Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ένας δήμαρχος για όλα τα στόματα

Ένας δήμαρχος για όλα τα στόματα

Πώς η συντήρηση βρήκε τον άνθρωπό της στο πρόσωπο του κυρ Γιάννη

 

«Πονηρός ο βλάχος», σχεδόν κατά δήλωση του ίδιου του βλαχοδήμαρχου Γιάννη Μπουτάρη. Βέβαια, ο ίδιος πρόλαβε να προσδιορίσει περίπου ως τέτοιους (για την ακρίβεια: Χωριάτες) τους συνδημότες του που τον εκλέγουν, επειδή δεν έχουν μάθει πως να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια. Είναι γεγονός, λοιπόν ότι ο κυρ Γιάννης κατάφερε να διασπάσει την δημοτική κυριαρχία της Δεξιάς στη Θεσσαλονίκη, όντας αστός ο ίδιος (άρα αποδεκτός από τους παλιούς, συντηρητικούς Θεσσαλονικείς), με «πονηρό», προοδευτικό πρόσημο. Δημιούργησε μια τεχνητή αντιπαράθεση με τον μπροστάρη της συντήρησης, μητροπολίτη Άνθιμο, με σκοπό να πείσει για τη διάθεσή του να συγκρουστεί μετωπικά με τους έωλους νόες, τουτέστιν με τα σάπια μυαλά. Διαφήμισε την επίθεση του Άνθιμου εναντίον του, όπως ο ίδιος ομολογεί στο ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά, με αποτέλεσμα να αποσπάσει εύκολα τις αριστερές ψήφους. Λίγο μετά την εκλογή του, Μπουτάρης και Άνθιμος έγιναν -παραδόξως- φιλαράκια, ξεχνώντας τη δήθεν άσπονδη κόντρα τους.

Συνταγή απλή
Το προηγούμενο μίνι ιστορικό εκτίθεται με την πρόθεση να ερμηνεύσει την πρόσφατη στάση του «προοδευτικού» δημάρχου, ο οποίος κατάφερε δύο καίρια αντιδραστικά χτυπήματα, σε μια μέρα σχεδόν, χωρίς να ανοίξει μύτη στην πόλη της ουσιαστικής ακινησίας και του ανούσιου προοδευτισμού, του εξαντλούμενου σε κινήσεις πολιτιστικού εντυπωσιασμού. Άλλωστε, στο πεδίο τούτο τα πράγματα ήταν εύκολα, αφού ό,τι προηγήθηκε επί παπαγεωργοπουλισμού μόνον ως «πολιτιστικό» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Φυσικά, δεν μιλάμε για ρηξικέλευθες κινήσεις, αλλά για διορθωτικές κινήσεις του συντηρητισμού…

Αποκαλυπτική, ως προς αυτό, στάθηκε η περί Καλάσνικοφ δήλωση στη διεκδίκηση του Ρωμανού, ανάγνωση που χάιδεψε τ’ αφτιά κάθε τουρτουρίζοντα από το ψύχος της τρομοκρατίας συντηρητικού πολίτη της Θεσσαλονίκης· του ίδιου που για παρόμοιους λόγους έριχνε στην κάλπη τα ονόματα του Παπαγεωργόπουλου και του Ψωμιάδη. Μόνον που αν η δήλωση περί Καλάσνικοφ προερχόταν από τα χείλη τους, δύσκολα θα απέφευγε τη δημόσια χλεύη, ενώ τώρα… Τώρα ο κυρ Γιάννης μπορεί να αποκαθηλώνει και πανό της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενος από τους πρώην ψηφοφόρους του Παπαγεωργόπουλου και του Ψωμιάδη. Η συντήρηση έχει βρει πλέον τον κατάλληλο άνθρωπο για να κάνει τη δουλειά της. Δίχως αντιστάσεις, δίχως αντιδράσεις!
Άρα, η συνταγή είναι απλή: ιχνογραφείτε ένα τατουάζ, μιλάτε άνετα και προσθέσετε μια δόση ομόλογημένου μπάφου για να προσδώσετε άρωμα άνεσης και μαγκιάς. Στη συνέχεια χτυπάτε στο μίξερ τα λόγια των συντηρητικών, ώστε να χάσουν τη δυσοσμία τους και να ενσωματωθούν στην εικόνα του προοδευτικού δημάρχου. Κατόπιν γαρνίρετε το μείγμα με υποκατάστατο πολιτιστικής σαντιγί, κατασκευασμένου από δήθεν αριστερούς μάγειρους. Αφήνετε την παρασκευή να παγώσει, δίχως να κάνετε τίποτα. Δεν μαζεύετε σκουπίδια, δεν λύνετε το πρόβλημα του πάρκινγκ. Έχετε έτοιμο το νέο έδεσμα της συντήρησης, που θα το «φάνε» όλοι.

 

Βασίλης Κεχαγιάς

Σχόλια

Exit mobile version