινεζική “επίθεση” εναντίον της. Δεν είναι κάπως αντιφατικό αυτό; Μπορεί μια χώρα να θεωρηθεί ότι “εισβάλει” σε έδαφος που της ανήκει;».

Ο ΙΔΙΟΣ δύο μέρες νωρίτερα απηύθυνε πολύ σκληρότερες προειδοποιήσεις, κυρίως προς τις ΗΠΑ αλλά και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Οι προειδοποιήσεις αυτές σοκάρισαν πολλούς αναλυτές, αφού αποτελούν εντυπωσιακή εξαίρεση σε σχέση με τις συνήθως «μετρημένες» δηλώσεις της κινεζικής διπλωματίας [βλ. πλαίσιο]. Με άλλα λόγια, όλο και περισσότερες δυνάμεις ανεβάζουν τους τόνους, ή φτάνουν να προειδοποιούν για την πιθανότητα ακόμη και πυρηνικής σύρραξης ή και Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου – όπως έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ τη Δευτέρα, αναφερόμενος στη Δυτική ανάμιξη στην Ουκρανία, ή ο Πούτιν, που απείλησε με «αστραπιαία απάντηση» στην περίπτωση που προσβληθούν στόχοι επί ρωσικού εδάφους.

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ της έντασης ταρακουνούν ακόμη και τη Λατινική Αμερική, όπου π.χ. η Ουρουγουάη διαβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν θα προσχωρήσει στο μέτωπο των αντιρωσικών κυρώσεων, αλλά και θα συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα η Νικαράγουα εξελίσσεται σε μαύρο πρόβατο, αφού όχι μόνο απέλασε τους διπλωμάτες της Ταϊβάν και αναγνώρισε ότι αυτή αποτελεί κινεζική επαρχία, αλλά και αποχώρησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών – κλείνοντας τα γραφεία του στη Μανάγκουα και διώχνοντας όλο το προσωπικό του. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν φαίνεται να παραπαίει (κυριολεκτικά…) και ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ μοιάζει ανίκανο να βγει από τη βαθιά κρίση του, συνιστά πρόσθετο λόγο ανησυχίας.

 

 

 

 

«Πάψτε να κρατάτε το φανάρι στον διάβολο»!

Αυτήν την εβδομάδα ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, προχώρησε σε σκληρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και σε προειδοποιήσεις προς την Ευρώπη να πάψει να ευθυγραμμίζεται μαζί τους:

«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σέβονται τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το αγνόησαν και εξαπέλυσαν πολέμους εναντίον κυρίαρχων κρατών. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι επιθετικοί πόλεμοι που εξαπολύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μεταξύ άλλων εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο άνω των 300.000 αμάχων και ώθησαν 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Όμως κανείς δεν έδωσε λογαριασμό για αυτά τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Οι ΗΠΑ έφτασαν να ανακοινώσουν κυρώσεις εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επειδή αυτό θα εξέταζε τα εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού… Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να μαχαιρώσουν πισώπλατα ακόμα και τους συμμάχους τους, όπως η Ε.Ε. και η Ιαπωνία, όταν κρίνουν ότι αυτό τις συμφέρει. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είναι πρωταθλητές στην παραπληροφόρηση και την εκβιαστική διπλωματία, και οι μεγαλύτεροι σαμποταριστές της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας… Όχι μόνο οι μικρές και αδύναμες χώρες, αλλά και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, π.χ. η Ευρώπη, πληρώνουν υψηλό τίμημα λόγω της εγωιστικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ελπίζουμε η Ευρώπη να μπορεί να δει την πραγματικότητα, και να σταματήσει να κρατά το φανάρι στον διάβολο».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!