Νέα αρπαχτή σε βάρος 1 εκατ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Της Μαίρης Ευθυμιάτου
Περισσότερο από 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που, ήδη, στενάζουν υπό το βάρος της αναδουλειάς που έχει προκαλέσει στην αγορά η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, θα κληθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου να «σώσουν» την τιμή της κυβέρνησης ΓΑΠ και του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι πασχίζουν να πείσουν τα αφεντικά της τρόικας ότι μπορούν να «μαζέψουν» έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εντολή της τρόικας ήταν σαφής: το χρέος από ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αγγίζει τα 32 δισ. ευρώ, πρέπει να πέσει για να «εξυπηρετηθούν» οι στόχοι του μνημονίου πριν από το πέρας του έτους. Η κυβέρνηση, που πρέπει –παράλληλα– έως τα τέλη του επόμενου μήνα να έχει παρουσιάσει και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, επιστρατεύει για ακόμη μια φορά την προσφιλή τακτική της φορομπηξίας και της αρπαχτής, που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζει κατά των λαϊκότερων στρωμάτων του πληθυσμού και στρέφεται, ανοιχτά πλέον, κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η πρόθεσή της δεδομένη: να προστατέψει την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου (αυτούς, που μεταξύ άλλων, αφήνουν απλήρωτα τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες, κάνουν μαζικές απολύσεις, απολαμβάνουν σειρά φοροαπαλλαγών και στέλνουν ανεξέλεγκτα τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό) εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο τα μικρά καταστήματα/επιχειρήσεις/ελ. επαγγελματίες, που τελούν υπό ασφυξία μεταξύ τραπεζών που τις υπερχρεώνουν για να πληρώσουν τα προηγούμενα χρέη τους και του ολοκληρωτικού λουκέτου.
Ζητά λοιπόν, ανερυθρίαστα από 1 εκατ. επιτηδευματίες να περαιώσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περασμένης δεκαετίας (2000-2009), για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με τις εφορίες και να εισφέρουν περί τα 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ θα εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Η τακτική της δημιουργικής λογιστικής θα αξιοποιηθεί και εδώ πλήρως, ώστε να εμφανιστούν αυξημένα έσοδα στην απολογιστική κατάσταση του 2010. Κι επειδή ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μικρομεσαίοι αδυνατούν να πληρώσουν (και μάλιστα άμεσα, καθώς οι προθεσμίες πληρωμής θα ξεκινούν από 5 έως 12 Νοεμβρίου), άρα πιθανώς δεν θα δεχθούν τα σημειώματα περαίωσης, που είναι προαιρετική, πετάει και το «τυράκι» σύμφωνα με το οποίο η περαίωση θα συνοδευτεί από το κλείσιμο 150.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ενώ όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα απαλλαγούν από κάποιους πρόσθετους φόρους που επιβλήθηκαν από το 2007 και μετά.
Προκλητική η εξαίρεση των μεγάλων εταιριών
Δίνοντας, μάλιστα, τη γνωστή παράσταση μπροστά στις κάμερες, προσπαθώντας να πείσει για τον «κοινωνικό» διάλογο που προηγήθηκε της απαράδεκτης αυτής απόφασης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τις ηγεσίες των… παραγωγικών φορέων (βλέπε ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια) να συζητήσουν, για να αποφασίσουν όλοι μαζί ότι από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα… «εξυπηρετήσουν τους στόχους του μνημονίου» οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες, οι εισηγμένες στο Χ.Α., οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι off shore, οι εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων (!), αλλά και όσες εταιρίες ήδη ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (βλέπε εταιρίες που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, όπως το Βατοπέδι)… Όλοι όσοι, δηλαδή, δημιούργησαν και συντηρούν το ληξιπρόθεσμο χρέος των 32 δισ. ευρώ.
Αφήνοντας έτσι, για ακόμη μια φορά, στο απυρόβλητο τους γνωστούς-αγνώστους μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες κ.λπ., στέλνει πιο κοντά στο «λουκέτο» χιλιάδες μικρομεσαίους με τη δικαιολογία πως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς υφίστανται έλεγχο από το ΕΘΕΚ, ενώ εκτός θα μείνουν τράπεζες και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο λόγω… νομικού κωλύματος. Οι τράπεζες, στο μεταξύ, ετοιμάζονται να ξετινάξουν τους μικρομεσαίους, που αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ, ετοιμάζοντας νέα σειρά δανείων για την αποπληρωμή των δόσεων της περαίωσης!
Τα… μπλοκάκια στο απόσπασμα
Θέμα επαγγελματικής επιβίωσης τίθεται πλέον για όσους εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό «μπλοκάκι») και οι οποίοι θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε θα υπαχθούν στην περαίωση. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, που πλέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στη γενιά των 600-700 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της συμφωνίας της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, όταν οι ίδιοι υφίστανται τις επιπτώσεις του πιο άγριου καπιταλισμού, καθώς εργάζονται στην πλήρη ανασφάλεια, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και με την καθημερινή απειλή της… λήξης συνεργασίας.
Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι –το οποίο αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν, παρέχοντας υπηρεσίες «εξωτερικού συνεργάτη» στους εργοδότες τους, ακόμη και αν εργάζονται με πάγια αντιμισθία- καλούνται να δεχθούν την περαίωση της εφορίας και να πληρώσουν έως το Νοέμβριο από 200 έως 500 ευρώ ανά έτος. Η πλέον ελαστική και επισφαλής κατηγορία εργαζομένων –που αριθμούν αρκετές χιλιάδες και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους- σπρώχνεται κυριολεκτικά σε έναν οικονομικό καιάδα, υπό την απειλή ελέγχων και προστίμων από τις υπηρεσίες Ελέγχου του υπ. Οικονομικών, εάν δεν δεχθεί να υπαχθεί στην προκλητική ρύθμιση της περαίωσης.