Αρχική πολιτική editorial editorial: Δήλωση στον αναγνώστη

editorial: Δήλωση στον αναγνώστη

Ζούμε σε μια εξαιρετικά πυκνή σε εξελίξεις περίοδο, σε μια μεταβατική και ρευστή γεωπολιτική κατάσταση, σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον εργαζόμενο κόσμο, του χεριού και του πνεύματος. Τα βάρη και οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, που ακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, φορτώνονται στους εργαζόμενους, ενώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τα την Αριστερά και τα κινήματα. Σε μια τέτοια στιγμή έρχεται η έκδοση μιας νέας εφημερίδας, της οποίας το πρώτο φύλλο κρατάτε στα χέρια σας.

Η επίγνωση αυτών των δεδομένων και η ανάγκη να μην υποταχθούμε στον πραγματισμό που κηρύσσει το σύστημα, η ανάγκη να δώσουμε ζωή σε ενωτικά, αντισυστημικά, ριζοσπαστικά και αριστερά εγχειρήματα, μας οδήγησε να τολμήσουμε την έκδοση μιας βδομαδιάτικης εφημερίδας που να μιλά, να εκφράζει, να ενώνει, να δίνει βήμα, να αθροίζει τη φωνή της μαζί με την κοινωνία που αγωνίζεται.

Επιδιώκουμε, και αυτό ελπίζουμε να φανεί καθώς θα εκτυλίσσεται η προσπάθειά μας, να λειτουργήσουμε και ως γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς. Αυτός ο ρόλος δεν ακυρώνει τη δική μας γνώμη και άποψη, αλλά καλύπτει μια υπαρκτή ανάγκη.

Κινητήρια ιδέα του Δρόμου είναι η «εφημερίδα-εγχείρημα», όχι η κλασική «εφημερίδα- οργανωτής» των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η «εφημερίδα-εγχείρημα» πραγματώνεται με ανοικτή συντακτική επιτροπή, δίκτυα ανταποκριτών, αναγνωστών που έχουν λόγο και τρόπο παρέμβασης στην εφημερίδα, έντυπη και ηλεκτρονική. Η εφημερίδα θέλει να λειτουργεί ως γέφυρα και κόμβος κινήσεων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, κομμάτων, διανοούμενων που αγωνιούν για το παρόν και μέλλον που προδιαγράφει ο καπιταλισμός.

Καταστατικές αναφορές του Δρόμου είναι η ενότητα και η δημοκρατία. Η επαναθεμελίωση στέρεων βάσεων για την Αριστερά του 21ου αιώνα περνούν μέσα από την κατοχύρωσή τους στην πράξη.  Η ενότητα, το ενωτικό στοιχείο, είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση ενός σκόρπιου και ασυντόνιστου αλλά υπαρκτού δυναμικού, για το ξεπέρασμα του σεχταρισμού και της περιχαράκωσης, του εμφυλίου ανάμεσα σε αριστερές δυνάμεις. Η δημοκρατία είναι απαραίτητη τόσο εντός της Αριστεράς και όλων των μορφών οργάνωσής της, όσο και στις σχέσεις με τα κινήματα, τις συλλογικότητες, την κοινωνία. Η ενότητα και η δημοκρατία είναι τα όπλα της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Η εφημερίδα Δρόμος θα πορευτεί συνειδητά και τολμηρά για να υπηρετήσει αυτές τις ανάγκες και καλεί τους αναγνώστες της να πάρουν μέρος στο εγχείρημα.

Για να ανοίξουμε μαζί έναν ελπιδοφόρο δρόμο για την Αριστερά και την κοινωνία!

Σχόλια

Exit mobile version