Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (11/3/2023)

Εδώ είναι Βαλκάνια (11/3/2023)

Του Γιώργου Κυριακού

► Το 80% των πολιτών στα Σκόπια απορρίπτει την ένταξη των Βουλγάρων ως αναγνωρισμένης μειονότητας στο Σύνταγμα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Societas Civilis». Ο… διάλογος συνεχίζεται.

► Νέο τερματικό σταθμό αναζητά στην Αδριατική η Ε.Ε. για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ. Τι, θα χάσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια;

► «Η Μολδαβία έχει αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κλιμάκωση από την Υπερδνειστερία» είπε ο Μολδαβός πρωθυπουργός. Το πιστεύει, ή του έταξαν εξοπλισμό για να φτιάξει την… Ουκρανία του;

► Ο Ντόντικ, πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σρπσκα της Βοσνίας, μπλόκαρε τη συμφωνία για την άρση της βίζας για τους Κοσοβάρους «μέχρι οι Σέρβοι συμπολίτες μου να μπορούν να απολαμβάνουν βασικά δικαιώματα στο Κόσοβο και τα Μετόχια», όπως δήλωσε με νόημα.

► Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Τάις Ρόιτεν, εισηγητής για την απελευθέρωση της υποχρεωτικής βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου, δήλωσε στο τουίτερ για την άρνηση (και) του Βούτσιτς να υπογράψει τη σχετική συμφωνία: «Τα καρότα έχουν αποτύχει. Φέρτε τα μαστίγια». Πολιτισμός, όχι αστεία.

► Ο νόμος που ψήφισαν οι Σερβοβόσνιοι, ότι ανήκει στο κράτος της Ρεπούμπλικα Σρπσκα η δημόσια περιουσία της, κι όχι στο συλλογικό βοσνιακό κράτος, ακυρώθηκε από τον Γερμανό Ύπατο Αρμοστή της Βοσνίας, Κρίστιαν Σμιντ. «Οποιοσδήποτε διερχόμενος ταξιδιώτης δεν μπορεί να παρέμβει στις εσωτερικές μας υποθέσεις», δήλωσε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ντόντικ. Η επιτυχία του Ντέιτον δεν περιγράφεται.

► Σέρβοι ιστορικοί (υπέρ των Τσέτνικ) και Κροάτες συνάδελφοί τους (υπέρ των Ουστάσα) τα βρήκαν σε διαλέξεις τους στο Ζάγκρεμπ: Για όλα φταίνε οι Παρτιζάνοι!

► Ο Ερβόγιε Κλάσιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, έχει δηλώσει: «Από το 1990 έως το 2000, πάνω από 3.000 αντιφασιστικά μνημεία  κατεδαφίστηκαν στην Κροατία. Πάνω από 2.000.000 βιβλία, είτε για το κίνημα των Παρτιζάνων είτε και άλλα, που απλώς ήταν γραμμένα στα κυριλλικά, αφαιρέθηκαν από τις βιβλιοθήκες». No comments.

► Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζει αίτημα για εξαίρεση, εφόσον η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις στα πυρηνικά της Ρωσίας. Ασχολίαστο, διότι κατάντησε βαρετό.

► Τέταρτη ΝΑΤΟϊκή βάση προτείνεται για τη Ρουμανία στη Μαύρη Θάλασσα, με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και συνεισφορά συμμάχων. Προλάβαμε να το δημοσιεύσουμε πριν ακόμα στείλει η ελληνική κυβέρνηση το μερίδιό της;

► 16 μοντέλα για τη λειτουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων βρίσκονται στο συρτάρι στα του Ευρωδιαμεσολαβητή Λάιτσακ. Ακόμα κι ο Άτσεσον είχε μόλις 5 σχέδια για τη «λύση» του Κυπριακού. Εν τέλει ένα από αυτά το εφήρμοσε η Τουρκία το 1974. Κάθε ομοιότης δέον να θεωρηθεί τυχαία.

Σχόλια

Exit mobile version