Η κυβέρνηση τελευταία επεξεργάζεται διάφορες αλλαγές στον ποινικό κώδικα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο βρίσκεται στην φάση της διαβούλευσης. Μεταξύ των αλλαγών είναι και η εξίσωση των αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης με τα απλά μέλη. Αυτό σημαίνει ευθεία παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη δίκη της Χρυσής Αυγής υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης της αρχηγικής ομάδας και της εξίσωσής της με τα απλά μέλη. Ζητήσαμε από την πολιτική επιστήμονα Νέλλη Ψαρρού το σχόλιο της πάνω στο ερώτημα «αν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα αποτελούν δώρο προς την Χρυσή Αυγή».

 

της Νέλλης Ψαρρού*

 

Η απάντηση δυστυχώς είναι «Ναι», και ο λόγος προφανής: το κράτος χρειάζεται και προστατεύει το παρακράτος του! Ας μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. είχε επιχειρήσει το 2014 να περάσει ανάλογη τροποποίηση στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ώστε να θεωρείται εγκληματική η οργάνωση μόνο όταν συμπράττει για οικονομικό όφελος – αν είχε περάσει αυτό, η δίωξη θα είχε σταματήσει τότε! Κατάφεραν πάντως να μη διωχθεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτό που κάνει κάθε κυβέρνηση που επιλέγει να κυβερνά τον λαό αλλά όχι για τον λαό. Και το κάνει με τις ίδιες γνωστές μεθόδους. Στην προκειμένη περίπτωση, ρίχνει ένα «τυράκι» στη φάκα, για να δει αν θα γίνει αντιληπτό, αλλάζει δηλαδή την ιδιαίτερη ποινική ευθύνη που συνιστά η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε απλή επιβαρυντικής περίστασης, που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη, όπως για όλα τα μέλη της οργάνωσης.

Κάθε κράτος χρειάζεται και προστατεύει το παρακράτος του. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση προς την Χρυσή Αυγή

Το «τυράκι» έγινε αντιληπτό από τον κόσμο, που έσπευσε να καταγγείλει την ευνοϊκή αλλαγή. Έχοντας προβλέψει τη συνέχεια, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για τρία βήματα. Πρώτον, την δικαιολογία της: «αυτή είναι η εισήγηση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, εμείς ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά την βάλαμε σε διαβούλευση». Η δικαιολογία αυτή δεν τέθηκε μόνο από τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και από αρθρογράφους που την υποστηρίζουν σε αγαστή συνεργασία για να εμπεδωθεί από τον κόσμο ως «αντικειμενική». Δεύτερον, οι αντιρρήσεις και καταγγελίες σε αυτή την ρύθμιση χαιρετίστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ως η ουσία της διαβούλευσης και επιθυμία της κυβέρνησης. Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με σχετικές καταγγελίες της ίδιας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αυτό είναι που λέμε δημόσια διαβούλευση! Παρατηρεί η νεολαία του Σύριζα, όπως κι εμείς…». Τρίτον, σε ρόλο απλού παρατηρητή του νέου ποινικού κώδικα λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνέχισε λέγοντας πως, «Η γνώμη μου είναι … να τροποποιηθεί ως προς αυτό και η διεύθυνση να περάσει στο πεδίο αυστηρότερης τιμώρησης 10-15 ετών». Μα, γιατί μέχρι 15 χρόνια; Διότι, όπως είχε πει λίγο νωρίτερα, «Η 20ετής κάθειρξη δεν προβλέπεται πια καθόλου στον ποινικό κώδικα».

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να αλλάξει καν η επίμαχη διάταξη, η ανώτατη ποινή έχει ήδη μειωθεί κατά 5 έτη, ενώ αν αλλάξει τελικώς, θα είναι 10 χρόνια η ανώτατη ποινή, εφόσον δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Φυσικά, το πόσα χρόνια θα εκτίσουν τελικώς είναι ένα άλλο ζήτημα: ένας νομικός θα μπορούσε πιο εύκολα να μας ενημερώσει για τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών και πως αυτές επηρεάζουν τη διάρκεια της φυλάκισης.

 

Και δεύτερο δώρο στη Χρυσή Αυγή

Θα πρέπει, σε συνάφεια με το παραπάνω να προσεχτούν και άλλες σχετικές διατάξεις. Εν συντομία, θα αναφέρω την κατάργηση της παραγράφου β του άρθρου 361 που προέβλεπε τα εξής: «Όποιος προμηθεύει αγαθά ή προσφέρει υπηρεσίες ή αναγγέλλει με δημόσια πρόσκληση την παροχή ή προμήθεια αυτών αποκλείοντας από καταφρόνηση πρόσωπα λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Εάν στην πράξη της προηγούμενης παραγράφου συμμετείχαν δύο (2) ή περισσότεροι επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) έως είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ». Αυτή η διάταξη, που ποινικοποιούσε επί της ουσίας τα «συσσίτια μόνο για Έλληνες» και παρόμοιες ρατσιστικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής, καταργείται, και φυσικά καταργούνται και οι όποιες σχετικές διώξεις γίνονται σήμερα γι’ αυτόν τον λόγο (αφού η ευνοϊκότερη ρύθμιση υπερισχύει). Να σημειωθεί ότι αυτή η τροπολογία, που σήμερα καταργείται αδικαιολόγητα, προστέθηκε από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ στις 24/10/2015, με τον νόμο 4356.

Ας δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους νόμους που περνά το τελευταίο διάστημα και μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση, περίοδο κατά την οποία συνήθως η προσοχή των πολιτών είναι στραμμένη στην δήθεν εναλλαγή στην εξουσία!

 

 

* Η Νέλλη Ψαρρού είναι πολιτική επιστήμονας (www.nellypsarrou.com)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!