Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (13/1/2024)

Εδώ είναι Βαλκάνια (13/1/2024)

Του Γιώργου Κυριακού

► Έκθεση της Επιτροπής Λογοδοσίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η αλβανική κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ ξοδεύοντας πολλά χρήματα σε ένα ξενοδοχείο του. Επίσης, το αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα προσέλαβε έναν πρώην σύμβουλο του Τραμπ με μισθό 20.000 δολάρια το μήνα. Ο δε ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάσα, προσεταιρίστηκε σύμβουλο της εκστρατείας του Τραμπ για μια κοινή φωτογράφιση. Μετά απ’ όλα αυτά, περίσσεψε άραγε κάνα φράγκο για τον Μπάιντεν;

► Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Κάμερον, ανέφερε ότι βρετανικά στρατεύματα της KFOR θα πολεμήσουν σε περίπτωση που οι Σέρβοι προκαλέσουν. Και ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι ενημέρωσε τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς ότι οι ΗΠΑ δέχθηκαν το αίτημα του Κοσόβου, να του πουλήσουν αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

► Ο Βούτσιτς δήλωσε απογοητευμένος. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η Σερβία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία είχε ανασταλεί τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι (ή σχεδόν…) ετοιμάζονται…

► Απ’ ό,τι φαίνεται, το ευρωμαϊντάν στη Σερβία, όπου οι φιλοδυτικοί με καταγγελίες για τις δημοτικές εκλογές προσπάθησαν να ακυρώσουν και τις εθνικές, δεν πέρασε. Η αντιπολίτευση πάντως, υποστηριζόμενη από τη συλλογική Δύση, επιμένει.

► Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Σερβοβόσνιων για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Κομφούκιος. Βλέπουν μακριά: η Κίνα έχει επενδύσει ή/και δανείσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βοσνία.

► Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας, που κήρυξε παράνομη την «Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας», παρά τις εκφοβιστικές πτήσεις αμερικανικών F-16 «υπέρ της ακεραιότητας της Βοσνίας» (όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Πρεσβεία), οι Σερβοβόσνιοι γιόρτασαν με τα χρώματα της σερβικής σημαίας, τιμώντας επί τη ευκαιρία τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν. Πέρυσι είχε τιμηθεί ο Πούτιν.

► Ο νέος εισαγγελέας της Μολδαβίας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σύμφωνα τις οδηγίες της Ε.Ε. Η κυβέρνηση επίσης ζητά φόρους από την… αποσχισθείσα Υπερδνειστερία (η οποία στηρίζει με ρωσική ενέργεια τη Μολδαβία). Το μολδαβικό πείραμα εν εξελίξει…

► Στα Σκόπια παραπονιούνται ότι οι κλήσεις για επείγοντα περιστατικά πολύ συχνά απορρίπτονται. Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού, λένε οι αρμόδιοι. Ε, ας κάνουν και τα θύματα ατυχημάτων λίγο υπομονή!

► Με φωτογραφικό νόμο η Κροατία απαλλάσσει τους καταδικασμένους για εγκλήματα πολέμου από βεβαρημένο ποινικό μητρώο, μόλις λήξει η ποινή τους. Μάλιστα θα μπορούν να μηνύουν όσους αναφέρονται στα εγκλήματά τους. Η σωστή πλευρά της Ιστορίας ζητάει και τα ρέστα…

► Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί πολεμικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ, καθώς η βουλγαρική κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς! Είπαμε, άμα είναι για καλό σκοπό, λεφτά υπάρχουν.

 

Σχόλια

Exit mobile version