Αρχική περίπτερο ιδεών Δημοκρατίες τύπου Μέρντοχ!

Δημοκρατίες τύπου Μέρντοχ!

Η περίπτωση Μέρντοχ και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων που ανήκουν στην αυτοκρατορία του, είναι αποκαλυπτική για το ρόλο των ΜΜΕ στη σύχρονη Δύση. Δεν είναι όλες οι εφημερίδες ίδιες, ούτε ισχύουν τα ίδια σε κάθε χώρα, αλλά η κυρίαρχη είδηση που διοχετεύεται σε όλον τον κόσμο και επιβάλλεται με μηχανισμούς ισχύος σαν αναμφισβήτητη αλήθεια, σίγουρα πηγάζει από κεντρικούς πυρήνες των ΜΜΕ που συνταυτίζονται με την κυρίαρχη πολιτική των μητροπόλεων.

Ο Μέρντοχ, λειτουργώντας σαν φυσική προέκταση της πολυπλόκαμης εξουσίας, μπορεί να κατασκευάζει ειδήσεις στήνοντας ακόμα και μία τεράστια φάμπρικα παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και όπου αλλού εκτείνεται η παρουσία του. Αφού τα κράτη με τα οποία διαπλέκεται παρακολουθούν παράνομα εκατομμύρια πολίτες ή με βάση γενικόλογους νόμους περί εθνικής ασφάλειας, όπως ο «Πατριωτικός Νόμος» στην Αμερική, ο Μέρντοχ μπορεί να κάνει το ίδιο για να αυξήσει τα κέρδη του, αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες στο κράτος, χαφιεδίζοντας και στηρίζοντας τις πιο αντιδραστικές πολιτικές.
Το πρόβλημα για το σύστημα δεν είναι οι ίδιες οι υποκλοπές ούτε το τερατώδες μέγεθός τους, αλλά η αποκάλυψή τους, που έγινε από μία ρωγμή στο μηχανισμό, καθώς και η δημοσιοποίηση ότι στελέχη που ενέχονται στις υποκλοπές είναι συνδεδεμένα με την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, ακόμα και το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Μέρντοχ, για να υπερκεράσει το νόμο, στη γενέτειρά του Αυστραλία, έσπρωξε στην εξουσία τον συνεργό του με ένα βρώμικο παιχνίδι συκοφαντιών. Στη Βρετανία, στήριξε την Θάτσερ, επ’ ανταλλάγματι, στον πόλεμο εναντίον των εργατικών συνδικάτων και στον πόλεμο εναντίον της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ και στη συνέχεια εγκατέλειψε τους φθαρμένους συντηρητικούς και αγκάλιασε, πάντα επ’ ανταλλάγματι, τους εργατικούς και τον Τόνι Μπλερ. Ένθερμος υποστηρικτής όλων των πολέμων, στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη κ.λπ., προσέφερε πολύ μεγάλη στήριξη στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και στους πολιτικούς που έπρεπε να πείσουν εκβιαστικά μέσα από τα ΜΜΕ την κοινή γνώμη.
Στην αυτοκρατορία του, που περιλαμβάνει 175 έντυπα, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, τίποτα δεν μπορεί να πάει κόντρα στα απανταχού συμφέροντά του. Όταν ασκήθηκε κριτική στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στη Μαλαισία, μία από τις χώρες όπου εκπέμπει το ασιατικό του δίκτυο, όλα τα στελέχη που το επέτρεψαν απολύθηκαν αμέσως.
Στις ΗΠΑ, το Fox News αποτελεί τη ναυαρχίδα του συντηρητισμού, του ρατσισμού, του πολέμου και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, με τηλεοπτικές περσόνες τύπου Γκλεν Μπεκ που κάνουν κατήχηση σε ένα πολυπληθές ακροατήριο βαθιά αλλοτριωμένο από συστηματική πλύση εγκεφάλου.
Το γεγονός ότι μέσα στους επτά χιλιάδες (!!!) ανθρώπους που παρακολουθούσε η εφημερίδα του News Of the World, για να βγάζει σκάνδαλα και δράματα, περιλαμβάνονται μέλη της βασιλικής οικογένειας, συγγενείς σκοτωμένων στο Αφγανιστάν στρατιωτών, αλλά και θυμάτων της 9ης του Σεπτέμβρη, έχει ξεσηκώσει τέτοια θύελλα που εμποδίζει τους πολιτικούς του φίλους, πρωθυπουργούς και υπουργούς, να τον καλύψουν κι αυτή τη φορά. Τώρα, αποκαλύφθηκε και η δωροδοκία με μεγάλα ποσά αξιωματικών της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, και έπεται συνέχεια. Ήδη το FBI άρχισε τις δικές του έρευνες και ανακρίσεις.
Ο Τύπος στη Δύση είναι τόσο διαυγής και αντικειμενικός όσο είναι και η αστική δημοκρατία αντιπροσωπευτική και γνήσια.
Ξερνών,
Γκαούρ

 

Σχόλια

Exit mobile version