Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί τα 20 χρόνια από τη Συνθήκη του Όσλο, τη Συνθήκη που δημιούργησε την Παλαιστινιακή Αρχή και την ελπίδα για την ελευθερία και την εκπλήρωση των δικαίων των Παλαιστίνιων.

Ελπίδα που σε καμία περίπτωση δεν έχει πραγματωθεί. Αυτή την εβδομάδα συμπτωματικά, είναι και τα 90α γενέθλια του Ούρι Αβνέρι, του εμβληματικού Ισραηλινού ακτιβιστή της ειρήνης. Ο Αβνέρι είχε μια πραγματικά ταραχώδη πορεία. Γεννήθηκε στη Γερμανία, μετανάστευσε στην Παλαιστίνη το 1933, πολέμησε με τις σιωνιστικές ομάδες το 1948. Όμως αυτά που είδε κι έζησε τον έκαναν να αντιταχθεί λίγο αργότερα σθεναρά στο σιωνισμό και προώθησε την ισραηλινοαραβική ένωση. Μάχιμος δημοσιογράφος, βουλευτής της Κνεσέτ με αρκετές θητείες, δημιούργησε την οργάνωση Μπλόκο της Ειρήνης (Γκους Σαλόμ) τη χρονιά υπογραφής της συμφωνίας του Όσλο.
Ο Ούρι Αβνέρι μίλησε στο Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης σχετικά με αυτά τα διπλά γενέθλια. «Το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας δεν ήταν η ίδια η συμφωνία αλλά ότι ο Αραφάτ έστειλε ένα γράμμα που αναγνώριζε το κράτος του Ισραήλ και ο Ράμπιν με τη σειρά του αναγνώριζε τον παλαιστινιακό λαό και την PLO ως τον αντιπρόσωπό του. Η ίδια η συμφωνία του Όσλο προφανώς ήταν πολύ κακή. Κυρίως δεν γινόταν καμία αναφορά στο στόχο. Για κάποιους υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Αλλά για άλλους στην ισραηλινή ηγεσία αυτό δεν ήταν τόσο σαφές. Επομένως οι συμφωνίες δημιούργησαν μόνο μεγαλύτερη διαμάχη από την αρχή, που επέτρεψε την επέκταση των εποικισμών».
«(Στο ειρηνευτικό μέτωπο) οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και εγώ, υποστήριξαν τη συμφωνία. Πίστευα ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή γιατί θα ξεκινούσε μια δυναμική ειρήνης που δεν θα σταματούσε. Τώρα δεν είμαι σίγουρος αν είχα δίκιο ή άδικο. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της ιστορίας υποθέτω. Σήμερα και οι δύο πλευρές είναι αδύναμες. Οι Παλαιστίνιοι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω του διαμελισμού ο οποίος οφείλεται και στο γεγονός ότι το Ισραήλ ποτέ δεν εκπλήρωσε έναν βασικό όρο της συμφωνίας του Όσλο, ότι η Δυτική Όχθη και η Γάζα θα αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία εδαφική ενότητα. Στο Ισραήλ πλέον βρίσκονται στην εξουσία άνθρωποι που αντιτάχθηκαν στο Όσλο από την αρχή. Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, το Όσλο είναι νεκρό. Ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει πολύ λίγο την υπόθεση. Τα χέρια της είναι δεμένα από το ισχυρό εβραϊκό και ευαγγελικό λόμπι. Και μέσα στο Ισραήλ δεν υπάρχει επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία».
Ο ίδιος δεν πιστεύει στη λύση του ενός κράτους που την θεωρεί συνταγή για εμφύλιο, όμως καταλήγει: «Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε την τωρινή πολιτική θα έχουμε ένα κράτος απαρτχάιντ. Βασικά η κατάσταση σήμερα στη Δυτική Όχθη είναι ήδη πολύ χειρότερη από απαρτχάιντ».

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!