Η δημιουργική στατιστική και η κοινή λογική
του Βαγγέλη Σπαθά*
Πρόσφατα, σε μία προσπάθεια να εμφανιστούν οι κρατικές υπηρεσίες εναρμονισμένες με το νέο πνεύμα της κυβέρνησης κατά της «διαφθοράς», δρομολογήθηκε το κλείσιμο της ιστοσελίδας gamatotv.com.
Διαβάζουμε στο αστυνομικό ανακοινωθέν: «Οι δράστες, όπως προέκυψε, ήταν διαχειριστές ιστοσελίδας, μέσω της οποίας δινόταν η δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είχε περίπου 9.300.000 προβολές ανά ημέρα και υπολογίζεται ότι η λειτουργία του προκάλεσε συνολική ζημία των δικαιούχων ύψους 465.000.000 ευρώ και ζημία του Δημοσίου περίπου 230.000.000 ευρώ».
Λίγες μέρες μετά, ένας εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας απαντάει: «Το Gamato ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου του 2010. Άρχισε να βγάζει χρήματα τον Νοέμβριο του 2014, τα κέρδη μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει τα 25 χιλιάδες ευρώ. Δεν είχαμε 9.300.000 προβολές/λινκς ή όπως αλλιώς το εννοούν την ημέρα, είχαμε 250.000 προβολές την ημέρα».
Περίεργα μαθηματικά
Διαβάζοντας την ανακοίνωση της αστυνομίας, ένας αναγνώστης που δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο, πιθανόν να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι έλαβε χώρα κάποιο σημαντικό χτύπημα κατά της εγχώριας διαπλοκής! Είναι όμως έτσι;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.alexa.com που υπολογίζει κατά προσέγγιση την επισκεψιμότητα ιστοσελίδων, το Gamato κατατάσσεται στη 101η θέση στην Ελλάδα (δεδομένα Οκτωβρίου 2015), με περίπου 4,86 προβολές ανά χρήστη καθημερινά.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το www.protothema.gr βρίσκεται στην 12η θέση και προσελκύει περίπου 400.000 μοναδικούς χρήστες, σύμφωνα με τα λεγόμενα των διαχειριστών του. Άρα, με περίπου 3,89 προβολές ανά χρήστη, σύμφωνα με το alexa.com, έχει περίπου 1.556.000 προβολές /ημέρα. Με αντίστοιχους υπολογισμούς, μία ιστοσελίδα που καταγράφεται στην 8η θέση (www.skroutz.gr) θα πρέπει να έχει περίπου 4.500.000 προβολές καθημερινά.
Οι μόνες ιστοσελίδες που ξεπερνούν αυτά τα μεγέθη στη χώρα μας είναι εκείνες που έχουν παγκόσμια εμβέλεια όπως η Google, το Facebook κ.ά. Κατανοούμε, έτσι, ότι οι 9.300.000 προβολές την ημέρα είναι ένα εξωφρενικό νούμερο με βάση τα ελληνικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Προς τι λοιπόν αυτή η δημιουργική στατιστική;
Είναι σαφές πως στο πλαίσιο του περίφημου αγώνα κατά της διαφθοράς που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει σε «έντιμο συμβιβασμό» με την εγχωρία ολιγαρχία, αναζητά διαρκώς τρόπους να εμφανίσει έργο σε αυτό τον τομέα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο κλείσιμο του Gamato. Και από εκεί και έπειτα επιστρατεύονται περίεργα μαθηματικά για να υποστηρίξουν με επιστημονικοφανή τρόπο το αποτέλεσμα.
Πρόσβαση στα προϊόντα της επιστήμης και της τέχνης
Ανεξάρτητα από τα κίνητρα των διαχειριστών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ανοίγει αναπόφευκτα η συζήτηση γύρω από την εμπορευματοποίηση των πνευματικών αγαθών και τη δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα της επιστήμης και της τέχνης. Ιδιαίτερα για χώρες και λαούς που βιώνουν τον καθημερινό αποκλεισμό από τα περισσότερα αγαθά, η δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους ποινικοποίησης.
Ή, αλλιώς, «την επόμενη φορά που η αστυνομία θα δώσει παράσταση με εφόδους σε σπίτια, συλλήψεις και κατασχέσεις σκληρών δίσκων σαν να κυνηγά τρομοκρατική οργάνωση, καλό θα είναι να αφορά στη διαλεύκανση υποθέσεων αποδεδειγμένης εξαπάτησης του ελληνικού λαού, όπως η Siemens ή το Βατοπέδι και όχι ο διαμοιρασμός αρχείων από χρήστες του Διαδικτύου», όπως έλεγε και ο (προ 3ου Μνημονίου) ΣΥΡΙΖΑ το 2010…
* Ο Βαγγέλης Σπαθάς είναι μηχανικός Η/Υ