Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (16/3/2024)

Εδώ είναι Βαλκάνια (16/3/2024)

Του Γιώργου Κυριακού

► O Σέρβος πρόεδρος δήλωσε πως οι αυξημένες εξαγωγές σερβικών όπλων δεν προορίζονται για εμπόλεμους στην Ουκρανία. Στο παρελθόν είχε πει πως πουλάνε νόμιμα, αλλά δεν ξέρουν πού θα καταλήξουν αυτά που πουλάνε. No comments.

► «Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ βασίζονται στη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας, χωρίς φιλοδοξίες για ένταξη, αλλά με άνοιγμα για βελτίωση του πολιτικού διαλόγου και συνεργασία», είπε ο Βούτσιτς. Και έτσι, και γιουβέτσι.

► Κι άλλος Βούτσιτς, λίγο πιο σαφής αυτή τη φορά: «Η Σερβία εξοπλίζεται για να μην νομίζουν διάφοροι νάνοι ότι μπορούν να της κλέψουν ξανά την επικράτειά της». Γκέγκε;

► Η Τουρκία και η Βουλγαρία θα διαμετακομίζουν ρωσικό αέριο στην Ουγγαρία, στην οποία διατηρεί αποθήκες η Σερβία. Καταλάβατε.

► Οι Σέρβοι και οι Σερβοβόσνιοι θα κατασκευάσουν κοινό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον ποταμό Τάρα, που ήδη έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τον αυτοκινητόδρομο του Μαυροβουνίου…

► Περιοχή στον Αυλώνα Αλβανίας θα στεγνώσει μετά την εκτροπή του ποταμού προς την ακτή, όπου κερδοσκοπούν από τον τουρισμό. Οι  κάτοικοι διαμαρτύρονται, αλλά μην δίνετε σημασία, είναι «οπισθοδρομικοί».

► Θα απομακρυνθούν, λέει, οι διορισμένοι Αλβανοί δήμαρχοι από τους σερβικούς Δήμους στο Κοσσυφοπέδιο, και θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές. Για να δούμε!

► Ο Αλβανός πρόεδρος Μπεγκάι υποσχέθηκε στο ΝΑΤΟ και ναυτική βάση, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αεροπορική, και ετοιμάζονται κι άλλες χερσαίες. Για την ειρήνη ρε γαμώτο!

► Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα από την ίδια χώρα: Αυξήσεις κερδών 50% σημείωσαν οι αλβανικές τράπεζες. Θα δάκρυσαν από συγκίνηση οι Αλβανοί που έχουν πάρει των ομματιών τους.

► Η πανεπιστημιακή κλινική της Μπάνια Λούκα στη Βοσνία περιθάλπει παιδιά με καρκίνο, συνέπεια των Δυτικών αεροπορικών βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Τι να κάνουμε, η δημοκρατία απαιτεί θυσίες.

► H κυβερνήτης της Γκαγκαουζίας, αυτόνομης περιοχής στη Μολδαβία, συναντήθηκε με τον Πούτιν και ζήτησε τη βοήθειά του κατά της φιλοδυτικής μολδαβικής κυβέρνησης. Σιγά-σιγά ανοίγει άλλο ένα μετωπάκι.

► Η Γερουσία των ΗΠΑ εξέδωσε ψήφισμα που υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Αφού δεν την αποφάσισε μόνη της, πάλι καλά.

► Ο πρόεδρος των Σκοπίων είπε ότι η Βουλγαρία «κακομεταχειρίζεται τη μακεδονική μειονότητα» και πως αυτή πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοια στο βουλγαρικό Σύνταγμα. «Οι προσπάθειες της Βουλγαρίας δεν εκτιμώνται από τα Σκόπια», τονίζει ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών.

► Το «μακεδονικό» κόμμα VMRO-DRMNE ανακοίνωσε ότι το ισχύον «μακεδονικό» Σύνταγμα καλύπτει κάθε μειονότητα, άρα η βουλγαρική δεν χρειάζεται να αναγνωριστεί ρητά. Ο «διάλογος» συνεχίζεται!

Σχόλια

Exit mobile version