Αρχική εκτός κατηγορίας Εδώ είναι Βαλκάνια (14/1/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (14/1/2023)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η επένδυση για την εξόρυξη λιθίου (από την αμαρτωλή πολυεθνική Rio Tinto) ματαιώθηκε λόγω ξένης παρέμβασης. Να σημειώσουμε ότι είχε ξεσηκωθεί δίκαιη αγανάκτηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

► Όμως, πρόσθεσε ο Βούτσιτς, «οι ξένες επενδύσεις στη Σερβία έφτασαν τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 63% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν κοιτάσματα χρυσού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε περιοχή που δεν κατονόμασε. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Επενδύσεις ή Πόλεμος;

► Είπε κι άλλα ο Σέρβος: «Γίναμε Καζαμπλάνκα από τους πολλούς κατασκόπους στο Βελιγράδι. Καταγράψαμε τις δραστηριότητές τους, αλλά οι καιροί είναι τελείως διαφορετικοί». Γιατί να τους διώξουμε; Επενδύσεις είναι κι αυτές!

► Πάντως, και πάντα σύμφωνα με τον Βούτσιτς, 9 χώρες απέσυραν την αναγνώρισή τους στο Κόσοβο. Απ’ ολότελα…

► Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κόσοβο από χιλιάδες Σέρβους που διαμαρτύρονταν για τον τραυματισμό δύο ομοεθνών τους από σφαίρες Κοσοβάρου ενόπλου.

► Ο ηγέτης των Σερβοβοσνίων Μίλοραντ Ντόντικ διοργάνωσε εκδηλώσεις για την 31η επέτειο ίδρυσης του σερβικού κρατιδίου. Την τιμητική τους είχαν οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου και Μετοχίων, και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας. Αντίθεση για την εκδήλωση εξέφρασε ο Γερμανός Ύπατος Αρμοστής, αλλά δεν εισακούστηκε…

► Στην παρέλαση συμμετείχαν και οι αποκαλούμενοι «Νυχτερινοί Λύκοι» από την Ρωσία, οι «μοτοσικλετιστές του Πούτιν». Ο Ντόντικ απένειμε το ανώτατο σερβοβοσνιακό παράσημο στον Πούτιν.

► Η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου ζήτησε την απόλυση 6 δημάρχων οι οποίοι αποκάλεσαν «μητέρα πατρίδα» τη Σερβία.

► Μην ανησυχείτε όμως. Συναντήθηκαν οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια. Προσεχώς σερβίρουμε βαλκανόπιτα.

► Το Υπουργείου Πολιτισμού του Κοσόβου μετατρέπει σε πολιτιστικό κέντρο την οικία του Τζαφέρ Ντέβα, ιδρυτή της αλβανομουσουλμανικής Μεραρχίας των SS Scanderbeg και «υπουργού Εσωτερικών» της κατοχικής κυβέρνησης, στη Νότια Μιτρόβιτσα. Αναβλήθηκε όμως η χρηματοδότησή του από κονδύλια της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Τους τρόμαξαν τους ανθρώπους!

► Μετά από αίτηση φιλορωσικού κόμματος, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας θα εξετάσει αν είναι σύννομο να παρέχει η Βουλγαρία στρατιωτικά μέσα στην Ουκρανία. Εμ, έτσι δεν κάνουμε προκοπή…

► Ανατιμήσεις αμέσως μετά την είσοδο της Κροατίας στην ευρωζώνη. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Σχόλια

Exit mobile version