Επαίσχυντη συνεργασία μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και ισραηλινής κατοχής

της Σαρλότ Κέιτς *

 

Με μία καταδρομικού τύπου μεταμεσονύκτια επίθεση, οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ δολοφόνησαν στις 6 Μαρτίου τον 31χρονο Παλαιστίνιο συγγραφέα και ακτιβιστή Μπαζίλ Αλ-Αράζ. Τον καταδίωκαν επί ένα σχεδόν χρόνο, ενώ η οικογένειά του στο χωριό από το οποίο καταγόταν, κοντά στη Βηθλεέμ, ήταν διαρκώς στόχος ισραηλινών επιδρομών. Ο Μπαζίλ αντιστάθηκε στις κατοχικές δυνάμεις για δύο ώρες, προτού αυτές καταφέρουν να εισβάλουν τελικά στο σπίτι που διέμενε, εκτοξεύοντας ακόμη και ρουκέτες. Τον εκτέλεσαν με βροχή πυροβολισμών από κοντινή απόσταση. Στη συνέχεια άρπαξαν το σώμα του και το μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο Αλ-Αράζ, θυμίζοντας τους αγωνιστές διανοούμενους μιας προηγούμενης γενιάς, είχε πάρει μέρος σε πολλούς λαϊκούς αγώνες για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ήταν ανάμεσα στους νέους που αφοσιώθηκαν στην αναγέννηση του κινήματος για την εθνική απελευθέρωση. Γι’ αυτό, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε επιτυχία του «συντονισμού ασφαλείας» μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, συνελήφθη από τις δυνάμεις καταστολής του Αμπάς, βασανίστηκε, και φυλακίστηκε επί έξι μήνες, μαζί με πέντε ακόμη νεαρούς Παλαιστίνιους. Μετά την απεργία πείνας των έξι και τη γενικευμένη προσοχή που τράβηξε η υπόθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων όταν μαθεύτηκε ο βασανισμός τους, η Παλαιστινιακή Αρχή αναγκάστηκε να τους απελευθερώσει πέρυσι τον Απρίλιο.

Σχεδόν αμέσως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις από αυτούς και τους φυλάκισαν, χωρίς καν να τους απευθύνουν κατηγορίες – με το καθεστώς «διοικητικής κράτησης»… Ο Μπαζίλ είχε καταφέρει τότε να ξεφύγει. Η εξωδικαστική εκτέλεσή του είναι ακόμα ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης χρήσης των «επιδρομών σύλληψης» ως επιχειρήσεων δολοφονίας Παλαιστίνιων αγωνιστών. Σ’ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι δολοφονίες του Αμπντουλάχ Σαλαλντέχ ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, και του πρώην φυλακισμένου αγωνιστή Μουατάζ Ουασάσα στο σπίτι του. Η τακτική αυτή αποκαλύπτει, επίσης, το θανάσιμο χαρακτήρα του «συντονισμού ασφαλείας» μεταξύ της ισραηλινής κατοχής και της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Να υπερασπίσουμε τα νιάτα της Παλαιστίνης!

Έτσι οι Παλαιστίνιοι βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους, τόσο στη χώρα τους όσο και διεθνώς, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Αλ-Αράζ και να μπει ένα τέλος στο «συντονισμό ασφαλείας» μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και του κατοχικού κράτους του Ισραήλ. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Βιέννη, τη Γάζα, τη Χάιφα, τη Ραμάλα, καθώς και σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι διαδηλώσεις στον καταυλισμό Ντεϊσέχ και στη Ραμάλα χτυπήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις ενάντια στη συνεχιζόμενη ανάμιξή της σε φυλακίσεις Παλαιστινίων προς όφελος της κατοχής.

Για σχεδόν δύο εβδομάδες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αρνήθηκαν την επιστροφή της σορού του Αλ-Αράζ στην οικογένειά του. Έτσι, η κηδεία του πραγματοποιήθηκε τελικά στις 17 Μαρτίου στο χωριό του, μετατρεπόμενη σε μαζική διαδήλωση χιλιάδων Παλαιστινίων με συνθήματα υπέρ της Δικαιοσύνης και της Αντίστασης και εναντίον της επαίσχυντης συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής με την κατοχή. Η αγωνιστική ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του Μπαζίλ Αλ-Αράζ ενέπνευσαν και συγκίνησαν πολύ, ιδίως την παλαιστινιακή νεολαία, ακριβώς επειδή διέψευσαν την εικόνα ενός διανοούμενου που θεωρεί ότι δεν έχει την υποχρέωση να συμμετέχει κι ο ίδιος έμπρακτα στους καθημερινούς αγώνες του λαού του και να μοιράζεται τη μοίρα του.

Καθώς πλησιάζει η 17η Απριλίου, η διεθνώς αναγνωρισμένη Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων που φέτος συμπίπτει με τα σαραντάμερα από τη δολοφονία του Μπαζίλ, η Παλαιστινιακή αντίσταση και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης θα εντείνουμε τη δράση μας για να υπερασπίσουμε τα νιάτα της Παλαιστίνης – τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της κατοχής και των συνεργατών της επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του απελευθερωτικού αγώνα.

 

* Η Σαρλότ Κέιτς είναι Αμερικανίδα ακτιβίστρια και διεθνής συντονίστρια του Δικτύου Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun (samidoun.net). Αυτό το μήνα θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Παλαιστινίων Κρατουμένων.

 

Μετάφραση: Γιώργος Πατέλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!