Αρχική διεθνή Εδώ είναι Βαλκάνια (Φ. 14/5/2022)

Εδώ είναι Βαλκάνια (Φ. 14/5/2022)

► «Η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει κλείσει τα λιμάνια της στη Ρωσία, ούτε την πρόσβαση στους Ρώσους τουρίστες» παραπονέθηκε η ουκρανική πλευρά της ιστορίας. «Μόλις γίνει από όλους, θα ευθυγραμμιστούμε κι εμείς», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα.

► Ο Ράμα πήγε στη Χάγη, όπου επισκέφθηκε στη φυλακή τον πρώην πρόεδρο του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι, υπόδικο για εγκλήματα πολέμου. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

► Η Αλβανία έχει 12 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους και σημαντικές ελλείψεις βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω μετανάστευσης, αναφέρει ευρωπαϊκή έκθεση. Μόνο η Αλβανία;

► Η Ευρώπη δεν έχει λύσει το πρόβλημα της Κύπρου, υπενθύμισε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουλίν. Μα τι πάει και θυμάται κι αυτός τώρα!

► «Πιστέψτε με, θα δείξουμε τα δόντια μας», δήλωσε ο Βούτσιτς ενόψει αναγγελίας πιθανής εισδοχής του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Λένε ότι η πίστη κινεί και βουνά…

► Η 9η Μαΐου, μέρα της αντιφασιστικής νίκης, γιορτάστηκε μεταξύ άλλων και από τους Σέρβους και τους Σερβοβόσνιους, ενώ στη Μολδαβία οι διαδηλωτές αγνόησαν την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των ρωσικών συμβόλων.

► Το Κόσοβο είναι σαν το Ντονμπάς, λέει η ρωσική αφήγηση εδώ και χρόνια. Αλλά η αφήγηση έγινε πλέον επίσημη δήλωση, κι ο Βούτσιτς ανασκουμπώθηκε. Αυτά είναι τα διφορούμενα της πολιτικής Αλεξάντρ, όταν κοιτάς και προς Δυσμάς.

► Η ρουμανική ηγεσία δήλωσε ότι οι εξορύξεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, από το 2026, θα καταστήσουν τη Ρουμανία περιφερειακό εξαγωγέα ενέργειας. Η Exxon Mobil αγόρασε ήδη, για 1.060.000.000 δολάρια, περισσότερο από το 50%.

► Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Κοβατσέφσκι αναφέρθηκε σε Σέρβους, Βλάχους, Αλβανούς ως μειονοτικές εθνότητες που αναγνωρίζει το Σύνταγμα της χώρας του [Σ.Σ. και Τούρκους αναγνωρίζει], αλλά όχι σε Βούλγαρους. Και χύθηκε το γάλα απ’ την καρδάρα…

► «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να αναγνωρίζει τα κανονικά δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας.

► Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας ως «Εκκλησίας της Αχρίδας» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η θρησκεία ως πόλεμος με άλλα μέσα.

► Η Κροατία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει εξαίρεση από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για να προστατεύσει την παραγωγή του διυλιστηρίου της. Άλλος για κυρώσεις…

► Λέγεται ότι οι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πιέζουν για να μην αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Από την άλλη, 11 εταιρίες με δεκάδες πλοία προετοιμάζονται για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Θα δούμε εμφύλιο;

Σχόλια

Exit mobile version