Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/9/10 η ανοιχτή συνέλευση της δημοτικής συνεργασίας ΑντίΣΤαΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου. Πήραν μέρος δεκάδες Χαλανδραίοι, που ενέκριναν τον απολογισμό δράσης της τετραετίας που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης την προηγούμενη περίοδο, Γιώργος Λιερός. Η συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε την εκλογική διακήρυξη για τις ερχόμενες εκλογές του Νοέμβρη, που παρουσίασε ο Σίμος Ρούσσος.
Σε αυτήν περιγράφονται οι δραματικές αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης λόγω του Καλλικράτη, ασκείται κριτική στο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης και την πολιτική των δημοτικών αρχών των τελευταίων ετών, επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία αυτών των εκλογών στην περίοδο υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ και την τρόικα, παρουσιάζεται επιγραμματικά η δράση της παράταξης τα τελευταία χρόνια, ενώ σκιαγραφείται το πλαίσιο των στόχων της το επόμενο διάστημα. Η συνέλευση, μετά από πρόταση του Γιώργου Λιερού, εξέλεξε ομόφωνα τον Σίμο Ρούσσο ως νέο επικεφαλής της παράταξης για την επόμενη περίοδο.
Μικρό ιστορικό
Η δημιουργία της δημοτικής παράταξης ΑντίΣΤαΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου πριν από τέσσερα χρόνια αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα πρωτότυπο πείραμα, τόσο λόγω του μοναδικού εύρους των δυνάμεων που συμμετέχουν και την στηρίζουν (ανένταχτοι αριστεροί, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι – Πράσινοι κ.ά.) όσο, κυρίως, για το γεγονός ότι η διαμόρφωση των θέσεων και των πρακτικών της δεν υπαγορεύεται από τα όποια κομματικά επιτελεία. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα ενός ισότιμου, συνθετικού και δημοκρατικού διαλόγου των ανθρώπων που την στηρίζουν στην καθημερινή της δραστηριότητα.
Η ιστορία των παρεμβάσεων, όσων συνθέτουν την κίνηση, αυτή πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο: Από την πολιτιστική ομάδα των «άστεγων» τη δεκαετία του 80, την εφημερίδα Στροφή των χρόνων 1980-82, την Ακροβασία στο Χαλάνδρι και το ραδιοφωνικό σταθμό της Κοκκινοσκουφίτσας στα 1985-1991, το περιοδικό Εκμέκ και την Αριστερή Παρέμβαση του1994-1997 φθάσαμε στην εφημερίδα ΣΤάΣΗ, στην Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση και στους Πολίτες του Χαλανδρίου. Στη σημερινή δημοτική παράταξη συναντήθηκαν άνθρωποι με παρελθόν, παρόν και ελπίζουμε με μέλλον στη διεκδίκηση μιας άλλης πόλης και μιας άλλης κοινωνίας.
Με αυτήν τη φιλοδοξία, τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν βρεθήκαμε μαζί: με τους κατοίκους του Κάτω Χαλάνδριου ενάντια στην μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών στο χώρο του Νομισματοκοπείου, με τους κατοίκους της Τούφας ενάντια στην αλλαγή των χρήσεων γης και την παράνομη λειτουργία του σουπερμάρκετ Carrefour και των εγκαταστάσεων των ΕΛΤΑ.
Με τους κατοίκους της Ριζαρείου ενάντια στην προσπάθεια παραχώρησης για εκμετάλλευση σε ιδιώτες του χώρου του ιδρύματος Χατζηκώστα. Με τους κατοίκους της Περικλέους ενάντια στην εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Με το σύλλογο της Προστασίας της Ρεματιάς ενάντια στα σχέδια για την επέκταση του θεάτρου, ενάντια στο σχέδιο εμπορευματικοποίησής της, ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και καμερών στην προστατευόμενη ζώνη. Με τους γονείς και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς ενάντια στην καταστρατήγηση των κανονισμών ασφαλείας και των συνθηκών εργασίας. Συμμέτοχοι, και όχι απλοί συμπαραστάτες ή επίδοξοι διαχειριστές, προσπαθήσαμε να φέρουμε τη φωνή των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα σχέδια της διοίκησης, να ασκήσουμε τεκμηριωμένη κριτική σε ουσιαστικά ζητήματα της πόλης. Ενάντια στους επαγγελματίες της πολιτικής, στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, στη γραφειοκρατική δομή του δημοτικού συμβουλίου, αντιπροτείναμε τη συλλογική δράση. Με το σύστημα της εναλλαγής, έξι μέλη της παράταξής μας θήτευσαν στις δύο θέσεις που κατείχαμε στο δημοτικό συμβούλιο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διαφορετικότητά μας. Χωρίς να περιοριστούμε σε αυτά προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε σε αρκετά από όσα έγιναν γύρω μας τα τελευταία χρόνια. Βρεθήκαμε δίπλα στους μετανάστες για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, με τη μαθητική νεολαία το Δεκέμβρη του 2008, στην μάχη για τις ελεύθερες παραλίες στο Ελληνικό, στις κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημόνιο, μαζί με το «στόλο της ελευθερίας» προς τη δοκιμαζόμενη Γάζα.
Παράλληλα με το χώρο διαλόγου «Αβέρωφ 7α» προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου ελεύθερης έκφρασης και προβληματισμού που ούτως ή άλλως απουσιάζει από την πόλη. Στις περισσότερες από 60 εκδηλώσεις, συζητήσεις και προβολές ταινιών, που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Φλεβάρη του 2007 μέχρι σήμερα, ανταλλάξαμε ιδέες, ενημερωθήκαμε για ζητήματα της πόλης και της επικαιρότητας, διασκεδάσαμε.
Και συνεχίζουμε… Με στόχο την συμβολή στην δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος, ικανού να επιφέρει δραστικές αλλαγές στην πόλη και τη ζωή μας. Το στοίχημα για τη δημιουργία σταθερών δεσμών με ένα τμήμα της κοινωνίας της πόλης μας που αναζητά μια αριστερή, οικολογική σκεπτόμενη, ριζοσπαστική και μαχητική οπτική απαλλαγμένη από τον παραγοντισμό, τις αναπηρίες, και τους μικροηγεμονισμούς παραμένει ανοιχτό…