Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (21/1/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (21/1/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► Στη Σύνοδο Κορυφής του Νταβός θα παρευρεθούν και Βαλκάνιοι ηγέτες. Όλο και κάποια πρόσληψη θα γίνει.

► Αγνοούνται 1,7 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ) από την Αλβανική Υπηρεσία Πληροφοριών (AKSHI). Δεν πληροφορεί τους Αλβανούς η Υπηρεσία που τους παρακολουθεί.

► Πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατηγορείται για «μη δήλωση περιουσίας». Πρόκειται για δύο διαμερίσματα, εκ των οποίων το ένα 172 τ.μ. Καλά, πώς κάνετε έτσι;

► Σύμφωνα με την EUROSTAT, το μέσο εισόδημα της ηλικιακής ομάδας 16-34 ετών στην Αλβανία αντιστοιχεί στο 26% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος. Να φύγουνε, να πάνε αλλού…

► Πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Ελμπασάν της Αλβανίας διοργάνωσαν ιερείς όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων εναντίον της μετανάστευσης των νέων: «Μόνο η ανάγκη κάνει έναν άνθρωπο να αφήνει πίσω του αγαπημένα πρόσωπα, αναμνήσεις και όλα αυτά με τα οποία μεγάλωσε», δήλωσε ο μητροπολίτης Ελμπασάν Μονσινιόρ Αντόνι.

► Η Αλβανία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον Βρετανό πρεσβευτή και κατήγγειλε για ρητορική μίσους τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για Αλβανούς παράτυπους μετανάστες. Με νότες υπερασπίζεται η κυβέρνηση τους φτωχούς συμπατριώτες. Να πνιγούν στη Μάγχη, μακριά από εδώ.

► Καλά, γιατί δεν μεταναστεύουν για την Κίνα τώρα που καταργήθηκε και η βίζα; Έλα μου ντε!

► Η Αλβανική Αδελφότητα συνεδρίασε υπό τον κ. Ράμα. Προσκεκλημένα ήταν τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων. Επιχείρηση ευθυγράμμισης με τις αλλαγές που προτείνει η Ε.Ε. για αναγνώριση της Βουλγαρικής μειονότητας. Και υπενθύμιση της Αδελφότητας βεβαίως.

► Η ΥΠΕΞ Κοσόβου δήλωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ιδρυθεί Ένωση Σερβικών Δήμων. «Μπορείτε να φτιάξετε μια ΜΚΟ», σύστησε στους Σέρβους του Κοσόβου η πρόεδρος Οσμάνι. Ο… διάλογος συνεχίζεται.

► Η εφημερίδα Πολίτικα του Βελιγραδίου δημοσίευσε φωτογραφίες με Κοσοβάρους να εκπαιδεύονται στον ανορθόδοξο πόλεμο σε αμερικανική βάση στο Βόρειο Κόσοβο. Γιατί άραγε βρε παιδί μου; Η απάντηση (λέμε) στο επόμενο.

► Στις αγγλοκρατούμενες Μαλβίνες νήσους της Αργεντινής (που το Λονδίνο αποκαλεί Φόκλαντ) εγκαταστάθηκε μονάδα της κοσοβάρικης Ομάδας των Δυνάμεων Ασφαλείας (KBS). Τι δουλειά έχουν οι Κοσοβάροι στην άλλη άκρη της γης; Θα βοηθήσουν, λέει, τον βρετανικό στρατό να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης της Αργεντινής. Και μη χειρότερα…

► Έξω φρενών ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς με τους ευρωβουλευτές, που καταδίκασαν τη Σερβία επειδή δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Τι νόμιζε ότι είναι η Ε.Ε.;

► Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέδωσε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Αχρίδας. Η Σερβία αναγνώρισε την εν λόγω Εκκλησία ως «Μακεδονική». Κι η Ρωσία επίσης. Η ίδια η επίσημη πολιτική ηγεσία μιλάει για «Μακεδονική Εκκλησία». Θα το ξαναπούμε: τέτοια φοβερή επιτυχία σαν αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει ξαναϋπάρξει στα Βαλκάνια!

Σχόλια

Exit mobile version