Του Γιώργου Κυριακού
► «Η διεθνής κοινότητα πήρε το Κόσοβο από τη Σερβία, και η Κροατία έπαιξε ρόλο σε αυτό, δημιουργώντας ένα προηγούμενο για μελλοντικές εδαφικές αρπαγές… Η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας».
► Τάδε έφη ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, εκφράζοντας πάλι τις αντιρρήσεις του για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Εκτός γραμμής κι αυτός!
► Οικολόγοι διαδήλωσαν στην Αλβανία κατά της κατασκευής αεροδρομίου στην Άρτα του Αυλώνα. Μέσα σε… 7 λεπτά απορρίφθηκε η σχετική ένσταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τιράνων. Λεπτομέρεια πρώτη: η εν λόγω κατασκευή ελέγχεται κατά 48% από τουρκικά κεφάλαια. Λεπτομέρεια δεύτερη: η Άρτα (αλβανιστί, Narta) είναι ελληνικό χωριό, μη αναγνωρισμένο ως τέτοιο.
► Εκεί που σχεδιάζεται η κατασκευή του αεροδρομίου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας (Vjose-Nar), όπου μεταξύ άλλων φιλοξενούνται 200 διαφορετικά είδη πτηνών. Η Διαρκής Επιτροπή για τη Σύμβαση της Βέρνης (που υπογράφτηκε από την Αλβανία το 1999) έχει αντιταχθεί στην κατασκευή, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν έχουν ακούσει για… δημιουργική εφαρμογή συμφωνιών;
► Η κυβέρνηση Ράμα «αποζημιώνει» κατοίκους των Τιράνων με 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας τους προκειμένου να κατασκευαστεί δρόμος, ενώ η αξία των οικοπέδων τους αποτιμάται σε 50 ευρώ/τ.μ. Οι κάτοικοι διαδηλώνουν. Αχάριστοι, δεν θέλουν ανάπτυξη!
► 59 κάμερες που είχαν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση των κινήσεων της… αστυνομίας ανακαλύφθηκαν και ξηλώθηκαν στη Σκόδρα και στον Αυλώνα της Αλβανίας. Πώς και από ποιους εγκαταστάθηκαν, είναι το (ρητορικό) ερώτημα.
► «Τα Σκόπια βρίσκονται σε μια κοιλάδα και είναι σαν μια κατσαρόλα που βράζει. Η μόνη ελπίδα των πολιτών είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.» δήλωσε ακτιβιστής ο οποίος ασχολείται με τη μόλυνση στα Σκόπια – τα οποία θεωρούνται η 10η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο. Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι πατριώτη.
► «Είμαι ευγνώμων που άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αγόρασαν πυρομαχικά από τη Βουλγαρία και τα έδωσαν στον ουκρανικό στρατό δωρεάν. Κάναμε μία υπέροχη συνεισφορά στον ουκρανικό στρατό, χωρίς να υπάρξει άμεση εξαγωγή στρατιωτικού υλικού από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία», αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός Πέτκοφ σε συνέντευξή του. Έρχονται εκλογές, βλέπετε, κι ο «τεχνοκράτης» δεν άντεξε να μην διαφημίσει ότι ξέρει και κολπάκια.