Νέα επίθεση με… e-mail σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Του Γιώργου Κατερίνη

Εργασία-λάστιχο με επαναφορά του εξαήμερου, «ενιαίο ελάχιστο μισθό», και εκ νέου μείωση αποζημιώσεων συζητούν κυβέρνηση και τρόικα, όπως προκύπτει από τις «διαρροές» της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Ενώ τα νέα μέτρα μείωσης συντάξεων κι επιδομάτων δεν έχουν προλάβει ακόμα να ανακοινωθούν, τα επιτελεία τροϊκανών κι επιχειρηματικών κύκλων ετοιμάζουν την κοινωνία για το επόμενο σοκ. Με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών στον Τύπο, πέφτουν στο τραπέζι τα επόμενα μέτρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων.
Η κυβέρνηση, διά απλών «άτυπων» σημειωμάτων του υπουργείου Εργασίας προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί, αλλά στην ουσία επιβεβαιώνει αυτή την επικοινωνία με την τρόικα που προωθεί ένα νέο κύκλο δυσμενών αλλαγών στην εργασία και τους μισθούς. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η διατύπωση «δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας»;

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος
Τι περιέχει, όμως, το περίφημο e-mail της τρόικας, όπως το δημοσίευσε (ποιος άλλος;) η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος;
• Αύξηση των ημερών εργασίας από 5 σε 6 την εβδομάδα σε όλες τις επιχειρήσεις.
• Κατάργηση των περιορισμών χρόνου που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στις πρωινές και απογευματινές βάρδιες και ορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες.
• Διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας με κατάργηση των διαδικασιών υποβολής και έγκρισης των προγραμμάτων εργασίας από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
• Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
• Ανατροπές στη λήψη της ετήσιας άδειας των εργαζομένων.
• Νέες μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης ή -όπως κομψά διατυπώνεται- «αναθεώρηση και μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου».
• Νέα επιδρομή στους μισθούς, που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν στα σημερινά κατώτερα όρια που επιβλήθηκαν με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Στο κείμενο της τρόικας γίνεται λόγος για «θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση νομοθετημένου από την κυβέρνηση».

Χωρίς ανάσα
Το σύνολο των περιεχομένων του ηλεκτρονικού μηνύματος (έτσι όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε ανεπισήμως) μοιάζει βγαλμένο από τα συρτάρια συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Ακόμα και η ορολογία που χρησιμοποιείται αποπνέει την συμπεριφορά των εργοδοτών που νιώθουν ακόμα και αυτές τις ελάχιστες  κανονιστικές διαδικασίες και θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν απομείνει στις εργασιακές σχέσεις, ως «υπερβολικές», «επαχθείς», «εμπόδια». Μετά τις απανωτές ρυθμίσεις των τελευταίων δύο χρόνων, αξιοποιούν το σοκ που έχει επέλθει στην κοινωνία, αλλά και στα ίδια τα συνδικάτα και χωρίς να αφήνουν τους εργαζόμενους να… πάρουν ανάσα προετοιμάζουν νέο μπαράζ μέτρων, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση από κάθε περιορισμό που έχει απομείνει στο Εργατικό Δίκαιο.
Η ευχέρεια μιας επιχείρησης να προσλαμβάνει έναν εργαζόμενο και να τον θέτει στη διάθεσή της, χρησιμοποιώντας τον αναλόγως του όγκου εργασιών ή παραγωγής, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας και με τη δυνατότητα να τον απασχολεί μέχρι και δύο φορές μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο προσομοιάζει σε εργασιακές σχέσεις Μπαγκλαντές. Επιπλέον, η σκέψη για επαναφορά της 6ήμερης εργασίας μετά από 30 χρόνια είναι σαφές ότι διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα σχέδια της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, καθιστώντας ακόμη μικρότερες τις αποδοχές των εργαζομένων και οδηγώντας τους στην πλήρη φυσική εξουθένωση.
Είναι σαφές ότι η διελκυστίνδα κυβέρνησης-τρόικας αποτελεί την προκάλυψη για την υιοθέτηση πάγιων επιχειρηματικών απαιτήσεων, που ονειρεύονται μια γενικευμένη Ειδική Οικονομική Ζώνη για όλη την Ελλάδα.

 

Και αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας
Στο ίδιο ηλεκτρονικό κείμενο της τρόικας υπάρχουν ακόμα προτάσεις προς την κυβέρνηση που αγγίζουν το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο προφανώς θα ήθελαν απλά να μην… υπάρχει. Έτσι, οι αποστολείς του e-mail μιλούν για «ανεξάρτητη αξιολόγηση της Επιθεώρησης Εργασίας από διεθνείς εμπειρογνώμονες», θέτοντας στο μικροσκόπιο όλη τη δραστηριότητα της υπηρεσίας, ακόμη και την επιβολή και τη δομή των ποινών.
Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι υπάρχει ήδη πρόταση απευθείας ανάθεσης σε συγκεκριμένους φορείς της αξιολόγησης των δομών του ΣΕΠΕ και μάλιστα από τις 28/8 (οι διαρροές για το e-mail της τρόικας έγιναν στις 2/9), γεγονός που πιστοποιεί την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των υπαλλήλων της τρόικας.
Η υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, αλλά και η μείωση των πόρων που οδηγεί σε έλλειψη μέσων, έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των ελέγχων. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ήδη κάποιοι απεργάζονται τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε διαχειριστική αρχή και σε αυτό συντείνουν όσα περίεργα συντελούνται στο χώρο του υπουργείου το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι 25 ημέρες μετά την απόφαση αντικατάστασης του τέως ειδικού γραμματέα, αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του (και μάλιστα να προτείνει την παραπάνω αξιολόγηση, που εκτός των άλλων στοιχίζει και 100.000 ευρώ), παράλληλα με τον νέο ειδικό γραμματέα, του οποίου δεν έχει υπογραφεί ακόμα η τοποθέτηση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!