«Δεν φοβόμαστε αν φέρουν την αστυνομία. Θα βγούμε κερδισμένοι, αλλιώς στο νεκροταφείο», τόνισε με πάθος ο Ρασίντ, ένας από τους εκπροσώπους των μεταναστών στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, τη στιγμή που ο Χασάν ξεκαθάριζε για τις κατηγορίες περί καθοδηγούμενου αγώνα: «Είμαστε 300 χέρι-χέρι. Κανείς δεν μιλάει με τη δική μας φωνή. Εμείς μιλάμε για εμάς».
«Ο πνευματικός κόσμος δεν σιωπά. Έχει μείνει ενεός και εμβρόντητος βλέποντας να χάνονται ένα-ένα τα δικαιώματα που ο λαός μας με αίμα κατέκτησε. Ας μην κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά που μας έχει απομείνει, ας σταθούμε αλληλέγγυοι σ’ αυτούς που η απεργία πείνας είναι το ύστατο όπλο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια». Απόσπασμα από το μήνυμα του Στέλιου Μάινα, έναν από τους λίγους από το χώρο της τέχνης που δεν φοβήθηκε να υποστηρίξει τον αγώνα των απεργών πείνας παρά την επίθεση του κατεστημένου.
Με σκλήρυνση της στάσης τους (από τις 10/2 χωρίς τσάι), παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, απαντούν οι απεργοί πείνας στην αδιαλλαξία και εκδικητικότητα της κυβέρνησης. Ο αγώνας για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες περνά πλέον (και) μέσα από το κτίριο της Ηπείρου, γεγονός που αγκαλιάζεται καθημερινά με όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος δηλώνει τη συμπαράστασή του στη θυσία αυτών των ανθρώπων.
Η μαζικοποίηση του κινήματος υποστήριξης των μεταναστών-απεργών πείνας αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Τετάρτης στο Μουσείο, εκεί όπου σχεδόν 4 χιλιάδες πολίτες στάθηκαν δίπλα στον αγώνα των μεταναστών.
Παράλληλα, εκατοντάδες είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης που έχουν σταλεί από σωματεία εργαζομένων, τοπικές κινήσεις, μεταναστευτικές οργανώσεις και συλλόγους όπως και από ευρωβουλευτές της Αριστεράς. Την ίδια ώρα, στο νομικό πεδίο, οι υπογραφές συμπαράστασης στα 6 μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης που κλήθηκαν από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι για το κακούργημα της «διακίνησης μεταναστών» αγγίζουν τις 2.080 μέσα σε 10 ημέρες! Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, στο επίκεντρο έρχεται και πάλι το θέμα του κτιρίου και της διαμονής ή όχι των μεταναστών. Η ανεπίσημη διορία των 15 ημερών εκπνέει σήμερα Σάββατο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια επίσημη συνάντηση της πολιτείας με τους μετανάστες-απεργούς πείνας. Αν μη τι άλλο, η μεταφορά των απεργών μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή αυτών των ανθρώπων αφού οι περισσότεροι με δυσκολία πλέον μπορούν και μιλούν. Επειδή, όμως, στην εξουσία βρίσκεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την με οποιοδήποτε τρόπο «μετακίνησή τους». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει κάλεσμα περιφρούρησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο κτίριο της Ηπείρου.
Ιατρικό ανακοινωθέν
Τα λιποθυμικά επεισόδια, ο πυρετός και οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι τα συχνότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι 237 μετανάστες, απόρροια της 19ης ημέρας (σήμερα Σάββατο) απεργίας πείνας. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, από τους 237 απεργούς μετανάστες, οι 7 αποκλείστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για λόγους υγείας (ουρολοιμώξεις, βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις, υπόταση) και βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ενώ οι υπόλοιποι 230 συνεχίζουν την απεργία πείνας με αυστηρούς όρους (διακοπή και του τσαγιού, μείωση της ζάχαρης σε ένα κουταλάκι καθημερινά και λήψη μόνον επαρκούς ποσότητας νερού). Η κατάσταση υγείας τους παραμένει σταθερή όπως και η ψυχολογία τους αφού δεν έχουν παρατηρηθεί διαταραχές στις συμπεριφορές.
Να σημειωθεί πως το απόγευμα Πέμπτης ένας από τους απεργούς έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη κλινική του Ευαγγελισμού. Ο απεργός αρνήθηκε οποιαδήποτε μορφή σίτισης ή συμπληρωματικής αγωγής και αφού ανέκτησε τις αισθήσεις του επέστρεψε στο κτίριο της Υπατίας.
Πρόταση νόμου από ΣΥΡΙΖΑ
Ως πρόταση ανακούφισης, η οποία δεν λύνει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του αλλά μπορεί να αποτρέψει την έκρηξη από τη «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας», χαρακτήρισε τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας. Σύμφωνα με τις προτάσεις του συμμαχικού σχήματος: α) θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και μία συνολική πολιτική προστασίας των μεταναστών. β) Θα πρέπει να δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής διάρκειας ενός έτους για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν. γ) Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας σε όσους εντάχθηκαν σε μία από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά, αποκτώντας άδεια την οποία στη συνέχεια έχασαν λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου. δ) Θα πρέπει να δοθεί παροχή άδειας παραμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους μπορούν να αποδείξουν με έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από πέντε χρόνια.
Όλη η Θεσσαλονίκη στο πλευρό των απεργών πείνας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Εργατικό Κέντρο, η ΕΔΟΘ, ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί σύλλογοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η ΕΝΙΘ, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Πρυτανείας του ΑΠΘ και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Αλβανών μεταναστών Μητέρα Τερέζα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και ο Σύλλογος Νιγηριανών Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δημοσιεύτηκε κείμενο αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας με υπογραφές 118 πανεπιστημιακών. Ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας ανέφερε ότι οι συνθήκες στο ΕΚΘ, σε αντίθεση με την κατάσταση στην Αθήνα είναι καλές, ενώ γιατροί παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους σε καθημερινή βάση. Τέλος ενημέρωσε τους φορείς και τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με την κυβέρνηση και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί. Χθες πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας στο κέντρο της πόλης, ενώ τη Δευτέρα το θέμα της απεργίας πείνας θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.