Εδώ είναι Βαλκάνια

Του Γιώργου Κυριακού

► Θα ζητήσουμε αποζημίωση και στήριξη από την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Σκοπίων για τον φόρο διαμετακόμισης που επιβλήθηκε έξωθεν στη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου. Σου λέει, με τη «σωστή πλευρά», αλλά μην παγώσουμε κιόλας.

► Ο δε Βούλγαρος πρόεδρος παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τον εν λόγω φόρο, λέγοντας ότι οι δύο νέες μονάδες που προβλέπεται να προστεθούν στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι «θα κατασκευαστούν στο σκοτάδι».

► Καλά, υπερβολές. Εν ανάγκη θα φέγγει με φακούς ο 6ος Στόλος, δεδομένου ότι οι νέες μονάδες θα είναι made in USA (και κόστους 250.000.000 ευρώ). Και ασφαλέστατες, αφού είναι από τη… «σωστή πλευρά».

► Από τον Νοέμβριο, στη Βουλγαρία θα αυξηθεί η τιμή του ρωσικού αερίου κατά 20%. Συνεννοημένοι είναι; Εννοείται!

► Η «φίλη από χάλυβα», όπως αποκάλεσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τη Σερβία, προμηθεύτηκε από το Πεκίνο ισχυρά οπλικά συστήματα. «Είναι αποτρεπτικός παράγοντας για όσους δεν έχουν καλές προθέσεις», είπε με νόημα ο υπουργός Άμυνας Βούτσεβιτς.

► Εναντίον του οποίου το Κόσοβο ζητά ειδικό δικαστήριο, κατηγορώντας τον για την επίθεση Σέρβων του Κοσόβου στην Μπάνισκα. Το αίτημα υποστηρίζεται και από ηγέτη του συνασπισμού της σερβικής αντιπολίτευσης!

► Με κάτι τέτοια, χλωμό το μέλλον (της αντιπολίτευσης). Ιδίως αφού ο Βούτσιτς προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Σερβία, και όρισε την 17η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους.

► 22 ρωσόφωνες ιστοσελίδες απαγορεύτηκαν στη Μολδαβία. Ας έγραφαν στα αμερικάνικα, να μην απαγορεύονταν.

► O νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου ζήτησε την άρση των κυρώσεων στη Ρωσία και την ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσόβου. Ωχ!

► Από κοντά κι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ντόντικ, που δήλωσε: «Η μόνη λύση είναι τα εδάφη των Σερβοβοσνίων, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο να επιστρέψουν στη Σερβία».

► Τουτέστιν, ωραία προχωράει το ουκρανικό στα Βαλκάνια…

► H αρχικομισάριος Ούρσουλα δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Σερβία την ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου.

► «Η Σερβία δικαιολογείται ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου λόγω του Συντάγματός της», έσπευσε να διευκρινίσει ο Σαρλ Μισέλ.

► Mon Dieu, αποφασίστε!

► Το Βουλγαρικό Ινστιτούτο «Μακεδονία» (no comments) προσφέρει 300 ευρώ σε όσους «Μακεδόνες» βουλγαροποιήσουν το επώνυμό τους από -εφ σε -οφ. Διάλογος off.

► Και αυτοκινητόδρομος στον κόμβο Αλεξανδρούπολης για Βουλγαρία-Ρουμανία. Ακόμα όμως να φτιαχτεί ο κόμβος καμπαρέ για τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα από τις ΗΠΑ. Τσάμπα πήγε η εμπειρία της Τρούμπας με τον 6ο Στόλο;

Σχόλια

Exit mobile version