Γεωπολιτικά και… Ερντογάν σφράγισαν τις βουλγαρικές εκλογές

 

Με κυρίαρχο θέμα την αλλαγή ή όχι προσανατολισμού στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και την εσχάτως μεγάλη ένταση των σχέσεων με την Τουρκία, έγιναν οι πρόωρες εκλογές στη γειτονική μας Βουλγαρία. Η παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού Μπορίσοφ το περασμένο φθινόπωρο, μετά τη μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές του αντιπάλου του Ράντεφ (ο οποίος τάχθηκε κατά των κυρώσεων της Δύσης ενάντια στη Μόσχα και υπέρ μιας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών), έθεσε την ατζέντα της προεκλογικής μάχης. Τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, της ανεργίας και της διαφθοράς πέρασαν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα, αφού οι μεγάλοι παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας έθεσαν άλλα διλήμματα στα 6,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων.

Τελικά, το κεντροδεξιό GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ, πιστού υπέρμαχου της φιλοδυτικής πορείας της χώρας, διατήρησε τις δυνάμεις του με ποσοστό περίπου 33% και ήρθε πρώτο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (με σαφή φιλορωσικό προσανατολισμό και έχοντας σαν ατού τη νίκη του Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές) έδειχνε να κοντράρει το GERB στις δημοσκοπήσεις. Τελικά, αύξησε μεν σημαντικά τις δυνάμεις του (από 15,4 σε 26,8%) αλλά δεν κατάφερε να πάρει το πλεονέκτημα της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Το εθνικιστικό κόμμα «Ενωμένοι Πατριώτες», που είχε στηρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση Μπορίσοφ αλλά τώρα κοιτάζει προς τη Ρωσία, ήρθε τρίτο με 9,2%. Στην τέταρτη θέση το παραδοσιακό μειονοτικό κόμμα των Τούρκων «Κίνημα για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» (κι αυτό σύμμαχος του Μπορίσοφ στην προηγούμενη κυβέρνηση), αλλά με σημαντικές απώλειες.

Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στην εμφάνιση και δεύτερου μειονοτικού κόμματος (του DOST), το οποίο κυριολεκτικά κατασκευάστηκε κατ’ εντολή του Ερντογάν, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας κατά την προεκλογική περίοδο. Η αντιπαράθεση περιείχε σκληρές δηλώσεις μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, απελάσεις Τούρκων από τη Βουλγαρία, κλείσιμο συνόρων σε πολίτες τουρκικής καταγωγής (που έτσι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν), παρουσία Τούρκων διπλωματών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του DOST με εμπρηστικές δηλώσεις, διαδηλώσεις εθνικιστών στα σύνορα… Με δυο λόγια, η Τουρκία φρόντισε να δώσει το παρόν και σε αυτή τη χώρα της Βαλκανικής, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό Μπορίσοφ είναι αρκετά μεγάλη αφού υπάρχουν κόμματα που μπορούν, με τα κατάλληλα πάντα ανταλλάγματα, να του παράσχουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα βασικά θέματα όμως δεν φαίνεται να έχουν επιλυθεί. Ειδικά με μια ιδιαίτερα ενισχυμένη πλέον αντιπολίτευση και έναν πρόεδρο σε άλλη ρότα, οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες για την όποια φιλοδυτική πορεία. Η κομβική θέση αυτής της χώρας είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλά ακόμη επεισόδια στο εσωτερικό της, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!