Αρχική διεθνή Δυτικό χάος

Δυτικό χάος

► Ο Αμερικανός πρόεδρος αντεπιτίθεται μετά την έναρξη διαδικασίας για παραπομπή του από τους Δημοκρατικούς βουλευτές με τελικό στόχο την καθαίρεσή του – μια μάλλον συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα μπλοκαριστεί από την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία. Αλλά είναι ταυτόχρονα κίνηση ενδεικτική της βαθιάς ρήξης στους κόλπους της βορειοαμερικανικής άρχουσας τάξης.

► Ο Τραμπ κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι πίεζε την Ουκρανία να ξεκινήσει έρευνα για τις «επιχειρήσεις» του γιου του Μπάιντεν, αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί Ομπάμα και νυν επικρατέστερου Δημοκρατικού υποψηφίου. Τώρα ο Τραμπ ζητά δημοσίως και από την… Κίνα, με ένα από τα περίφημα τιτιβίσματά του στο Twitter, να ερευνήσει τις «επιχειρήσεις» του γιου του Μπάιντεν και στο Πεκίνο.

► Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου φανερώνει ότι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην απόπειρα παραπομπής του. Αλλά και το αντίπαλο στρατόπεδο κλιμακώνει την πίεση: ξανανοίγει η έρευνα για «παράνομες και κρυφές πληρωμές του Τραμπ προς δύο γυναίκες που απειλούσαν ότι θα αποκαλύψουν τις ερωτικές σχέσεις που είχαν μαζί του». Την υπόθεση ανακίνησε η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης…

► Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε., συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ακόμη προειδοποιητική βολή της Ουάσιγκτον προς τους «συμμάχους» της, ώστε να μην διανοηθούν οποιαδήποτε χαλάρωση των ευρωατλαντικών δεσμών τους. «Αυτόνομα» ανοίγματα προς Μόσχα και Πεκίνο απαγορεύονται!

► Στη Βρετανία πάλι συνεχίζεται το τσίρκο του… μη Brexit. Ο Τζόνσον υπέβαλε νέα πρόταση στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το μεγάλο αγκάθι που εμποδίζει την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να υλοποιηθεί το Brexit. Οι αρχικές αντιδράσεις ήταν μάλλον θετικές, αλλά προχθές μια… υποεπιτροπή της ευρωβουλής έκρινε τις προτάσεις «απαράδεκτες».

► Στο μεταξύ οι πολέμιοι του Brexit έχουν υποβάλει αίτημα σε δικαστήριο της Σκωτίας να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες. Ή, εναλλακτικά, να υποβάλουν το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ίδιοι οι δικαστές εν ονόματι… του βρετανικού λαού. Στην περίπτωση που ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί, οι πολέμιοι του Brexit ζητούν να του επιβληθεί πρόστιμο και να φυλακιστεί!

 

 

Σχόλια

Exit mobile version