Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (27/5/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (27/5/2023)

 Του Γιώργου Κυριακού

► H Βουλγάρα αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ, μίλησε για «συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

► Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντεφ σε ειδική τελετή παρέδωσε βουλγαρικές ταυτότητες στον πρόεδρο και στον γραμματέα του Βουλγαρικού Συλλόγου «Ιβάν Μιχαήλοφ», τον οποίο έθεσαν εκτός νόμου οι αρχές των Σκοπίων.

► Ο Γκεόργκι Νικόλοφ, πρόεδρος του (βουλγαρικού) «Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου», δήλωσε ότι η προπαγάνδα των Σκοπιανών θυμίζει εποχές Χίτλερ. Από το καλό στο καλύτερο πάνε τα πράγματα!

► Τζεφ Χοβενιέ, Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Defender Europe 23: «Στόχος είναι να επιδειχθεί η ικανότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων να προστατεύσουν αυτήν την ήπειρο από επιθετικότητα». Μην μας προστατεύετε άλλο, γκώσαμε…

► Το «βαλκανικό» σκέλος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί με 9.800 στρατιώτες στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και τη Σλοβενία. Συμμετέχουν η Τουρκία και, βεβαίως, η Ελλάδα.

► Στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι, λέει, η ειρήνη. Ζωντανή ή νεκρή!

► Η βουλγαρική κυβέρνηση προτίθεται να δώσει την εργολαβία ολοκλήρωσης του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε σε γαλλική εταιρία. Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί 1.250.000.000 ευρώ. «Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ!» (πάει, ξεχάστηκε κι αυτό το σύνθημα).

► Το βουλγαρικό πείραμα επανεκκινεί: Το διεφθαρμένο GERB/Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις και τα αδιάφθορα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», WCC και Δημοκρατική Βουλγαρία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε κυβέρνηση 18 μηνών με εναλλαγή πρωθυπουργών: 9 μήνες διεφθαρμένος, 9 αδιάφθορος. Πλάκα θα ’χει!

► Κατά τη διάρκεια αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στη Σόφια (στο οποίο ανέμιζαν και ρωσικές σημαίες…) πετάχτηκε κόκκινη μπογιά στο κτίριο της Ε.Ε. Λοιπόν, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά!

► Το σερβικό Πατριαρχείο εκδήλωσε τις ανησυχίες του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ναούς και μονές στα Μετόχια του Κοσσυφοπεδίου. Και είχε μια φαγούρα ο Μπλίνκεν…

► Η κοσοβάρικη κυβέρνηση διόρισε δήμαρχο στη Βόρεια Μιτρόβιτσα μέλος του κυβερνητικού κόμματος «Αυτοδιάθεση». Το σερβικό κόμμα, που οργάνωσε το καθολικό μποϊκοτάζ στις δημοτικές εκλογές, διαμήνυσε ότι, αν δεν σταματήσει η καταστολή, οι Σέρβοι «θα προστατευτούν με όλα τα μέσα».

► Περισσότεροι από 150.000 δάσκαλοι στη Ρουμανία πραγματοποίησαν απεργία. Οι μέσοι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι χαμηλότεροι από τον καθαρό μέσο μισθό, που είναι περίπου 850 ευρώ.

Σχόλια

Exit mobile version