Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού
► «Από το 2000 έως το 2012 η Σερβία ήταν μια χώρα προσαρμοσμένη στα μέτρα του πρέσβη Χιλ. “Ανταμείφθηκε” με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τις μαζικές εκδόσεις στο δικαστήριο της Χάγης, τη μείωση των αρμοδιοτήτων της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία, τις λεηλασίες των ιδιωτικοποιήσεων, την ανεργία, τη μιζέρια και την κοινωνική αδικία». Αυτή ήταν η απάντηση του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν στον Αμερικανό πρέσβη Χιλ, ο οποίος είχε δηλώσει πως το μέλλον της Σερβίας είναι στη Δύση. Ο πρέσβης είχε συμπληρώσει ότι αυτό του λένε καθημερινά πολλοί Σέρβοι πολίτες. Γείτονες της πρεσβείας, να υποθέσουμε;
► Η Καταλίν Νοβάκ, η νέα –και για πρώτη φορά γυναίκα– πρόεδρος της Ουγγαρίας, ανάρτησε σέλφι με φόντο τα βουνά της ρουμανικής Τρανσυλβανίας, όπου ζει μεγάλη ουγγρική μειονότητα, ακουμπισμένη σε μια κολόνα που ήταν βαμμένη στα χρώματα της ουγγρικής σημαίας. Η φωτογραφία, σε συνδυασμό με τη δήλωση της Νοβάκ ότι «εκπροσωπώ όλους τους Ούγγρους, δεν έχει καμία διαφορά για μένα αν κάποιος ζει εντός ή εκτός συνόρων», προκάλεσε την αγανακτισμένη αντίδραση της Ρουμανίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν είχε αναφερθεί στα «ουγγρικά εδάφη της Κροατίας». Ο αναθεωρητισμός εκβάλλει από πολλές μεριές.
► Ο πρόεδρος της Κροατίας Μιλάνοβιτς έθεσε ως όρο για να μην μπει βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την αυτόνομη παρουσία των Κροατών στη Βοσνία. Δηλαδή αναθεώρηση της συμφωνίας του Ντέιτον; Από κοντά κι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ντόντικ κάλεσε σε «ειρηνική διάλυση» της Βοσνίας.
► Η απόφαση της Βουλγαρίας να αρνηθεί να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια «μάλλον ήταν βιαστική» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ. Μάλλον;
► «Οι μισοί από τους 54 πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. Η απεξάρτηση από τη Ρωσία κάνει θραύση.
► Το πώς δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις ενώ θα πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια είναι ένα ζήτημα που ελπίζουμε ότι μέχρι τον 22ο αιώνα θα το έχουμε κατανοήσει.
► Με 93% εκλέχθηκε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ο Μπερίσα. Δεν λειτούργησαν οι συστάσεις της κυρίας πρέσβεως.
► Το ΔΝΤ ανέφερε ότι στην Αλβανία η φοροδιαφυγή αφορά τα «εύπορα άτομα». Κι εμείς που νομίζαμε ότι (και εκεί) φταίει ο κουλουρτζής…
► Το 37% των Αλβανών αδυνατεί να εξοφλήσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Τελικά παντού τζαμπατζήδες, που θα ’λεγε και ο κ. Οικονόμου.