Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (24/2/2024)

Εδώ είναι Βαλκάνια (24/2/2024)

Του Γιώργου Κυριακού

► Ρωσικά αντι-drones απέκτησε η Σερβία, η οποία (σε αντίθεση με κάτι άλλους) ψάχνει και βρίσκει πορτοκαλιές που βρίσκονται αλλού, όμως κάνουν κι αυτές πορτοκάλια. Και μάλιστα πιο ζουμερά από τα… αποξηραμένα της Ουάσιγκτον.

► Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι θα… προσπαθήσει να μην υποκύψει στις Δυτικές πιέσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Μετάφραση: δώστε κάτι παραπάνω, και θα προσπαθήσω σκληρότερα.

► Στην ανατολική Σερβία οι κάτοικοι σταμάτησαν τις εργασίες της κινεζικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού. Προκαλεί «σημαντικές ζημιές στα σπίτια και μόλυνση του εδάφους, του νερού και του αέρα», ανέφεραν στη διαμαρτυρία τους. Οι Κινέζοι έχουν επενδύσει εκεί 1.260.000.000 δολάρια, με αντάλλαγμα το 63% της ιδιοκτησίας του «έργου». Αλλά έμπλεξαν με τους… οπισθοδρομικούς χωριάτες.

► Από το 2020, η ετήσια αύξηση της τιμής των κατοικιών στην Αλβανία ανέρχεται σε 25%. Επιπλέον, το 1/3 των αγοραστών είναι ξένοι. Σας θυμίζει κάτι;

► H αλβανική κυβέρνηση, που είχε καταργήσει τον διαδικτυακό τζόγο λόγω της εμπλοκής του με εγκληματικές ομάδες, τώρα τον επαναφέρει. Έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες των «επιχειρηματιών»!

► Σχέδιο νόμου για τη δημοσιονομική αμνηστία (διάβαζε, νομιμοποίηση μαύρου χρήματος) επαναφέρει η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Είπαμε: πιάνουν τόπο οι διαμαρτυρίες.

► Μειώθηκε η ιατρική φροντίδα στις αγροτικές περιοχές της Αλβανίας, και ο Ράμα δίνει ψίχουλα στους αγρότες ως απάντηση στις κινητοποιήσεις τους. Ε, τι να κάνουμε, άνθρωπος είναι κι αυτός, δεν μπορεί να τους ικανοποιεί όλους…

► Η ΤΕΡΝΑ-Φαέθων μεγαλουργεί στα φωτοβολταϊκά στην Αλβανία. Σε βαθμό ώστε κάποιοι νομίζουν ότι είναι υπηρεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το ανάποδο, μπορεί.

► Εμβάθυνση και της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Αλβανίας συζητήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ Ράμα-Ερντογάν. Προς θεού, δεν είναι αυτό που νομίζετε.

► Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων συνεχάρη την Ελβετία διότι επέτρεψε, λέει, στους «Μακεδόνες» να ταξιδεύουν με τα παλιά τους διαβατήρια. Ξέρετε, εκείνα τα καλά, τα σκέτα, που δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Άγνωστο αν συνεχάρη τους Ελβετούς φίλους μας και ο κ. Γεραπετρίτης.

► «Το κράτος δεν ανήκει σε ένα πολιτικό κόμμα, ούτε στον εγκληματικό υπόκοσμο» δήλωσε εκπρόσωπος ενός από τα 11 κόμματα που διαδηλώνουν στην Κροατία ενάντια στον σκανδαλώδη διορισμό ενός φιλοκυβερνητικού ως Γενικού Εισαγγελέα. Μα τι λέτε κύριε; Για περάστε κι από την Ελλάδα να δείτε!

► Το Κρεμλίνο προειδοποίησε επίσημα τη Μολδαβία ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία, όπου εδρεύει και ρωσική στρατιωτική δύναμη, θα θεωρηθεί «επίθεση στη Ρωσία». Τέλος οι τζάμπα μαγκιές της φιλοδυτικής Μολδαβής προέδρου;

Στη φωτογραφία, διαδήλωση στην Υπερδνειστερία εναντίον των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η μολδαβική κυβέρνηση.

 

Σχόλια

Exit mobile version