Η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι σε κλοιό κινητοποιήσεων
Του Λουσιάνο Καμπεζόν*
Η Αργεντινή βιώνει μια νέα πολιτική συγκυρία μετά την αλλαγή κυβέρνησης της 10ης Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Με την άνοδο του Μαουρίσιο Μάκρι στον προεδρικό θώκο επιδεινώθηκαν κι άλλο τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας μας: η πείνα, η ανεργία και η φτώχεια. Ήδη, η κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ άφησε πίσω της έντεκα εκατομμύρια φτωχούς, υψηλό πληθωρισμό και πτώση του ΑΕΠ. Αλλά μέσα σε πέντε μόνο μήνες διακυβέρνησης του Μάκρι προστέθηκαν δύο επιπλέον εκατομμύρια φτωχών, και 350.000 άτομα πέρασαν στην απόλυτη εξαθλίωση. Ο δείκτης φτώχειας το φετινό Μάρτη ανέβηκε στο 34,5%, πράγμα που ισοδυναμεί με 13 εκατομμύρια άτομα. Δηλαδή, ο Μάκρι ξεφορτώνει τη βαριά κληρονομιά που άφησε ο «κιρχνερισμός», μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης, στις πλάτες του λαού. Όμως ο λαός δεν σιωπά: βγαίνει πάλι στον αγώνα και κερδίζει τους δρόμους.
Πανάκριβα βασικά αγαθά και μαζικές απολύσεις
Ο Μαουρίσιο Μάκρι εφάρμοσε μια σειρά «κλασικών» ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων. Αυξήθηκαν σε εξωφρενικό βαθμό τα τιμολόγια του νερού, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού, των μεταφορών. Η τιμή της βενζίνης επίσης δεν σταματά να ανεβαίνει. Η τεράστια αυτή αύξηση των τιμολογίων προστίθεται στην απότομη υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η συνέπεια ήταν η περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.
Αυξήθηκαν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες με επίκεντρο τον κατασκευαστικό τομέα, διάφορους κλάδους της βιομηχανίας (όπως η σιδηρουργία και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων) και το δημόσιο τομέα. Από το Δεκέμβριο εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 145.000 απολύσεις, ενώ επιπλέον 48.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών προκάλεσε μια τεράστια πτώση της κατανάλωσης, βαθαίνοντας κι άλλο την ύφεση. Πρόσφατα ο πρόεδρος Μάκρι προέβαλε βέτο σε ένα νόμο κατά των απολύσεων που είχε ψηφιστεί στο Κογκρέσο, πράγμα το οποίο προκάλεσε άμεση κατακραυγή.
Πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις –μεταξύ αυτών και το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR)– προτείνουμε αυτή η πολιτική να καταπολεμηθεί άμεσα, μεταξύ άλλων με μια ενεργητική και πολυτομεακή πανεθνική απεργία που θα βάλει φρένο στα μέτρα. Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε ότι σε μια χώρα σαν την Αργεντινή, που παράγει τρόφιμα αρκετά για να τρέφονται περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα, υπάρχουν παιδιά που πεινάνε!
Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Μαουρίσιο Μάκρι για «μηδενική φτώχεια», «ποιοτική εργασία» και «αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών» αντικαταστάθηκαν από μέτρα που ευνόησαν ακόμα περισσότερο τα μονοπώλια των ιμπεριαλιστών και τους μεγαλογαιοκτήμονες. Όμως, μπροστά σ’ αυτά τα βάρβαρα μέτρα του Μάκρι, ο λαός απαντά με εντυπωσιακούς και μαζικούς αγώνες απ’ άκρη σ’ άκρη της Αργεντινής. Ο Μάκρι εντείνει επίσης την καταστολή, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά του να επιβάλει ένα… «πρωτόκολλο κατά των διαδηλώσεων» ώστε να διώξει τον κόσμο από το δρόμο.
Ο λαός ξαναβγαίνει στους δρόμους
Η αποτυχία του Μάκρι να φιμώσει τη λαϊκή διαμαρτυρία γίνεται φανερή από τις διαρκείς και μαζικές διαδηλώσεις. Στις 29 Απρίλη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τεσσάρων εργατικών ομοσπονδιών, το οποίο υποστήριξε επίσης μεγάλος αριθμός κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών κομμάτων, και πραγματοποίησαν αποφασιστικής σημασίας αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Το κεντρικό αίτημα ήταν να σταματήσουν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς. Μονάχα στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες εκτιμάται ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενοι. Ήταν μια εξαιρετική ημέρα πανεθνικής διαδήλωσης, που κατέδειξε την εχθρότητα του λαού απέναντι στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης και θα μείνει χαραγμένη στις σελίδες της ιστορίας μας.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σημαντική κινητοποίηση: η αγωνιστική διαδήλωση των φοιτητικών ομοσπονδιών και των συλλόγων των πανεπιστημιακών καθηγητών. Πάνω από 40 χιλιάδες άτομα πορεύτηκαν προς την ιστορική Πλάσα ντε Μάγιο του Μπουένος Άιρες, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς για τους καθηγητές, ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων, και υπέρ των φοιτητικών δικαιωμάτων – όπως, για παράδειγμα, το δωρεάν φοιτητικό εισιτήριο και η αύξηση των υποτροφιών. Στις 3 Ιούνη δεκάδες χιλιάδες γυναίκες πρωτοστάτησαν σε μια ακόμη μαχητική κινητοποίηση με τα συνθήματα «Φτάνει πια με τη γενοκτονία των γυναικών», «Ούτε μια Γυναίκα λιγότερη». Το αυτοοργανωμένο γυναικείο κίνημα διεκδικεί την «Κήρυξη Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Ενάντια στη Σεξουαλική και Ενδοοικογενειακή Βία», που αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στην Αργεντινή της κρίσης. Τέλος, ο φτωχός αγροτικός κόσμος προχωρά αυτές τις μέρες σε πανεθνική κινητοποίηση, με αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων και άλλες μορφές δράσης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό κάλεσμα της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών.
Σε αυτό το φόντο, των αγώνων που δυναμώνουν, μια πολυμελής ομάδα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας, καθώς και ο υπεύθυνος της Νεολαίας της εργατικής συνομοσπονδίας CTA Autónoma, μιας από τις πέντε που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα για να συμμετάσχουμε στο Resistance Festival. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τις εμπειρίες του αγώνα των λαών μας, των νέων εργατών, φοιτητών και αγροτών. Θα έρθουμε επίσης για να ενημερωθούμε από τους συντρόφους μας στην Ελλάδα για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, καθώς και από τις υπόλοιπες διεθνείς αντιπροσωπείες για τα κινήματα σε άλλα μέρη του κόσμου. Σε όποια χώρα ο λαός υποφέρει, σε όποια χώρα βγαίνει στους δρόμους για ν’ αγωνιστεί ενάντια σε κάθε είδους δεσμά που μας καταπιέζουν, εκεί βρίσκεται ο νους και η καρδιά όλων μας!
* Ο Λουσιάνο Καμπεζόν είναι μέλος της εθνικής καθοδήγησης της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας Αργεντινής (JCR).
Το νερό νεράκι
Η κυβέρνηση Μάκρι επέβαλε τον Απρίλιο μια σειρά εξωφρενικών αυξήσεων. Τα εισιτήρια των λεωφορείων, των τρένων και του μετρό διπλασιάστηκαν. Κατά 300% αυξήθηκε η τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση, και… κατά 375% η τιμή του νερού στο Μπουένος Άιρες και τα προάστια του! Το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς εκτινάχθηκε στο διπλάσιο μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ αυξήθηκε περίπου 10% και η τιμή της βενζίνης. Επίσης μειώθηκαν δραστικά οι αγροτικές επιδοτήσεις και καταργήθηκαν μια σειρά μέτρα που προστάτευαν την ντόπια παραγωγή.