Αναμφίβολα, οι Αμερικάνοι δέχτηκαν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στο κύρος, την επιρροή και την αλαζονεία τους καθώς έμειναν μόνοι στην παρεμπόδιση της αναβάθμισης της Παλαιστίνης σε 194ο μέλος του ΟΗΕ. Το αίτημα που υποβλήθηκε από τη Αλγερία δεν ικανοποιήθηκε, αλλά οι εντυπώσεις και οι ακολουθίες από το αποτέλεσμα δεν είναι χωρίς επιπτώσεις στην αμερικάνικη «διεθνή τάξη». Το «στρατόπεδο» των ΗΠΑ για πρώτη φορά έδειξε τόσο μεγάλη συρρίκνωση της συνήθους συσπείρωσης που διασφαλίζεται με το μαλακό ή με το άγριο. Όχι μόνο η Γαλλία ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σύμμαχοι του υπό διαμόρφωση «ΝΑΤΟ» του Ειρηνικού που μεθοδεύουν οι ΗΠΑ, ψήφισαν, σε μια από τις πραγματικά μοναδικές περιπτώσεις, αντίθετα. Ακόμα και το Εκουαδόρ, μια πολύ μικρή χώρα με ένα καθεστώς που ανήκει στη σκληρή σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, δεν συμμορφώθηκε και ακολούθησε το μεγάλο ρεύμα των κρατών που είναι υπέρ της Παλαιστίνης. Στα επίσης πολύ αξιοσημείωτα ανήκει η «αποχή» όχι τόσο της Ελβετίας, αλλά του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι το έτερον ήμισυ των ΗΠΑ!

Τελικό αποτέλεσμα, απογοητευτικό ως προς την έκβαση της υποψηφιότητας της Παλαιστίνης, εφόσον το αμερικάνικο βέτο εμπόδισε την πρόοδο του αιτήματος, αλλά χαρακτηριστικό των ζυμώσεων και της ρευστότητας που επικρατεί στη σφαίρα της γεωπολιτικής: 12 ψήφοι υπέρ, μία κατά, δύο αποχές…

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ προσπάθησε να δικαιολογηθεί δηλώνοντας ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών, αλλά δεν είναι η ώρα γι’ αυτό. Ο δε εκπρόσωπος του Ισραήλ -χρησιμοποιώντας μια γλώσσα με πολύ κουτσαβακισμό- έπνεε μένεα κατά των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έφεραν το θέμα για ψήφιση, αλλά στη δευτερολογία του, μετά την αναπάντεχα συντριπτική υπέρ της Παλαιστίνης θέση των κρατών, τακτικών και έκτακτων, που συγκροτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν σαν φάντασμα του εαυτού του, φανερά τσαλακωμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση, με δεδομένο ότι σε όλους ήταν αισθητό ότι το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να περνάει πάντα αδιάβροχα ούτε ανάμεσα από τους επί δεκαετίες υποστηρικτές του. Με βάση και τις δηλωμένες παρεμβάσεις άλλων 67 κρατών στο Συμβούλιο, έγινε φανερό ότι σε περίπτωση που η πρόταση έφτανε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχαν πάνω από πέντε-έξι χώρες που θα παρέμεναν ευθυγραμμισμένες με το Ισραήλ.

Σερί αποτυχιών

Πολύ εύστοχα, ο εξαίρετος Μάρουαν Μπισάρα, αναλυτής στο Al Jazeera, επισήμανε ότι η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ να σηκώνει μόνο αυτός το χέρι για να δώσει αρνητική ψήφο, αποτελεί κατάληξη μιας πορείας 34 ετών για τις ΗΠΑ που αποτελείται από σειρά βαρύτατων αποτυχιών –και καμίας επιτυχίας- στο προβεβλημένο project «παρέμβαση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Οι περιπτώσεις Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Λίβανος, Ιράν, Υεμένη, Παλαιστίνη, με την προσθήκη του αναπάντεχου κινεζικού επιτεύγματος για την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, συνθέτουν το σκηνικό του παταγώδους φιάσκου της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.

Στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Νάσερ, στη Χαν Γιούνις, νότια Γάζα, η Inas Abu Maamar, 36 ετών, σφιχταγκαλιάζει την πεντάχρονη ανιψιά της Σάλη που δολοφονήθηκε από τις βόμβες του πολιτισμένου Ισραήλ. Τη σκηνή απαθανάτισε ο φωτογράφος του Reuters Mohammed Salem στον οποίο απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για τη Φωτογραφία Τύπου της Χρονιάς.

Ένα άλλο επιμέρους αλλά όχι ασήμαντο γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο είναι ότι πέρασε ο καιρός που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ακολουθούσαν μια αυστηρά διπλωματική γλώσσα στη διαχείριση των διαφόρων κρίσεων που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Μια γλώσσα που εκ των πραγμάτων, εκούσια ή ακούσια, ευνοεί τους ισχυρούς της Δύσης και δη τους Αμερικάνους τους οποίους κατά κανόνα κανένας δεν αποτολμάει να επικρίνει για τις επαναλαμβανόμενες κακουργίες τους, για τις συχνότατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που επικαλούνται όταν τους εξυπηρετεί ακόμα κι όταν οι ίδιοι σπάνια το σέβονται και το εφαρμόζουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), υπερέβησαν τις κόκκινες γραμμές και παρουσίασαν την πραγματική κατάσταση –με κάποιες ελλείψεις βέβαια- σε σχέση με το παλαιστινιακό, θίγοντας τόσο τους υπεύθυνους όσο και τους συνεργούς της γενοκτονίας στη Γάζα. Η προηγηθείσα έκθεση της Φραντσέσκας Αλμπανέζε (βλ. Περίπτερο Ιδεών, Δρόμος της Αριστεράς φ. 678 και 679) που ρητά και με αποδείξεις στοιχειοθετεί την κατηγορία της εθνοκάθαρσης-γενοκτονίας που εφαρμόζει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, είναι χαρακτηριστική μιας νέας κουλτούρας που διαμορφώνεται στον ΟΗΕ.

Ύπουλη εκστρατεία

«Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ύπουλη εκστρατεία για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της UNRWA, με σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια», τόνισε ο Γενικός Επίτροπος Philippe Lazzarini. Η «ύπουλη εκστρατεία» εκπορεύεται από το Ισραήλ το οποίο πιέζει τους Αμερικάνους και τους συμμάχους τους να αποκεφαλίσουν οικονομικά την UNRWA, χάρη στην οποία εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνεται και φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, εισχωρώντας μέσα στα γκέτο που έχουν δημιουργήσει οι Ισραηλινοί με τείχη και οπλικά συστήματα. Αν στην εξελισσόμενη γενοκτονία, ο σκοπός των Σιωνιστών είναι να εξοντώσουν και με λιμό τους Παλαιστίνιους, η απαραίτητη επιδίωξή τους είναι να πετύχουν την κατάργηση της UNRWA ώστε και μ’ αυτό το σημαντικό μέτρο να αφαιρέσουν από τους Παλαιστίνιους την ιδιότητα του πρόσφυγα που έχουν αποκτήσει με τις αλλεπάλληλες εκδιώξεις από τα πατρογονικά τους εδάφη, από το 1947-48 μέχρι σήμερα.

Και πράγματι, με μεγάλη ευκολία, δεν χρειάστηκε καν να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους με αποδείξεις, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να «πείσουν» τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κόψουν τις χορηγίες τους στον οργανισμό, καταδικάζοντάς τον σε μαρασμό και αδυναμία ανταπόκρισης στην κρίσιμη αποστολή του. Τώρα, όμως, ο συνασπισμός κατά της UNRWA διαλύεται καίγοντας άλλο ένα χαρτί του Ισραήλ και εκθέτοντας τις ΗΠΑ που παρέσυραν κι όλους τους –πρόθυμους- άλλους. Ήδη ορισμένοι από τους πιο βασικούς χορηγούς της UNRWA που είχαν δηλώσει παύση πληρωμών, Ιαπωνία, Ελβετία, Νότια Κορέα, Φινλανδία, Σουηδία, Γαλλία κ.ά., ανακάλεσαν τις αποφάσεις τους και μερικοί κοινοποίησαν ότι όχι μόνο αποκαθιστούν τη ροή των χορηγιών αλλά επαυξάνουν και τα διαθέσιμα ποσά!

Παράλληλα και άλλες χώρες που στέκονται σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, όπως η Αλγερία, δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις εισφορές του. Ενώ και πολύ δυνατές χώρες, όπως η Κίνα, κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την παρεμπόδιση του έργου της UNRWA. Η γεμάτη μίσος φωνή του εκπροσώπου του Ισραήλ στον ΟΗΕ που ισχυρίστηκε αναπόδεικτα ότι «η UNRWA είναι Χαμάς και η Χαμάς είναι UNRWA» ακούστηκε ως κακόηχη παραφωνία ακόμα και από τους «φίλους» του Ισραήλ. «Η αλήθεια είναι άλλο ένα θύμα της επιθετικότητας του Ισραήλ» ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας που μίλησε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η εκπρόσωπος της Γουιάνας αποδοκίμασε έντονα τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων της UNRWA στη Γάζα. Και όλοι οι άλλοι δεκάδες εκπρόσωποι εκφράστηκαν πάρα πολύ θετικά για την UNRWA και τον ΟΗΕ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!